6x duurzamer opfrissen? Pak een stuk zeep!
Duurzaam leven is een groot begrip. Daarom helpt het om dit in kleine stukjes op te breken. Dat maakt het overzichtelijk en daarmee makkelijker. Duurzamer leven hoeft niet veel geld en moeite te kosten, en de weg ernaartoe is naar mijn mening een leuk avontuur. Klein beginnen, langzamerhand opbouwen en voor je het weet, weet je niet anders meer. Dit artikel staat in het teken van zeep, en hoe jij zelfs tijdens het opfrissen een impact kunt maken. Laten we een klein stapje zetten. Doe jij mee? Lees dan nu verder!
Door: Gloria Figaroa
6x meer grondstoffen en 5x meer energie
Volgens een onderzoek uitgevoerd door het ETH in Zürich (zie bronnen), gebruikt men 0.35 gram solide zeep bij het wassen van de handen (30 seconden) tegenover 2.3 gram in het geval van vloeibare zeep. Je gebruikt dus ongeveer 6 keer minder zeep als je je handen wast met een blok zeep.
Life-Cycle Assessment
Hetzelfde onderzoek heeft ook geconcludeerd dat tijdens de productie van vloeibare zeep de CO2-uitstoot tien keer meer is dan bij een blok zeep, en dat er tijdens dit proces vijf keer meer energie wordt gebruikt. Dit wordt mede veroorzaakt door het verschil in het verpakkingsmateriaal en de hoeveelheid hiervan (vaak ongeveer twintig keer zo veel) en het verschil in chemicaliën van de producten. Bij het gebruik van een stuk zeep wordt ongeveer 30 procent minder water gebruikt, en er is vaak minder land nodig voor het herwinnen van grondstoffen dan in het geval van vloeibare zeep.
Tijdens de “end-of-life” of wegwerpfase is voor vloeibare zeep aanzienlijk meer waterzuivering nodig in verband met de hoeveelheid chemicaliën die er gebruikt worden, en ook tijdens deze fase speelt de hoeveelheid verpakking een grote rol. De totale cradle-to-cradle negatieve impact van vloeibare zeep is ongeveer 25 procent groter dan die van een blok zeep. Kortom: een stuk zeep is de duurzaamste keuze.
Zeep gebruik je niet alleen voor je handen!
Zeep gebruik je niet alleen voor het wassen van je handen. Bedenk een verzorgingsproduct, en er is een grote kans dat je het kunt vervangen door een blok (zeep). Hieronder zie je enkele voorbeelden waarvoor je het allemaal kunt toepassen:
- Shampoo: klik hier voor de heerlijke shampoo bars van Bumi Bars. Ikzelf kan geen genoeg krijgen van de Creamy Coconut – Bumi Bar!
- Conditioner: helemaalshea verkoopt conditioner bars die je met de kortingscode ZEROWASTE zelfs kunt ontvangen zonder enige verpakking. Twijfel je of dit helemaal je ding is? Via hun website kun je voor €1,99 een tester bestellen.
- Scheerzeep: via de website van Zepig vind je alle benodigdheden om duurzaam te scheren. Voor de rest van je lichaam kun je natuurlijk ook normale zeep gebruiken als scheerzeep.
- Handen en lichaam: droom gegarandeerd weg bij de biologische, handgemaakte en vegan blokken zeep van Werfzeep.
- Gezichtszeep/reiniger: check deze bamboe zeep van Kenko en het grote assortiment gezichtsreinigers en scrubs van Lush. In het verleden heb ik de gezichtsreiniger ‘Coalface’ gebruikt van Lush, en deze is me erg goed bevallen!
- Zeepvlokken: de wonderbaarlijke Marseille zeepvlokken worden al eeuwen gebruikt voor het wassen van kleding en het reinigen van vloeren, tegels, et cetera, maar is ook uiterst geschikt voor lichamelijke verzorging. Marseille zeepvlokken zijn 100 procent biologisch afbreekbaar, natuurlijk en hypoallergeen. De wonder vlokken zijn op verschillende plekken te koop: Dille & Kamille, Holland & Barrett, of vind een geschikte webshop met één keer Googlen.
- Bodylotion: voor het insmeren van je lichaam kun je pure oliën gebruiken (kokos, jojoba, etc.), maar je kunt ook een lotion bar gebruiken. Houdoe plastic flessen! De DIY Soap webwinkel verkoopt heerlijke body bars waaronder deze.
- Tandpastatabletjes: als we het dan toch hebben over het vervangen van plastic tubes door bars… Heb je al eens gedacht aan tandpastatabletjes? Ik gebruik al enkele jaren de tandpastatabletjes van Lush (Dirty, Boom! en Miles of Smiles). Sinds kort ben ik overgestapt op de tandpastatabletjes van Leven Zonder Afval, die hervulbare glazen potjes aanbieden.
Lijstje niet compleet? Laat ons in de reacties weten welk product we aan het lijstje moeten toevoegen.
Bron:
Koehler, A & Wildbolz, C. (2009). Comparing the Environmental Footprints of Home-Care and Personal-Hygiene Products: The Relevance of Different Life-Cycle Phases.