skip to Main Content

Eerste hulp bij duurzaam een nieuwe smartphone kiezen

Eerste Hulp Bij Duurzaam Een Nieuwe Smartphone Kiezen

Hoeveel telefoons heb jij gehad in de afgelopen vijf jaar? Als ik een gok mag doen: minstens twee, redelijke kans dat het er zelfs meer waren. Na een kleine zoektocht in mijn mailbox bleek mijn antwoord hierop twee te zijn, met een maximale levensduur van drie jaar. Niet zo lang voor een apparaat dat toch elke keer weer een flinke investering is.

Door: Nadine Bartman

Ook mijn huidige telefoon begon na ongeveer anderhalf jaar al moeilijk te doen. Ik kan geen p’s en q’s meer typen en de kwaliteit van de batterij is zo slecht dat ik hem vaak aan het eind van de middag weer moet opladen. Dit klinkt alsof het tijd is voor vervanging, maar daar voel ik me wel slecht over: heb ik echt alweer een nieuwe telefoon nodig? Dus begon mijn onderzoek naar dit probleem en naar een oplossing die duurzamer is dan iedere twee jaar een nieuwe telefoon kopen.

Fact check

Even een paar feitjes. De gemiddelde levensduur van een smartphone is zo’n 2,5 jaar. De meeste mensen vervangen hun telefoon niet eens per se omdat deze niet meer werkt, maar omdat hun abonnement afloopt of omdat ze een nieuwer, geavanceerder model willen. We kennen allemaal de beelden van wachtrijen voor een winkel als er een nieuw toestel uitkomt. Over de hele wereld zijn er nu ongeveer 2,7 miljard smartphonegebruikers en in 2019 werden er meer dan anderhalf miljard nieuwe smartphones verkocht (Statista). Alle toestellen samen vormen een enorme hoeveelheid elektronisch afval aan het eind van hun gebruik. Ook houden veel mensen hun oude smartphone als reserve, waardoor deze nog lang ongebruikt blijft liggen. Onderdelen, of zelfs de hele telefoon, kunnen vaak hergebruikt worden als je hem inlevert

Refurbished

Gelukkig komen er langzaam maar zeker genoeg alternatieven op de markt. Een van de opties die ik tegenkwam is het kopen van een refurbished telefoon. Hier zitten veel voordelen aan: ze zijn al eerder gebruikt en er zijn dus geen nieuwe materialen voor nodig, maar deze toestellen zijn wel bijgewerkt, helemaal gecontroleerd, en daarmee zo goed als nieuw. Dan heb je misschien niet het nieuwste model, maar wel een duurzame optie, en dat is (voor mij in elk geval) meer waard. En het is ook nog goedkoper dan een nieuwe smartphone aanschaffen, een win-win toch? Refurbished kopen betekent natuurlijk niet dat je alleen kunt kiezen uit prehistorische koelkastmodellen, er zijn bijvoorbeeld ook refurbished iPhones beschikbaar. 

Wat nu?

Natuurlijk zijn er nog andere oplossingen om je smartphonegebruik te verduurzamen, zoals overstappen op een Fairphone of opladen met zonne-energie. Ga daarom vooral ook zelf op zoek als je toe bent aan een nieuwe smartphone, om te ontdekken hoe je hierbij de meest duurzame keuze kan maken. Ik wacht ondertussen nog een tijdje met afscheid nemen van mijn telefoon. Dat probleem met de p en de q is natuurlijk niet heel praktisch, maar als ik een ‘o’ aantik begrijpt mijn telefoon ondertussen dat ik een p bedoel, dus ik ben er eigenlijk wel aan gewend. Uiteindelijk zal ik er ook weer aan moeten geloven en ga ik mijn telefoon vervangen, maar ik stel het gewoon even uit. Eén ding weet ik wel: het wordt in elk geval niet zomaar een nieuwe. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TelefoonDiscounter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top