skip to Main Content

Museumnacht Amsterdam 2019: de route van Duurzame Student

Museumnacht Amsterdam 2019: De Route Van Duurzame Student

Zaterdag 2 november begint om 19.00 uur ‘s avonds de jaarlijkse Museumnacht in Amsterdam. Naast de vaste collecties kun je op deze avond tot 2 uur ‘s nachts genieten van diverse bijzondere optredens, muziekvoorstellingen, workshops, feestjes en nog veel meer. Aan de nacht doen 55 musea mee, verspreid over de hele stad, en op de website kun je het programma met 289 evenementen bekijken. De kaarten zijn inmiddels uitverkocht, dus heb jij een kaartje maar nog geen idee wat je wilt ontdekken? Lees hier de tips van Vera!

Door: Vera Kurpershoek. Beeld credits voor dit artikel: Daniel Sylla, Zelfbouw in Nederland, Tropenmuseum en Isabel Janssen. Al het beeld is afkomstig van museumnacht.amsterdam.

1. Zelfbouw op het water 

Arcam (Prins Hendrikkade 600)
19.00 tot 20.00 uur

“Leer meer over de meest duurzame drijvende wijk van Europa. In het Johan van Hasseltkanaal in Noord wonen 46 huishoudens met meer dan 100 bewoners in zelfbouw-waterwoningen. De bewoners van Schoon Schip vertellen je alles over hun innovatieve buurt.”

2. TINKEBELL.

Arti et Amicitiae (Rokin 112)
21.00 tot 00.00 uur

De controversiële kunstenares TINKEBELL. maakte ooit een handtas van haar gewurgde kat Tinkeltje, liet zich in haar documentaire SAVE OUR CHILDREN steriliseren, en deed in haar boek Het gevaar van angst verslag vanuit de restricted zones van Fukushima.

“In haar installatie no need to fear./ souvenirs from Fukushima toont TINKEBELL. een serie werken die zij maakte met objecten die ze in de afgelopen vier jaar tijdens haar reizen in het door een kernramp getroffen deel van Fukushima verzamelde. Tijdens de Museumnacht geeft ze van 21:00 tot 00:00 toelichting op haar huidige projecten.”

3. Finally Free

Mediamatic (Dijksgracht 6)
19.00 tot 2.00 uur

“Waanzin, de absurditeit van bestaan, technologie en dierenleed zijn terugkerende thema’s in het werk van multidisciplinair kunstenaar Gwen van der Zwan. Slachtafval verwerkte ze tot het kunstwerk Finally Free, een zwevende zeppelin van 8 bij 2 meter. Het werk gaat (met een vleugje ironie) over postume vrijheid voor de 350 varkens die erin zijn verwerkt, en zal zijn spreekwoordelijke vleugels uitslaan tijdens de nacht.”

4. Laten we elkaar een zeespiegel voorhouden

Scheepvaartsmuseum (Kattenburgerplein 1)
19.00 tot 02.00 uur

“We fietsen met gebogen hoofd als het uit de lucht valt, maar springen er op een warme dag vol blijdschap in. Water. We willen de lusten, niet de lasten. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel, maar samen met het waterschap houden we gelukkig droge voeten. Toch? Bekijk wat er vanavond gebeurt met ’s Lands Zeemagazijn, gebouw van Het Scheepvaartmuseum.”

5. Briljante Planten

Hortus Botanicus (Plantage Middenlaan 2A)
19.00 tot 02.00 uur

“Onze groene medebewoners zijn slimmer dan je denkt! Planten doen wonderlijke dingen om zichzelf in leven te houden en aan te passen aan hun omgeving. Innovatieve ontwerpers laten zich hierdoor inspireren om slimmere producten voor mensen te maken. Dit noemen we biomimicry. In deze pop-up expositie zie je vijf planten met bijzondere gaves, die wij als mensen hebben overgenomen.”

6. ART FWRD: On Technology

VondelCS (Vondelpark 3)
20.00 tot 01.00 uur

“Technologie en nieuwe media ontwikkelen zich razendsnel. In de kunsten ontstaat hierdoor een multidimensionale, digitale stroming: een vrijwel onontgonnen en onbekend gebied van exponentiële mogelijkheden en experiment. In deze tentoonstelling maak je kennis met VR-kunst, internetkunst, Instagramkunst, computer generated kunst en meer.”

7. Boys won’t be boys

Tropenmuseum (Linnaeusstraat 2)
20.00 tot 20.20 uur

“Rikkert van Huisstede vertelt hoe het is om een jurk te dragen en geeft een fragment prijs uit zijn show Boys Won’t Be Boys. Een collage van dansers, zangers, rappers, dichters en theatermakers die laten zien dat het stoer is om je (als man) kwetsbaar op te stellen. Ze vertellen hun persoonlijke verhaal en vinden elkaar in het doorbreken van stereotypen.”

8. Nemo Science Museum

Ga je tijdens Museumnacht naar NEMO, dan is de kans groot dat je met rode oortjes weer naar buiten loopt. Deze avond gaan we het namelijk hebben over pleasure and pain. Hier een greep uit de dingen die je kunt doen:

Klitje Kleien

19.00 tot 23.00 uur

Lekker met je handen aan de slag? “Schuif aan, klei een clitoris en praat met kutexperts en ervaringsdeskundigen over alles wat je nog niet wist en wat je nog nooit durfde te vragen. Wist je bijvoorbeeld dat de clitoris tot ver in het lichaam doorloopt en even groot is als het zwellichaam van de man?”

Bevallingssimulator

19.00 tot 23.00 uur

Je kan deze avond ook ervaren hoe het is om weeën te hebben, door middel van een bevallingssimulator.

Bonderen kan je leren

20.00 tot 23.00 uur

“Bondage is niet zo banaal als veel mensen denken. Als knopen leggen een wetenschappelijk discipline zou zijn, dan was bondageartiest Bob universitair hoofddocent. Hij leert je de beginselen van Shibari, een Japanse vorm van bondage waarbij de nadruk ligt op het maken van complexe patronen, die ware kunstwerken zijn.”

Overbrug de Orgasmekloof

20.30 tot 21.00 uur
22.30 tot 23.00 uur

“In deze lezing vertelt seksuoloog Ellen Laan over het belang van seks en (het gebrek aan) seksuele emancipatie. Volgens Laan is het ongelofelijk hoeveel misverstanden er anno 2019 over seks bestaan. Bijvoorbeeld dat mannen testosteronbommen zijn die altijd zin hebben. Onzin. En blauwe ballen? Een fabeltje!”

9. Op naar het Orgel

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder (Oudezijds Voorburgwal 38-40)
21.00 tot 23.00 uur

Waan je in het Amsterdam uit de 17e eeuw. “Het pand, erkend als UNESCO monument, was zowel een woonhuis als een kerk midden in de historische binnenstad. De kerk is ontstaan als zolderkerk, in de tijd dat Rooms-Katholieke gelovigen geen openbare diensten mochten hebben.” Echt iets waar je geweest moet zijn!

10. Silent Disco

Hermitage (Amstel 51)
20.00-1.00 uur

Klaar met al die cultuur en wetenschap? Voetjes van de vloer in de Hermitage. “In het Auditorium knallen de lekkerste hits van vroeger en nu door je koptelefoon. Vraag je verzoekjes aan en brul mee!”

Bron: Alle omschrijvingen van de evenementen zijn afkomstig van de website van Museumnacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top