skip to Main Content

Duurzaam én betaalbaar: 7 fantastische modemerken op een rij

Duurzaam én Betaalbaar: 7 Fantastische Modemerken Op Een Rij

Het is natuurlijk hartstikke leuk dat Stella McCartney pioniert als duurzaam designermerk, maar dat prijskaartje van McCartney’s kledingstukken staat ons studenten iets minder aan. Tijd voor een frisse, maar bovenal betaalbare wind door het duurzaam mode-aanbod. We zetten 7 betaalbare merken voor je op een rij. 

Door: Lieke Smets

Maar eerst een disclaimer, want betaalbaar wil in dit geval niet zeggen dat je bij onderstaande merken je modehart op kan halen en daar -om maar even iets te zeggen- twee tientjes voor neer hoeft te leggen. Dat is ook niet mogelijk; kleding die gemaakt is met duurzame stoffen en duurzaam geproduceerd is (dat wil zeggen: op een eerlijke manier die goed is voor onze aarde, dieren en onze medemens) is nu eenmaal duurder dan fast fashion. Fast fashion buit onze aarde, dieren en medemens uit en berekent die schade niet door in haar verkoopprijs. Zie de kledingstukken van onderstaande merken dus als een investering. Een investering in je kledingkast, maar ook in het behoud van onze mooie aardbol. 

Goat

We trappen af met het meest betaalbare merk in dit rijtje, namelijk het Nederlandse Goat. Als je de prijzen ziet, blijft er geen reden meer over om niét voor duurzaam te kiezen. Goat maakt de perfecte basics, zoals shirts vanaf €16,95 en sweaters voor €44,95 (wow!). Wat Goat’s kledingstukken zo duurzaam maakt? De eerlijke omstandigheden en het feit dat alle stukken van 100% biologisch katoen zijn gemaakt. 

Je vraagt je misschien of hoe Goat zo goedkoop kan zijn. Dat komt doordat Goat voornamelijk rechtstreeks verkoopt aan de consument en daar in de meeste gevallen geen zogenoemde middlemen voor gebruikt. Goat’s kleding is dus het best online verkrijgbaar en hangt maar in een beperkt aantal winkels (bijvoorbeeld wel in de Geitenwollenwinkel). Door te focussen op online verkoop, komt er geen marge van de retailer bovenop de prijs en wordt het kledingstuk niet onnodig vaak vervoerd, wat weer scheelt in de CO2-afdruk.

Goat is verkrijgbaar via Goat’s website

Armed Angels

We gaan door naar een modemerk van onze Oosterburen, namelijk Duitsland. Armed Angels maakt hele uitgebreide en tijdloze collecties voor zowel vrouwen als mannen en er is voor ieder wat wils. Eerlijk geproduceerd, met stoffen als biologisch katoen en Tencel en ook nog eens voor een zacht prijsje: Armed Angels doet weinig fout en dat weten ze zelf ook. Ze gooien er namelijk nog een schep bovenop door elk jaar uitgesproken campagne te voeren voor een betere mode-industrie. Bonuspunten voor Armed Angels dus! 

Armed Angels is het best verkrijgbaar via haar eigen website en verder in verschillende (web)winkels zoals de Bijenkorf, Zalando en Take It Slow.

Veja

Veja verovert het straatbeeld en is inmiddels de perfecte vervanger voor je Nike’s, Adidasjes of New Balance sneakers. Veja maakt sneakers van wild rubber, ecoleer en biologisch katoen en verkoopt deze duurzame stappers voor een vergelijkbare prijs als die van Nike, Adidas en New Balance. Voor zo’n €125 loop je op fashionable sneakers die ook nog eens onder goede arbeidsomstandigheden zijn geproduceerd. Wordt het nog beter? Ja, want ook als vegan kun je bij Veja terecht!

Veja is het best verkrijgbaar via haar eigen website en verder in verschillende (web)winkels zoals de Bijenkorf, Zalando en Take it Slow.

Ethletic

Zijn All Stars meer jouw ding? Goed nieuws, want er is een duurzame en vegan vervanger opgestaan: Ethletic! Deze Franse All Stars look-a-likes (in veel meer kleuren dan Converse) zijn gemaakt van biologisch katoen en ecorubber en zijn ook nog eens fair trade gecertificeerd. En dat allemaal voor bijna dezelfde prijs: de lage ‘All Stars’ kosten €69,90 en de ‘hoge’ €74,90. 

Ethletic koop je via de eigen website of via Lokita

Thinking Mu

Als je op zoek bent naar bijzondere items, dan is Thinking Mu zeker een bezoekje waard. Dit Spaanse merk maakt tops, jumpsuits, rokken, jurken, blouses… Van alles! De collectie wordt gemaakt met uitsluitend duurzame materialen en wordt fair trade geproduceerd. En als je niet blij wordt van de prijzen, dan zijn het wel de vrolijke designs die een glimlach op je gezicht bezorgen. Check dit toffe t-shirt maar eens…

Thinking Mu is het best verkrijgbaar via haar eigen website

Colorful Standard

Op zoek naar goede basics in iets minder basic kleuren? Dan ben je bij Colorful Standard aan het goede adres. De basics (van hoodies tot beanies) worden gemaakt in een fairtrade fabriek in Portugal, van 100% biologisch katoen. Ook van de prijzen word je ongetwijfeld blij: voor een shirt betaal je zo’n €30 en voor een hoodie €60. Colorful Standard opereert volgens hetzelfde principe als GOAT, namelijk no middlemen. En dat betekent én acceptabele prijzen én een lagere CO2-afdruk van de kleding. 

Colorful Standard scoor je via haar eigen website of in de Nederlandse offline verkooppunten

Kuyichi

We sluiten af met nog een Nederlands merk, namelijk Kuyichi. Waar Kuyichi begon als jeansmerk, heeft het zich nu ontpopt tot merk dat ook mooie shirts, sweaters en spijkerjassen maakt. Ook leuk: alle jeans zijn vegan, want de labels op de achterkant zijn gemaakt van recycled papier in plaats van leer (hooray!). De rest van de Kuyichi jeans wordt gemaakt van biologisch katoen, gerecycled katoen en gerecycled polyester. En wat Kuyichi ook netjes doet, is produceren onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Anders had Kuyichi het natuurlijk niet gemaakt tot dit rijtje (; 

Kuyichi koop je via haar eigen website en in verschillende Nederlandse offline verkooppunten

Alle foto’s in dit artikel zijn eigendom en afkomstig van de merken zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top