skip to Main Content

DS Nieuws: jongeren beslissen mee over regionale energiestrategie

DS Nieuws: Jongeren Beslissen Mee Over Regionale Energiestrategie

Steeds meer jongeren sluiten zich aan bij de regionale klimaattafels. Onlangs traden jongeren toe in Groningen, in regio Arnhem/Nijmegen en in Twello/Apeldoorn. De regio’s Utrecht en Rotterdam zitten in de pijplijn. Daarmee wordt een opvallende trend zichtbaar.

Door: Jos Hummelen. Beeld: Jos Hummelen.

Deze trend is ontstaan doordat de Klimaat- en Energiekoepel (KEK) hier sterk op aan stuurt. Voorzitter Thomas Dekker: “Het is belangrijk dat jongeren aanschuiven, want het is hun toekomst. Je ziet ook dat het een heel ander gesprek wordt als dat perspectief wordt toegevoegd. Daarom werken we samen met de Jonge Klimaatbeweging (JKB) om in het hele land jongeren mee te laten beslissen bij de regionale energie strategieën”.

KEK

KEK is de snelst groeiende young professionals organisatie van Nederland: sinds de oprichting in maart 2018 hebben zich 400 ambassadeurs en 300 bedrijven aangesloten. In het afgelopen jaar heeft KEK voor elkaar gekregen dat aan elke klimaattafel één young professional kon plaatsnemen, gesteund door een team van jonge specialisten. Nu het klimaatakkoord gesloten is, verschuift de focus naar de regio en de uitvoer in de sectoren.  

Regionale Energie Strategie

Vanaf het moment dat het klimaatakkoord ondertekend werd in de tweede kamer, is Nederland opgedeeld in dertig regio’s om hier handen en voeten aan te geven. Zij schrijven een zogenaamde Regionale Energie Strategie (RES). Samen moeten de regio’s het landelijke doel halen van 35 Terrawattuur duurzaam opgewekte energie. De bedoeling van de RES is dat er integraal gekeken wordt naar oplossingen in het landschap. Denk bijvoorbeeld aan het aanbod van aard- of restwarmte voor de gebouwde omgeving, de energie-infrastructuur van een regio, en manieren om de industrie verder te elektrificeren.

Verandering

Via KEK en JKB zorgen young professionals voor enthousiasme en doelgerichtheid. Thomas Dekker: “Jongeren zijn meer bedreven om een sterk online en offline netwerk te onderhouden, waardoor we kennis en vaardigheden vanuit het hele netwerk kunnen toevoegen.” Daarnaast, benadrukt Dekker, “jongeren komen met nieuwe frisse ideeën, denken niet in oude mantra’s en willen constructief meewerken. We zien dat de huidige bestuurders graag uitgedaagd willen worden voor de beslissingen die onze toekomst gaan bepalen en dat onze generatie onderdeel wil zijn van de besluiten.” Dat is geen eenmalige poging. Dekker: “We hebben aan de klimaattafels al laten zien dat wij van toegevoegde waarde kunnen zijn als onafhankelijke partij.”

Enthousiast geworden? Aanmelden voor KEK kan vrijblijvend hier

Lees hier de rapportage van KEK in de RES Groningen

Jos Hummelen

Jos (30) studeerde interdisciplinaire sociale wetenschappen (ASW) en geografie in Utrecht. Woonachtig in Amsterdam geeft Jos aardrijkskunde, maar is nog verbonden met de studentenscéne. Studeren zelf is ook niet klaar. Zo volgt Jos masterclasses bij Verspers en online bij de Harvard University. “In Amsterdam bedachten ze het honderd jaar geleden al: groen is goed voor mensen.” Jos geniet er elke dag van dat dit nog steeds te merken is in onze hoofdstad. Naast passie voor mooie en groene steden en de innovatie die daar plaatsvindt, schrijft Jos opvallend veel over Afrika. Waarom? “Omdat het wel wat meer aandacht verdiend.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top