skip to Main Content

Duurzame hbo-studies: vernieuwde versie!

Duurzame Hbo-studies: Vernieuwde Versie!

Welkom op één van de meeste bezochte pagina’s van Duurzame Student! Hier vind je alle hbo-opleidingen gerelateerd aan duurzaamheid. Heel belangrijk, want hoe meer studenten kiezen voor een duurzame studie, hoe sterker wij gezamenlijk staan! De vorige versie van deze pagina was nogal verouderd, dus hier vind je het actuele aanbod voor studiejaar 2019-2020.

Hbo-bacheloropleidingen

AlmereAeres Hogeschool

Duurzame bedrijfskunde (Associate degree)
“Wil je meer weten over duurzame bedrijfskunde, maar vind je een vierjarige bachelorstudie te lang? Volg dan de Associate degree Duurzame bedrijfskunde, een korte tweejarige hbo-studie. Tijdens deze studie leer je onder andere meer over thema’s als circulaire economie en bedrijfskunde in relatie tot maatschappelijke vraagstukken.”

Amsterdam Hogeschool van Amsterdam

Built Environment
“Ben je gefascineerd door de combinatie van creativiteit en techniek? Dan is Built Environment een goede keuze voor jou. Je leert bijvoorbeeld hoe je slimme gebouwen en steden ontwerpt die bestand zijn tegen klimaatverandering. En je ontdekt hoe je materialen, grondstoffen, vorm en kleur duurzaam toepast in architectuur.”

BredaAvans Hogeschool

Milieukunde / Environmental Science for Sustainable Energy and Technology
“The planet needs problem-solvers. Environmental Science for Sustainable Energy and Technology (Milieukunde) will transform you into an ambitious environmental professional with a BSc degree.”

Chemische technologie
“Bij Chemische Technologie leer je de techniek achter industriële processen en de technologie om producten te maken. Je denkt in grootschalige oplossingen met aandacht voor duurzaamheid en energie. Als chemisch technoloog ben je een expert op het gebied van technologie, procesontwerp, duurzaamheid en energie. Je verzint oplossingen voor kleine en grote problemen, binnen bedrijven en voor de maatschappij.”

Den BoschHAS Hogeschool

Milieukunde 
“Bij de hbo opleiding Milieukunde (Environmental Innovation) ga je aan de slag om oplossingen te vinden voor een beter milieu en een leefbare aarde. Zo kun je bedrijven helpen om te produceren zonder afval. Of om grondstoffen opnieuw te gebruiken. Belangrijk voor nu én later. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor Nederland, maar voor de hele wereld.”

Toegepaste biologie (ook in Venlo)
“Bij deze vierjarige hbo opleiding bestudeer je planten, dieren, ecologie en voeding. Je resultaten breng je direct in de praktijk. Zo ontwikkel je jezelf én draag je bij aan een gezonde, duurzame leefomgeving voor mens, dier en plant.”

Den HaagHaagse Hogeschool 

Ruimtelijke ontwikkeling – Climate & Management
“De opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling / Climate & Management gaat over duurzaam bouwen, leven met water, energietransitie en duurzame mobiliteit. De opleiding valt dan ook onder het brede vakgebied Built Environment. Je bereidt je voor op de toekomst, hier of in het buitenland. Het milieu stopt toch ook niet bij de grenzen?”

Process & Food Technology
“Steeds meer bedrijven gaan met klimaatverandering aan de slag. Ze produceren efficiënter en milieuvriendelijker en richten zich op duurzame voeding en gebruiksproducten. Jij barst van de ideeën over duurzaamheid. En je hebt een wiskundeknobbel en een voorliefde voor natuur- en scheikunde.”

Delft – InHolland

Landscape and Environment Management 
“Maak jij je net als de klimaatspijbelaars druk om het klimaat? Heb je oog voor de natuur? Dan ben jij gemaakt om te werken aan groene, gezonde steden en natuurgebieden. Met Landscape and Environment Management (LEM) richt je je op natuur en landschap en tackel je problemen rond ruimtegebruik en milieu in de stad.”

Deventer Saxion

Klimaat en Management
“Hoe we met klimaatverandering omgaan, is de belangrijkste opgave voor de toekomst. Als afgestudeerd expert Klimaat en Management weet jij hoe je klimaatoplossingen voor de toekomst vormgeeft.”

Groningen Hanze Hogeschool

Built Environment
“We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. Verandering is de enige zekerheid; het klimaat verandert, de manier waarop we ons voedsel maken, hoe we onze energie produceren en hoe we samenleven. Zo’n wereld vraagt om professionals die op deze veranderingen kunnen inspelen.”

Chemie
“Of het nou gaat om de zoektocht naar duurzame energie, het recyclen van materialen of het inden van nieuwe antibiotica, met de opleiding Chemie kun je een hoop bijdragen aan het verbeteren van de wereld om ons heen.”

LeeuwardenVan Hall Larenstein

Duurzame watertechnologie (Associate degree)
“Met deze Associate degree, waarin je van alles leert op het gebied van waterzuivering en drinkwaterbereiding, kun jij een bijdrage leveren aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.”

Milieukunde
“Er is een spanningsveld tussen de welvaartswensen van de mens en wat de aarde aan kan. De wereldbevolking groeit, de biodiversiteit neemt af, het klimaat verandert en grondstoffen raken op. Je kunt kritisch zijn op wat je zelf doet voor het milieu, maar je kunt ook bijdragen aan oplossingen. Daar gaat het om bij environmental solutions.”

Management van de leefomgeving
“Steeds meer gemeenten barsten van de duurzame ambities en steeds meer bedrijven, ontwerpers, bewoners en ondernemers werken op hun eigen manier aan een duurzame groene stad. Daar kun jij een bijdrage aan leveren. Trouwens niet alleen in de stad, maar ook op de overgang van stad naar (platte)land en in het landelijk gebied.”

Rotterdam – Hogeschool Rotterdam

Watermanagement
“Vind je maatschappelijke betrokkenheid belangrijk? Heb je interesse in alles wat met water te maken heeft en wil je de stad beter en duurzamer inrichten? Volg de opleiding Watermanagement en leer hoe je stedelijk water beheert.”

Utrecht Hogeschool Utrecht

Chemische technologie
“Houd jij van scheikunde en technologie en vind je duurzaamheid belangrijk? Bij de hbo opleiding Chemische Technologie komt dit allemaal terug. Chemische technologie draait om processen die soms tonnen van een bepaald materiaal produceren. Chemie in het groot dus.”

VelpVan Hall Larenstein

International Development Management 
“Wij denken dat door eerlijke handel, gelijke rechten en gelijke kansen een gezond evenwicht tussen mens, aarde en welvaart kan worden bereikt. Bij de opleiding International Development Management leer je stappen te nemen om dit evenwicht te verbeteren.”

Management van de leefomgeving
“Steeds meer gemeenten barsten van de duurzame ambities en steeds meer bedrijven, ontwerpers, bewoners en ondernemers werken op hun eigen manier aan een duurzame groene stad. Daar kun jij een bijdrage aan leveren. Trouwens niet alleen in de stad, maar ook op de overgang van stad naar (platte)land en in het landelijk gebied.”

Bos- en natuurbeheer
“Natuur is het waard beschermd te worden. Bos- en natuurgebieden bieden plaats aan tal van waardevolle planten en dieren, van het natuurgebied bij jou in de buurt tot aan de tropische regenwouden. Daarnaast vervult natuur nog veel meer functies, zoals houtproductie, en heeft natuur gezondheidsvoordelen voor de mens.”

Zwolle Hogeschool Windesheim

Global Project and Change Management (Honours College)
“Do you want to contribute personally and professionally to a better world? Are you pro-active, motivated and do you have an entrepreneurial, business mindset? In our four-year NVAO accredited and selective English-taught programme you can learn how to make a difference in the world you live in.”  

Hbo-masteropleidingen

Groningen Hanze Hogeschool

Energy for Society
“Climate change is real, energy transition is needed and new professionals are wanted that can help communities to make the transition from fossil fuels to renewables. Will you become the expert that gets people on board to make this transition happen? That is the essence of the master Energy for Society.”

European Master in Renewable Energy
“The European Master in Renewable Energy offers you a great way to start or boost your career in the energy sector. Succesful completion of the master makes you a renewable energy engineer with a fundamental understanding of the technologies and techniques in the energy sector.”

Arnhem HAN

Circulaire economie
“De economie waarin het gaat om winstmaximalisatie is voorbij. Andere waarden worden belangrijk. We moeten anders werken en produceren. Maar hoe? Met de Master Circulaire Economie help jij bedrijven en organisaties duurzamer ondernemen. Zo versnel je de transitie naar een circulaire economie.”

Minoren

AlmereHogeschool Windesheim

Duurzame Technologie / Sustainable Technology

ArnhemHAN 

Sustainable River Engineering
Global Awareness

Den Bosch / Venlo – HAS Hogeschool 

Betekenisvol Ondernemen
Challenge Sustainability
Future Food Systems
Sustainable Nutrition

EmmenNHL Stenden

Circular Start Up 

Enschede / DeventerSaxion

Circulaire Economie 
Sustainable Beauty
Sustainable International Water Solutions

GroningenHanze Hogeschool 

Duurzame Organisaties
Smart Energy

LeeuwardenNHL Stenden

Sustainable Society

LeidenHogeschool Leiden 

Duurzaam ondernemen

Zwolle Hogeschool Windesheim

Managing projects in a globalized world (Honours College)

Kijk hier voor duurzame universitaire opleidingen.

Studeer jij zelf aan een duurzame hbo-opleiding die nog niet in deze lijst staat? Laat het ons weten via de reacties of stuur een mail naar hoofdredacteur@studentenvoormorgen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top