skip to Main Content

Filmtips: een blikverruimende start van het nieuwe jaar

Filmtips: Een Blikverruimende Start Van Het Nieuwe Jaar

Het valt me de laatste tijd op hoe vol de zalen in het filmhuis zijn. En dat is niet onterecht, er draaien zeer sterke en blikverruimende films. In deze blog neem ik je mee naar drie maatschappelijke films die veel indruk op mij maakten en die jij deze maand ook nog kunt zien. De films geven drie inkijkjes in de wereld van nu en beslaan aardig wat SDG’s, zoals gendergelijkheid, armoedebestrijding en gezondheid. De films dragen dan ook bij aan een breder sociaal begrip. 

Door: Nine de Jonge

Hoewel je ze zou kunnen downloaden, raad ik aan om deze films in het filmhuis te zien voor de totale belevenis. Om erachter te komen welke films in jouw stad draaien, kan je de filmagenda op Cineville.nl bekijken.

1. Hors Normes

Laten we hartverwarmend beginnen: een film van de makers van Intouchables. Deze op waarheid gebaseerde film speelt zich af in Parijs. Twee mensen ontfermen zich over jongeren met een complexe vorm van autisme, waar de reguliere zorg niks voor doet. Jongeren die agressief zijn en uit wanhoop van hun ouders thuis worden opgesloten, worden door Bruno en Malik als volwaardige mensen gezien. Zij koppelen de jongeren aan jongeren uit achterstandswijken, die in een traject leren begeleider te worden. De inspectie maakt het hen echter niet makkelijk. De film geeft een mooi portret van mensen die werk doen vanuit hun passie. En het laat je nadenken over de waarde van certificering, want uit ervaring leer je wellicht nog meer dan vanuit een opleiding.

2. The Cave

Deze indringende en aangrijpende documentaire gaat over hoe een geheim ziekenhuis, in de Syrische stad Oost-Ghouta, draaiende probeert te blijven tussen de bombardementen door. Het laat zien hoe beholpen het is zonder toevoer aan materialen, hoe angstig het leven en hoe sterk de mensen. Ze blijven zorgen voor ieder die het ziekenhuis in komt of in het ondergrondse netwerk verblijft, vijf jaar lang. “We hebben geen verdoving, maar wel muziek”. Het is ontroerend hoe ondanks de enorm stressvolle situatie, ze dankbaarheid en liefde aan elkaar geven. Je wordt meegezogen in hun leefwereld, met het oorverdovende geluid van de inslaande bommen, en je ziet de wanhoop in hun blik: heeft het zin wat we hier doen?

De Cave is daarnaast een feministisch werk, waarin dokter Amani Ballour de traditionele rol van vrouwen bevraagd en doorbreekt. Ze spreekt haar onbegrip uit over dat vrouwen thuis zouden moeten zitten, zich huwen en als ondergeschikt worden gezien. Amani is de eerste en enige vrouwelijke ziekenhuisdirecteur in Syrië. Zelfs tijdens de bombardementen krijgt ze daar kritiek op.

3. Sorry We Missed You

Ricky zit veertien uur per dag in zijn bus, hij is pakjesbezorger in Noord-Ierland. Hij staat onder hoge tijdsdruk en dat voel je, als hij in de file staat of als mensen het pakketje van de buren niet aan willen nemen. Hij is de dupe van een slecht contract, waardoor hij moet opdraaien voor vernieling en ziekte. Zo komt hij alleen nog maar dieper in de schulden. Een baan die veelbelovend klonk met vrijheid en eigenaarschap, blijkt een strop te zijn. Dit werkt door op zijn familie die steeds dieper in de problemen raakt. Deze film geeft sterk de realiteit weer van de armeren en hoe zij vechten om het hoofd boven water te houden. Je zult na het zien van deze film wellicht twee keer nadenken voor je iets online bestelt en toch maar het pakketje van de buren aannemen.

Nine de Jonge

Nine is antropoloog, en zet zich zowel in haar persoonlijke leven als binnen haar werk in voor een duurzamere wereld. Haar focus ligt op duurzaam en inclusief onderwijs. Nine verdiept zich in en schrijft over onderwerpen als gendergelijkheid, inclusiviteit en diversiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top