skip to Main Content

The Floating wat? Van schoolproject tot finalist in een wereldwijde ontwerpwedstrijd voor plasticvrije rivieren

The Floating Wat? Van Schoolproject Tot Finalist In Een Wereldwijde Ontwerpwedstrijd Voor Plasticvrije Rivieren

Wat begon als een themaproject voor school mondde uit in een op de natuur geïnspireerd succes. Vijf Haagse studenten industrieel ontwerp belandden met hun project, The Floating Coconet, in de top 10 van een wereldwijde ontwerpwedstrijd genaamd Biomimicry Global Design Challenge. Het doel ervan was om de rivieren plasticvrij te maken met behulp van biomimicry. Maar wat is biomimicry en hoe werkt The Floating Coconet precies?

Door: Flora den Bieman

Haaien en roggen

Biomimicry is een relatief nieuwe wetenschap. Het imiteert fenomenen uit de natuur voor het oplossen van menselijke problemen. “Mensen zijn slim, maar zonder het te willen hebben we enorme duurzaamheidsproblemen gecreëerd. Gelukkig zijn er in de natuur overal om ons heen oplossingen te vinden,” aldus het Biomimicry instituut in Montana. 

The Floating Coconet maakt dan ook gebruik van biomimicry. Het net moet ervoor zorgen dat plastic uit de rivier wordt gevist voordat het de oceaan bereikt. Het ontwerp imiteert de bek van de reuzenhaai en duivelsrog. “De bek van deze dieren is bekleed met kleine borstelachtige haren. Tijdens het zwemmen stroomt water door de haren heen maar blijft er, door de vorm van de haren, voedsel in zitten” schrijft Sjors van der Meer op de kickstart website van het project. Hij is een van de bedenkers van het project. De studenten willen op dezelfde manier waarop reuzenhaaien en duivelsroggen voedsel vangen, plastic uit de rivieren filteren.

Realiteit

De ontwerpwedstrijd waar de studenten aan mee deden is een jaarlijkse wereldwijde wedstrijd die studenten uitnodigt om kritieke duurzaamheidsvraagstukken aan te pakken met op de natuur geïnspireerde ontwerpen. De finalisten mogen uiteindelijk deelnemen aan het zogeheten ‘Biomimicry lanceerplatform’ in Panama. Hier leren ze over marketingstrategieën en krijgen ze businesstrainingen. “Het stelt ons in staat onze oplossingen verder te brengen dan alleen de conceptfase. Zo gaan we naar de realiteit”, schrijft Van der Meer. Daarnaast krijgen de studenten de kans om hun project te pitchen voor eventuele investeerders en geïnteresseerden. 

De campus van het lanceerplatform waar de studenten aan mee mogen doen, ligt midden in het regenwoud en wordt volledig aangedreven door een duurzaam hydro-elektrisch systeem. Alle energie wordt dus opgewekt door water. “Midden in het regenwoud kunnen we nog meer leren van de natuur, want daar draait het tenslotte om bij Biomimicry”, aldus Van der Meer.

Microplastic

Volgens het UN Clean Seas campagnerapport drijven er in de wereldzeeën minstens 51 biljoen stukjes microplastic rond. Dit probleem moet snel worden aangepakt omdat het de ecosystemen op grote schaal aantast. Micro-organismen eten de stukjes microplastic. Deze micro-organismen worden vervolgens opgegeten door grotere vissen en uiteindelijk komen die vissen op ons bord terecht. Er is al vastgesteld dat in 93-94% van ons gebotteld drinkwater microplastic te vinden is. Er zit dus enige haast achter het project. 

Voor nu klinkt The Floating Coconet als een zeer geschikte oplossing voor een heel groot probleem. Het ontwerp moet nog wel werkelijkheid worden om zich daadwerkelijk te kunnen bewijzen. Of het de volgende Ocean Cleanup is kunnen we nog niet zeggen, maar een goed idee is het zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top