skip to Main Content

Deze 10 dingen recyclede je waarschijnlijk fout (en zo moet het wel)

Deze 10 Dingen Recyclede Je Waarschijnlijk Fout (en Zo Moet Het Wel)

Afval scheiden werkt, maar vaak weten mensen niet precies hoe het moet. En ook al dénk je het goed te doen, na het lezen van dit artikel zou het zomaar kunnen dat je er achter komt dat je al die tijd je afval niet goed scheidt. Want wist jij bijvoorbeeld dat je zwart plastic niet in de plastic bak mag doen? En dat er verschil gemaakt wordt tussen glas en verpakkingsglas? Daarom enkele handige tips zodat je nóg beter je afval kan scheiden.

Door: Vera Kurpershoek

1. Zwart plastic bij het plastic afval?

Zwart plastic zou door sorteerinstallaties (nog) niet herkend worden herkend omdat de transportbanden waar ze op liggen ook zwart zijn. Vanwege de kleur zijn de verpakkingen zogenaamd niet zichtbaar voor de infraroodcamera’s van de sorteerinstallaties. Maar, op de website van Nedvang (‘Nederland van Afval naar Grondstof’) leggen ze uit dat dit een ‘afvalfabel’ is, en dat je zwart afval prima met de rest van je plastic afval kunt scheiden. 

2. Aluminium in je plastic afval is een no-go.

Plasticfolie met een metaallaagje, zoals chipszakken of koffiepakken, horen bij het restafval. Het aluminiumlaagje kan niet gescheiden worden van het plastic, waardoor het plastic niet te recyclen is.

3. Metalen verpakkingen kunnen vaak bij je plastic afval.

“Metalen verpakkingen zoals bierblikjes, frisdrankblikjes, conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren. Het plastic, blik en de drinkpakken worden in sorteercentra gescheiden, het blik kan zo heel goed gerecycled worden.” Ook tipt Milieu Centraal: “Spuitbussen van slagroom en deodorant mogen meestal niet in de zak of bak voor plastic en blik. Je kunt bij jouw gemeente checken hoe het geregeld is.”

4. Plastic dat geen verpakking is, hoort niet bij het plastic afval.

Denk aan speelgoed, plastic borden, tuinstoelen. “Kleine dingen kunnen bij het restafval, grote dingen (zoals tuinstoelen en groot speelgoed) kun je gescheiden inleveren bij de milieustraat”, aldus de website van Milieu Centraal. Plastic bestek bijvoorbeeld dus niet. Een patatbakje of frikadellenbakje weer wel. Snap jij het nog? 

5. Brieven met een plastic stukje zijn oké.

Een kunststofvenster (van enveloppen) mag gewoon bij het oud papier. Chill!

6. Vieze pizzadozen horen niet in de papierbak.

Oud papier dat je gescheiden inlevert moet schoon en droog zijn. Gebruikte tissues horen ook niet in de papierbak. En dus die pizzadozen…

7. Je hebt glas, en je hebt verpakkingsglas.

Onder verpakkingsglas vallen glazen potten en flessen. Die gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of milieustraat. Nagellakflesjes bijvoorbeeld mogen gewoon (met restanten nagellak) in de glasbak als het flesje van glas is. Het kwastje mag daarentegen wel bij het restafval. Oude nagellak nooit door de gootsteen spoelen, en ook niet naar het chemisch afval brengen.

Gooi scherpe voorwerpen niet achteloos in de vuilnisbak: dagelijks krijgen vuilnismannen en -vrouwen te maken met snijwonden omdat ze zich open halen aan weggegooide scherpe voorwerpen. Zoals enkele weken geleden in Vilvoorde. Je kunt het het materiaal het best in iets zachts wikkelen.

8. Theezakjes bevatten plastic…

Koffiepads en theezakjes horen niet bij het groente-, fruit- en tuinafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt, dat drink je dus ook op, denk daar maar eens aan. Je normale theezakje of koffiepad gaat dus gewoon in de vuilnisbak. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort dan weer wél in de gft-bak. Gelukkig zijn er ook merken die plasticvrije en ongebleekte zakjes aanbieden, en losse thee is vaak ook lekkerder.

9. Kleding, textiel en schoenen breng je liever naar de kringloop.

Binnen de wereld van duurzaamheid is er veel te doen om het recyclen van stoffen. Moeten we oude kleren juist wel of niet in de kledingbak gooien? Wat gebeurt er met onze afdankertjes? Wat voor industrie schuilt daar achter? En is het écht duurzaam?

Kleding die je niet meer draagt kun je het best recyclen door het naar de kringloop te brengen. Linnengoed en versleten of gescheurde kleding kunnen het best in de kledingcontainer. Daar kunnen poetslappen, isolatiemateriaal of vulling van autostoelen van worden gemaakt. En steeds vaker worden gerecyclede vezels in nieuwe stoffen verwerkt. Textiel dat je in de container gooit hoeft niet heel te zijn, maar wel schoon (zonder verf- en olievlekken) en droog.

10. Restjes olie of vet eerst even met een vel keukenpapier uit de pan vegen.

“Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-bak. Gekleurd papier of papier met opdruk hoort in de vuilnisbak. Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren”, aldus Milieu Centraal.

Twijfel je toch nog? Milieu Centraal heeft een Afvalscheidingswijzer, waar je kan invullen wat je wilt weggooien. De wijzer geeft vervolgens aan waar je het mag deponeren. Het is daarnaast altijd handig om de website van jouw gemeente te raadplegen, omdat de regels nog wel eens verschillen.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Interessant om te lezen dat zwart plastic nog niet herkend zou kunnen worden door sorteerinstallaties. Daarnaast wist ik ook niet dat plastic met een metaallaagje bij het restafval hoort. Ik ga straks nieuwe prullenbakken kopen zodat ik mijn afval gemakkelijker kan sorteren. De tips ga ik noteren!

  2. Als ik dit artikel zo lees, doe ik bij het afval scheiden nog veel verkeerd. Dat metalen verpakkingen vaak bij plastic afval konden wist ik ook niet. Goed ook om te weten dat theezakjes plastic bevatten. Je hebt overigens gelijk dat losse thee ook lekkerder is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top