skip to Main Content

Kweekvlees, de toekomst voor mensen zonder morele ruggengraat?

Kweekvlees, De Toekomst Voor Mensen Zonder Morele Ruggengraat?

De manier waarop men naar vlees kijkt verandert rap in de wereld om mij heen. Steeds meer mensen worden vegetariër, flexitariër of veganist. Ikzelf zie vlees als delicatesse en eet het enkel nog op gelegenheid. De ene dag sta ik hier volledig achter en de andere dag voelt het toch als een makkelijke oplossing; een struisvogelbenadering.  Met mijn kop in het zand negeer ik dan even alles wat ik liever niet weten wil. Maar er blijft weinig zand over om mijn kop in te steken. 

Door: India Rose Klap. Beeld: AFP.

Kweekvlees

Niet alleen ik kamp met dit probleem: Marijn Frank, bekend van het televisieprogramma De Keuringsdienst van Waarde, maakte er de documentaire Vleesverlangen (2015) over. In de documentaire gaat ze op zoek naar waar haar verlangen voor vlees vandaan komt, maar ook naar waarom ze zo moeilijk kan stoppen met vlees eten en hoe ze er toch van af kan komen of het in betere banen kan leiden. Ze spreekt met slow food chefs, psychologen, voedselhistorici, een kok die vlees bereidt van bijzondere rassen om ze van uitsterven te behoeden en een kweekvleesontwikkelaar. 

Kweekvlees is daarmee een van de oplossingen die in de documentaire naar voren komt. Het kan een oplossing bieden voor het dierenleed, het grondtekort en de uitstoot van broeikasgassen. Kweekvlees kan ervoor zorgen dat ik over 40 jaar aan mijn kleinkinderen moet uitleggen waarom wij in godsnaam zo slecht met dieren omgingen toen wij hun leeftijd hadden. Maar wat is dat kweekvlees dan precies? 

Kweekvlees is gemaakt van – in een laboratorium opgekweekte – dierlijke cellen. Of het op grote schaal haalbaar is, is de vraag. Voorlopig mag kweekvlees nog niet op commerciële schaal geconsumeerd worden. Bovendien is kweekvlees momenteel nog niet volledig dierenleedvrij, aangezien de cellen worden opgekweekt in foetaal kalfserum. Dit is een van de aspecten van kweekvlees dat verder moet worden ontwikkeld voordat het een volledig dierenleedvrij en duurzaam alternatief zou kunnen bieden voor de huidige vleesindustrie. 

Morele ruggengraat

Het virtuele kweekvlees-restaurant Bistro in Vitro is opgezet door Next Nature Network in samenwerking met een aantal kunstenaars en wetenschappers, waaronder Mark Post (Universiteit van Maastricht). Het fictieve restaurant heeft een menu opgesteld van kweekvleesgerechten die mogelijk ooit op ons bord zullen belanden. Ook de kweekvleesburger staat op de kaart, een niet zo fictieve uitvinding van Post. Naast de kweekvleesburger vinden we vleesoesters en dodonuggets. 

“Door de grenzen van onze eetcultuur te verkennen en verleggen willen we voorbijgaan aan het idee van kweekvlees als inferieure vleesvervanging. Daarom serveren we u een digitale selectie duurzame, diervriendelijke, spannende en smakelijke gerechten die uitnodigen over kweekvlees na te denken en te discussiëren.” – Bistro In Vitro 

Persoonlijk hoop ik over tien jaar een tafeltje te kunnen reserveren in een restaurant als Bistro in Vitro. Maar ik hoor ook de tegengeluiden: het zou een oplossing zijn voor mensen zonder morele ruggengraat en het zou ons nog meer vervreemden van de natuur. Ik geloof erin dat het verbeteren van de leefomstandigheden van de dieren en een verkleining van de ecologische voetafdruk al behoorlijk mooie idealen zijn om voor te strijden. Ik zie mijzelf dan ook liever niet als iemand zonder morele ruggengraat, maar ik begrijp de kritiek wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top