skip to Main Content

Geen vergeten, maar verzilte groenten

Geen Vergeten, Maar Verzilte Groenten

Doordat het klimaat wereldwijd verandert en de poolkappen smelten, stijgt de zeespiegel. Wij zijn in Nederland gewend de zee buiten de deur te kunnen houden, maar dat is op den duur niet meer haalbaar. Onze relatie met de zee zal veranderen en dat zal ook terug te zien zijn op ons bord. 

Door: India Rose Klap

Naast de zeespiegelstijging hebben we in Nederland – maar ook op andere plaatsen zoals Bangladesh, Californië en Tokyo – last van bodemdaling. Door droge zomers komt er minder zoet water binnen en verandert het grondwater langzamerhand in zeewater, waardoor de bodem verzilt. Wereldwijd is een miljard hectare aan grond verzilt en die hoeveelheid neemt met de dag zo’n 2000 hectare toe. Naar schatting zal in 2030 zo’n 125 duizend hectare aan grond verzilt zijn in Nederland. 

Praktisch betekent dit dat het zoutpercentage in de bodem aanzienlijk toeneemt, waardoor reguliere landbouw niet meer mogelijk is. Voor veel van de gangbare landbouwgewassen is het zoutgehalte in de grond dan namelijk te hoog. Slechts één procent van de plantensoorten is van nature zouttolerant. 

Oplossing

Maar er is een oplossing: je kunt gewassen met precisielandbouw leren omgaan met hogere zoutconcentraties. Dat is dan ook precies wat ze doen bij de Salt Farm Foundation op Texel. Ze doen daar onderzoek naar zilte landbouw en zijn erachter gekomen dat er veel meer mogelijk is dan aanvankelijk werd gedacht. Met een slim druppelirrigatiesysteem wordt het zoute water bij de plantenwortels gebracht. Met het systeem kunnen ze verschillende velden verschillende zoutconcentraties geven, aangezien het ene gewas tegen meer zout kan dan het ander. Verder experimenteren ze met goedaardige bodemschimmels, zogenaamde mycorrhizaschimmels, en bodembacteriën om te kijken of de verminderde groei van gewassen door verzilting daarmee kan worden tegengegaan.

Veel koolsoorten doen het erg goed op zilte grond, maar ook bepaalde types aardappels, wortels, uien, tomaten en zelfs aardbeien kunnen gedijen in een zoutere bodem. Een leuke bijkomstigheid is dat de gewassen zoeter kunnen worden door de zilte landbouw. Misschien is het na de ‘vergeten’ nu tijd voor de ‘verzilte’ groenten om de nieuwste hype te worden in het land van de foodies en marqt-gangers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top