DS Nieuws: Milieudefensie begint campagne tegen biobrandstof
Milieudefensie maakt werk van het beëindigen van het voedsel dat verwerkt wordt tot biobrandstof. De haven van Rotterdam is hier een belangrijke speler in. Vanuit het Mondiale Zuiden komt voedsel binnen, wordt verwerkt en krijgt een ‘groen stickertje’ en wordt vervolgens geëxporteerd. Dit is de reden dat Milieudefensie bij het kabinet aandringt op maatregelen in een Nederlandse én Europese context.
Door: Jos Hummelen
De stellingname van Milieudefensie over voedsel in biobrandstoffen is veranderd. Zij zien nu dat de kosten voor bijvoorbeeld regenwouden veel groter zijn dan de opbrengsten in energie. Milieudefensie noemt ontbossing, verlies aan biodiversiteit, klimaatschade en mensenrechtenschendingen als drijfveer om een brandbrief aan minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven te sturen. Te midden van de coronacrisis kiest Milieudefensie ervoor zich niet stil te houden.
Wat zijn biobrandstoffen? Dit zijn brandstoffen gemaakt van plantaardig of dierlijk materiaal, zoals palmolie, soja, koolzaad, maïs en tarwe, maar ook afvalvet uit slachthuizen en gebruikt frituurvet. De regering verplicht oliebedrijven zoals bijvoorbeeld Shell en BP om biobrandstof toe te voegen aan de diesel en benzine die we tanken. Omdat het beter zou zijn voor het klimaat.
Nederlandse en Europese wetgeving
De Nederlandse overheid stimuleert het gebruik van biobrandstof uit voedselgewassen om de CO2-uitstoot van het wegverkeer te verminderen. De Europese richtlijn hernieuwbare energie (RED I) uit 2009 bepaalt dat in 2020 10 procent van de energie in de vervoersector van de lidstaten hernieuwbaar moet zijn. Staatssecretaris Van Veldhoven gaf in september 2019 nog in de Tweede Kamer aan dat het onder de RED I niet mogelijk was om de inzet van biobrandstoffen uit palm- en sojaolie, laat staan uit andere voedselgewassen, wettelijk uit te sluiten.
In 2018 nam de Europese Unie een nieuwe richtlijn hernieuwbare energie voor 2021-2030 (RED II) aan. Het bindend streefcijfer voor hernieuwbare energie in transport is verlaagd naar 7 procent. Het gebruik van biobrandstof uit palmolie om hernieuwbare energiedoelen te halen, wordt uitgefaseerd. Bovendien laat de RED II de lidstaten toe om alle biobrandstof uit voedsel volledig uit te sluiten. Milieudefensie eist dat de Nederlandse overheid in Europees verband voorstelt om voedsel in biobrandstoffen wel uit te sluiten.
Oplossingen
Biobrandstoffen uit voedsel noemt Milieudefensie ‘een doodlopende weg’. Zij pleiten zelf voor enerzijds minder energie gebruiken door minder auto te rijden, minder te vliegen en minder te vervoeren. Anderzijds pleiten zij voor een fijnmaziger openbaar vervoer, fietsvriendelijke steden en elektrische (deel)voertuigen.
Meer weten over biobrandstoffen? Luister naar deze podcast van Jos.
Reageren? We horen graag wat je vindt van deze actie van Milieudefensie. Laat een reactie achter of stuur een mail naar hoofdredacteur@studentenvoormorgen.nl