skip to Main Content

Local en global: deze corona-acties mag je niet missen

Local En Global: Deze Corona-acties Mag Je Niet Missen

Nu je niet meer kan stappen, heb je misschien wat geld over. Waar het eerst ‘consuminderen’ en ‘minimalisme’ was wat de klok sloeg, kun je jezelf nu met recht wereldverbeteraar noemen als je een sociale en groene ondernemer steunt door een product af te nemen. Corona zet de wereld op z’n kop. We zetten de meest in het oog springende Corona-proof acties voor je op een rij.

Door: Jos Hummelen. Beeld: The Karma Box.

1: The Karma Box

Gooi het in je huis-app: zullen we de karma-box bestellen? Want wat je geeft, krijg je terug. In dit geval: een doos gevuld met de nieuwste en lekkerste vegan producten. Lokale ondernemers dragen allerlei oplossingen aan om minder afhankelijk te zijn van dierlijke producten. Een verandering van levensstijl begint vaak met het ontdekken van producten. Dan ga je de mogelijkheden zien en langzamerhand verandert je koop- en eetgedrag. Want… Had je ooit eerder van een plantaardig worstje gehoord? Of vegan choco-truffels? Of van energiedrank met alleen maar natuurlijke producten? Het proberen waard, dachten wij. Een van de bedrijven die hieraan meedoet is Dutch Weed Burger. Zij hebben zelf ook een actie: bestel alle ingrediënten om thuis je eigen burger te maken van zeewier.

2: Ik Blijf Thuis-box

Kun je je huisgenoten niet meekrijgen, maar wil je toch een box bestellen? Ga voor de iets kleinere, maar daarom niet minder fijne ‘ik-blijf-thuis-box’. Wij hebben ‘m zelf voor je uitgeprobeerd. Ons oordeel: voortreffelijk. De koekjes van De Koeckebackers zijn origineel en een fijne afwisseling op je eentonige week. De koffie van Gosling is echt even wat anders. Vergeet niet eerst even te ruiken voor je het in je koffie-apparaat gooit. Dan is er nog de kruidenthee van Senza en het kloosterbier van Brouwerij Kleiburg, een bierbrouwerij uit de Amsterdamse Bijlmer. Johannes van den Akker is directeur en zegt: “Normaal leveren we voor 90% aan de horeca, nu zijn we ineens afhankelijk van dit soort dozen en verkoop aan de deur. Maar het belangrijkste is dat we ons personeel kunnen betalen. Dat lukt nu nog net.” 

3: Sococo Koffie en Frank About Thea

Bleef je hangen op de koffie en de thee? Dan raden we Sococo koffie aan. Zij werken samen met FamilyBondsCoffee en nemen hun koffie af van een familiebedrijf in Guatemala. Liever thee? Probeer eens een thuiskantoor-theetje van Frank About Tea. Overtuig jezelf met dit filmpje. 

4: Webinars van MUD Jeans

Ben jij een infobeet en wil je alleen maar meer weten over duurzaamheid? Volg dan eens een webinar van Mud Jeans, waarin Bert van Son zijn ‘fuck-up’s’ openhartig deelt. Hij doet verwoede pogingen om de kledingindustrie transparant en duurzamer te maken, maar dat is nog behoorlijk uitdagend, legt hij uit. “Wij proberen ook het voorbeeld te geven aan andere kledingmerken, maar als zij dan mooi weer gaan spelen met een niet-duurzaam product, kan me dat enorm frustreren.” Na de webinar raak je er misschien van overtuigd dat jij ook een broek wilt gaan leasen, dit kan al vanaf €7,50 per maand. 

Jos Hummelen

Jos (30) studeerde interdisciplinaire sociale wetenschappen (ASW) en geografie in Utrecht. Woonachtig in Amsterdam geeft Jos aardrijkskunde, maar is nog verbonden met de studentenscéne. Studeren zelf is ook niet klaar. Zo volgt Jos masterclasses bij Verspers en online bij de Harvard University. “In Amsterdam bedachten ze het honderd jaar geleden al: groen is goed voor mensen.” Jos geniet er elke dag van dat dit nog steeds te merken is in onze hoofdstad. Naast passie voor mooie en groene steden en de innovatie die daar plaatsvindt, schrijft Jos opvallend veel over Afrika. Waarom? “Omdat het wel wat meer aandacht verdiend.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top