skip to Main Content

Van Hall Larenstein wint als eerste hogeschool de SustainaBul

Van Hall Larenstein Wint Als Eerste Hogeschool De SustainaBul

Worden de nieuwe studenten van nu klaargestoomd voor de toekomst? Bij Hogeschool Van Hall Larenstein in ieder geval wel! Zij eindigde bovenaan de SustainaBul 2020 en mag zich daarmee de duurzaamste hogeronderwijsinstelling noemen van Nederland. Dat blijkt uit het onderzoek uitgevoerd door Studenten voor Morgen.  

Door: Nadine Bartman. Beeld bovenaan artikel: Van Hall Larenstein.

Studenten voor Morgen, het landelijke studentennetwerk voor duurzaamheid in hoger onderwijs, zocht voor het negende achtereenvolgende jaar uit in hoeverre het beleid van hoger onderwijsinstellingen daadwerkelijk is ingericht op duurzaamheid. In samenwerking met meer dan 35 studentenorganisaties en 60 studenten werden voor het eerst alle 30 grootste hogeronderwijsinstellingen getoetst. De instellingen werden beoordeeld op de integratie van duurzaamheid binnen de thema’s onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Op 29 mei vond de uitreiking plaats tijdens de Groene Peper, waar bekendgemaakt werd dat Hogeschool Van Hall Larenstein als eerste hogeschool de Sustainabul wint. De Vrije Universiteit Amsterdam eindigde op de tweede plek en Wageningen University & Research werd derde.  

Methodologie

Dit jaar zijn een aantal dingen veranderd bij de SustainaBul. De thema’s zijn dezelfde als voorgaande jaren: onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Een paar vragen binnen deze thema’s zijn aangepast, bijvoorbeeld door het toevoegen van een vraag over diversiteit en inclusiviteit en vragen over de Sustainable Development Goals. De beoordeling is nu ingedeeld in vijf verschillende pijlers: een beleidsvisie, een strategie om het beleid uit te voeren, de implementatie en monitoring, transparantie en de betrokkenheid van studenten en medewerkers. Daarnaast is de methode aangepast. Studenten vullen de antwoorden in gebaseerd op online beschikbare documenten van de onderwijsinstelling en kennen hier punten aan toe. Vervolgens krijgt de instelling de tijd om deze antwoorden waar nodig te verbeteren en extra bewijsmateriaal aan te leveren. De 30 grootste hoger onderwijsinstellingen worden meegenomen in de ranking. Alle resultaten zijn gebundeld in een benchmarkrapport.

Stimuleer interdisciplinair onderzoek  

Over het algemeen blijkt het bij natuurgerelateerde studies makkelijker om duurzaamheid te verwerken in het onderwijs. De volgende uitdaging is het integreren van duurzaamheid binnen de studierichtingen die minder voor de hand liggen. Een integrale ondersteuning voor duurzaam onderzoek en duurzame projecten is zichtbaar bij veel onderwijsinstellingen. Interdisciplinair onderzoek is een goede manier om duurzaamheid verder te verwerken, omdat er zo breder en vanuit meerdere perspectieven naar duurzaamheidsaspecten gekeken wordt.  

Studenten roepen op om duurzaamheidsdoelstellingen in strategie uit te werken 

Studentenorganisaties dragen bij aan het ontwikkelen van nieuwe strategieën om de instelling te verduurzamen. Competities, werkgroepen en challenges worden georganiseerd om studenten te betrekken en met creatieve ideeën te laten komen. Ook publicatie van cijfers en monitoring van doelstellingen zorgen voor een stimulans in de constante verbetering en betrokkenheid. Hoewel het belang van duurzaamheid onderkend wordt, moeten er nog grote stappen worden gezet om alle doelstellingen daadwerkelijk in de praktijk te brengen en te halen.   

Onderwijsinstellingen zetten zich in voor de Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties 

In Nederland hebben alle hogescholen zich verbonden aan het uitdragen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) op hun studenten door het ondertekenen van het SDG Charter. Hiermee beloven zij bij te dragen aan het behalen van de SDG’s in 2030. Ook de universiteiten zetten zich actief in voor de SDG’s. Daarom zijn ze als onderwerp toegevoegd aan de SustainaBul.

Best practices

Sinds vorig jaar maken best practices onderdeel uit van de SustainaBul. Hiermee kunnen onderwijsinstellingen hun innovatieve, succesvolle ideeën over verduurzaming delen. Een vakjury selecteerde 5 ingestuurde best practices, waar het publiek tijdens de uitreiking op kon stemmen. Hogeschool Utrecht won met hun project Duurzame Flat in Overvecht – Inside Out, waarin een modulair renovatiesysteem wordt getest voor het energieleverend maken van jaren ‘60-’70 hoogbouwflats. Benieuwd naar alle best practices? Hier bekijk je de video van alle genomineerden en hier lees je over alle ingezonden best practices van dit jaar.

De komende jaren gaat Studenten voor Morgen natuurlijk door met het verder ontwikkelen van de SustainaBul en het ondersteunen en stimuleren van onderwijsinstellingen bij de verduurzaming. Wil je meer weten? Neem contact op via sustainabul@studentenvoormorgen.nl of kijk op studentenvoormorgen.nl/sustainabul.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top