skip to Main Content

Zo maak je jouw barbecue vegan-proof

Zo Maak Je Jouw Barbecue Vegan-proof

Het barbecueseizoen is weer in volle gang! Barbecue aan, kleedje in het gras en een wijntje of biertje in de hand: de perfecte zomeravond wat mij betreft. Maar als vegetariër of veganist zit je al snel de hele barbecue alleen maar stokbrood te knagen en als je geluk hebt krijg je misschien een veganistische burger voorgeschoteld. Gelukkig is er meer mogelijk dan dat! In dit artikel delen we recepten en andere tips voor de lekkerste veganistische barbecue.

Door: Malou Hessel

Hapjes vooraf

Bij een barbecue is het altijd fijn om al wat eten klaar te hebben staan dat je kunt eten terwijl je moet wachten tot de de grill warm is. Hier zijn genoeg veganistische opties voor! Denk aan salades, wraprolletjes, snackgroenten of stokbrood met smeersels (zoals hummus, tapenade of vegan kruidencreme van de AH of Jumbo). Controleer wel even of je stokbrood veganistisch is (bruin stokbrood is vaak veganistisch, in wit stokbrood zit soms melk, boter of de dierlijke broodverbeteraar E920 L-cysteïne).

Op de barbecue

Er zijn tegenwoordig veel vegan vleesvervangers in de supermarkt te vinden die ook prima geschikt zijn voor op de barbecue. Denk aan de veel bejubelde Beyond Burger, de verse vegaburgers van de Albert Heijn, de biefstuk van Vivera, de bonenburgers van Hak of de burgers van Garden Gourmet. Ook de filetlapjes van de Lidl en deze worstjes van de Jumbo zijn aan te raden. Je kunt natuurlijk ook zelf burgers of spiesjes maken. Wat dacht je van deze bloemkool-teriyakispiesjes? Zelf maakte ik spiesjes van tempeh, volgens onderstaand recept (gebaseerd op het recept van Lisa Goes Vegan).

Recept tempeh-spiesjes
Ingrediënten voor 2-3 personen:
–   1 blok tempeh (300 gram)
–   2 rode uien
–   3 knoflookteentjes
–   ½ kopje ketjap medja
–   Limoenblaadjes/limoenschil
–   1 tl sambal

Zo maak je het:
1. Snijd de tempeh in de breedte in plakjes en snijd ze daarna in dunne reepjes van ongeveer 1 cm dik en 3 cm lang.
2. Snijd de uien in ringen en plet de knoflookteentjes.
3. Meng in een grote kom de ketjap medja, rode ui, gekneusde knoflookteentjes, sambal en limoenblaadjes. Voeg de reepjes tempeh toe en meng alles goed, zodat alle reepjes bedekt zijn met een laagje marinade. Laat dit minimaal 15 minuten staan, als je tijd hebt liever nog langer.
4. Haal het limoenblad uit het mengsel en rijg de stukje tempeh aan satéprikkers. Leg de tempeh voor ongeveer 10-15 minuten op de barbecue en draai ze geregeld om. De reepjes horen een beetje knapperig te zijn, anders laat je ze nog iets langer liggen (maar niet té lang, zoals ik heb gedaan ;)).

Ook met groenten kun je van alles doen op de barbecue. Je kunt natuurlijk de welbekende groentespiesjes maken met welke groente je maar wilt, eventueel afgewisseld met vleesvervangers zoals Kipstuckjes van de Vegetarische Slager, gehaktballetjes of falafel. Ook lekker op de barbecue zijn maiskolven. Kook de kolven van tevoren ongeveer 10-15 minuten. Laat ze uitlekken, dep ze droog en smeer de stukken mais in met (kokos)olie. Bestrooi ze voordat je ze op de barbecue legt met wat zout, peper en paprika- of chilipoeder. Of wat dacht je van gevulde paprika of gepofte aardappels, bijvoorbeeld via dit recept? Zelf maakte ik gepofte zoete aardappel, geïnspireerd door dit recept (zie headerfoto en scroll naar beneden voor het uitgewerkte recept). Heel erg lekker, maar het neemt wel even wat tijd in beslag.

Recept gepofte zoete aardappel met tomatensalsa
Ingrediënten voor twee personen:
–   2 middelgrote zoete aardappelen
–   3 tomaten
–   1 rode ui
–   1 teen knoflook, geperst
–   Sap van 1 limoen
–   1 tl komijn
–   1 tl paprikapoeder
–   Verse koriander of peterselie

Zo maak je het:
1. Was de aardappelen, prik er gaatjes in en wikkel ze in aluminiumfolie (aluminiumfolie is niet bepaald duurzaam, maar als betere optie bestaat er wel gerecycled aluminiumfolie).
2. Leg de aardappelen tussen de kolen en pof ze in 30-50 minuten. Je kunt controleren of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Als deze er makkelijk weer uit komt is de aardappel gaar.
3. Maak ondertussen de salsa door de tomaten, rode ui en koriander of peterselie fijn te snijden. Meng de komijn en paprikapoeder door het limoensap en schep dit samen met de geperste knoflook door de tomatensalsa.
4. Als de aardappelen gaar zijn maak je er voorzichtig een inkeping in. Maak wat ruimte door er met een vork in te prakken en vul de aardappel met de tomatensalsa.

Sauzen

Bij je stukje “vlees” wil je natuurlijk ook een lekker sausje. In de supermarkt zijn aardig wat vegan sauzen te vinden, zoals de meeste soorten ketchup, curry, barbecuesauzen en mosterd, de Remia mayolijn en Hellman’s vegan mayonaise. Zie voor meer vegan sauzen bijvoorbeeld deze lijst. Je kunt ook heel makkelijk je eigen pindasaus of knoflooksaus maken.

Nog trek in een toetje?

Als toetje kun je stukken fruit zoals ananas, watermeloen of perzik op de barbecue leggen. Of maak een vruchtenbowl met aardbeien, meloen, perzik, mango, banaan, druiven en vruchtensap. Hier kan je natuurlijk vegan ijs bij serveren van bijvoorbeeld Alpro of Ben & Jerry’s.

Extra tip: het barbecueën zelf maak je minder schadelijk voor het milieu door kokosbriketten te gebruiken. Deze briketten worden ecologisch geproduceerd uit de schil van een kokosnoot, waardoor er geen bomen voor gekapt hoeven te worden. Bovendien produceren ze minder roet en heb je er minder van nodig dan van gewone briketten: 1 kg kokosbriketten staat gelijk aan 3 kg houtskoolbriketten. Nog beter: gebruik een elektrische barbecue, dit zorgt voor minder luchtvervuiling.

Wil je meer inspiratie opdoen voor vega(n) gerechten? Kijk eens op onze receptenpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top