skip to Main Content

Deze jonge ondernemers hebben het tot de DJ100 geschopt – Deel 2

Deze Jonge Ondernemers Hebben Het Tot De DJ100 Geschopt – Deel 2

Voor de zevende keer is dit jaar de Duurzame Jonge 100 gepresenteerd. Dit is het equivalent van de Trouw Duurzame 100 en zoals de naam al zegt staan er 100 duurzame jongeren op deze lijst. Begin juli is de lijst voor 2020 bekend gemaakt en het is fantastisch om te zien wat al deze jongeren doen. Op deze lijst zijn ook een heel aantal inspirerende duurzame startups te ontdekken, aangezien veel van deze jongeren ondernemer zijn. In dit artikel zetten we een paar van deze pareltjes op een rijtje. Zo kan je kennis maken met hun producten en inspiratie opdoen voor jouw eigen duurzame initiatieven. In deel 1 hebben we al startups gezien die je duurzaam laten shoppen, bij wie je tempeh en vegan kaas kan kopen en zagen we hoe een tochtje door de grachten meteen een schoonmaakactie kan zijn. Er zijn echter nog genoeg jonge ondernemingen over om in deel 2 kennis mee te maken.

Door: Rafaël Vos

Wakuli

Koffie, welke student heeft het niet nodig? Oké, om eerlijk te zijn drink ik zelf geen koffie, maar jij vast wel en dan kan Wakuli iets voor jou zijn als je dit koppie koffie duurzamer wil drinken. Bij het bedrijf van Yorick Bruins en zijn co-founders kan je je koffie online bestellen. Zij zorgen er vervolgens voor dat de boer een eerlijke prijs krijgt voor zijn bonen. Bij elke levering krijg je zelfs de prijsverdeling en kan je zien hoeveel iedereen uit de keten aan jouw cafeïneshot heeft verdiend. Daarbij hoeft duurzaamheid de keuze niet te beperken, want je kan kiezen uit vijf smaken en je kan zowel cups, hele bonen als filterkoffie kopen. En dat is niet alles, want hun koffiecups zijn ook nog eens biologisch afbreekbaar en kunnen dus zo bij het groenafval. 

Coffee Based

En dan, als je je koffie hebt opgedronken, wat doe je dan met jouw koffiedik? Je kan er natuurlijk paddenstoelen op laten groeien, maar Marjet Breuren-de Jong laat met Coffee Based zien dat je nog meer kan doen met koffiedik. Wat dacht je van een koffiekopje van koffiedik! Coffee Based gebruikt het koffiedik namelijk als grondstof om nieuwe producten van te ontwikkelen, naast het koffiekopje onder andere plantenpotten en notitieboeken. En het gave is dat je met hun Koffie Recycle Service een winkeltegoed krijgt voor jouw koffiedik. Helaas is deze service nu alleen beschikbaar voor bedrijven en organisaties, maar sowieso een leuke tip voor bijvoorbeeld jouw stage-organisatie.

Ptthee

Naast een kopje koffie heb je misschien soms ook zin in wat thee. En hoe gaaf zou het zijn als jouw kopje thee kan bijdrage aan het herstel van de biodiversiteit in Nederland? Bij ptthee werken ze samen met boeren om inheemse bloemen en kruiden te zaaien. Van een deel van deze kruiden maken Daan van Diepen en zijn compagnon vervolgens kruidenthee. En dat de thee in de smaak valt laat het winnen van de ASN Bank Wereldprijs wel zien. De thee kan worden besteld via de website van ptthee.

MOYU

Een notebook gemaakt van steen, kan je het je voorstellen? En nee, we gaan niet terug naar het maken van grottekeningen. Met MOYU maakt Roel Schatorje notebooks van steenpapier. Steenpapier wordt gemaakt van gemalen steen. Dit calciumcarbonaat wordt gemengd met gerecyclede HDPE en resulteert in papier wat iets dikker en gladder is dan normaal papier. Het is gewoon te beschrijven en zelfs uit te wissen en 500 keer opnieuw te beschrijven. In tegenstelling tot whiteboard notebooks laat steenpapier geen sporen en vlekken achter en is het zelfs na een jaar makkelijk uit te wissen. Op deze manier zijn er veel minder bomen nodig om papier van te maken. Maar alsof dat nog niet genoeg is plant MOYU ook nog eens een boom per verkochte notebook. Dat is nog eens een duurzame manier om jouw aantekeningen te maken! 

DeWarmte

Wist je dat je 40 procent van je totale warmtebehoefte uit je eigen afvoerwater kunt halen? Bij deWarmte van Sander Wapperom en compagnons onttrekken ze warmte uit afvalwater en dit gebruiken ze om jouw tapwater te verwarmen met de HeatCycle. Dus in plaats van kostbare warmte van de douche, wasmachine of vaatwasser weg te spoelen, wordt deze warmte gerecycled en creëren ze een circulaire warmtevoorziening. De komende tijd wordt de HeatCycle uitvoerig getest in The Green Village op de TU Delft. Vind je dit interessant? Ze zoeken nog stagiaires!

GreenSwapp

Vraag je je bij het boodschappen doen ook wel eens af wat nou het duurzaamst is om te kopen? Welk fruit kan ik nu het beste kopen en is sojamelk beter dan havermelk? Ajay Varadharajan en zijn online supermarkt GreenSwapp helpen ons verder. Zij laten de klimaatimpact zien van het gekochte voedsel, helpen je daardoor met het maken van een duurzame keuze en tot slot compenseren ze de resterende CO2-uitstoot van je aankopen. Wil je dit platform ontdekken, dan kan je hun app downloaden in de app store en wellicht worden jouw volgende boodschappen op de fiets bij je thuisbezorgd.

Pieter Pot

Ook Jouri Schoemaker heeft met partners een duurzame online supermarkt opgezet. Bij Pieter Pot worden jouw boodschappen verpakkingsvrij bezorgd, dat wil zeggen in glazen potten. Bij de volgende bestelling worden jouw lege potten weer meegenomen, gewassen en opnieuw gevuld. Op deze manier ligt jouw vuilnisbak dus niet meer vol met verpakkingsmateriaal. Je kan je pasta, rijst en bakproducten al op deze manier thuisbezorgd krijgen, maar bijvoorbeeld ook koekjes, kruiden en shampoo. Je moet wel wat geduld hebben, want het gaat zo goed met Pieter Pot dat ze de groei niet aankunnen en er een wachtlijst is ontstaan.

Yumii

Yumii is nou niet echt een bedrijf waar studenten gelijk gebruik van zullen maken, maar misschien is het wel interessant voor een oudere broer, zus, neef of nicht. Bij dit bedrijf van Arnout Ulenberg kan je als ouder namelijk alles voor je baby huren wat je maar een korte tijd nodig hebt. Baby’s groeien namelijk snel en zijn zo uit een Maxi Cosi of buggy gegroeid. Je huurt je babyuitzet en als je baby eruit is gegroeid stuur je deze terug, wordt die gerefurbished en is het klaar voor de volgende ouders. Hierdoor kan de maatschappij als geheel dus een beetje consuminderen.

Repeat

Met Repeat richt ook Tom Leenders zich op de circulaire economie. Zij bieden een all-in, zorgeloos abonnement voor ’s werelds eerste circulaire koptelefoon aan. Ze hebben een modulaire koptelefoon ontwikkeld en gaat er iets stuk, dan wordt het direct vervangen. Ze hebben drie modellen, dus er is ook nog eens keuze. Repeat wil bewijzen dat ze door circulariteit afval kunnen verminderen en een schaalbaar concurrentievoordeel kunnen creëren. Op deze manier willen ze een voorbeeld zijn voor grote bedrijven. Naar eigen zeggen hebben ze al 2000 koptelefoons van de afvalberg gered.

the LEKKER company

We hebben het al gehad over eten, boodschappen, kleding en zelfs een duurzame notebook. Wat er nog ontbreekt in dit lijstje: duurzame cosmetica. Gelukkig komt the Lekker company van Dewi van de Waeter daarbij om de hoek kijken. Ze produceren een volledig plantaardige deodorant, dus deze is ook geschikt voor vegans. En heb jij ook wel eens dat je op een verpakking naar de ingrediënten kijkt en geen idee hebt wat daar eigenlijk allemaal staat? Dat is met de deo van the Lekker company ook voorbij. Zij zijn transparant over hun ingrediënten en deze staan duidelijk in jip-en-janneketaal op de verpakking. Dus wil je ook duurzaam zijn en lekker ruiken naar lavendel, pepermunt of mandarijn? De deo’s van Demi zijn te verkrijgen bij onder andere de Etos en Albert Heijn en op vele webwinkels.

Rafaël Vos

Rafaël is bezig met zijn master Chemistry aan de Universiteit Leiden. Hier volgt hij de richting ‘Energy & Sustainability´ omdat hij gelooft dat scheikunde een cruciale rol speelt in het verduurzamen van onze wereld. Binnen de chemie heeft hij zich gespecialiseerd in (elektro)katalyse. Via de Duurzame Student hoopt hij ook andere studenten mee te geven wat voor een rol de natuurwetenschappen, en scheikunde in het bijzonder, spelen in een duurzame wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top