skip to Main Content

Wat betekent de verkiezing van Biden in de VS voor de strijd tegen klimaatverandering?

Wat Betekent De Verkiezing Van Biden In De VS Voor De Strijd Tegen Klimaatverandering?

Nu Joe Biden officieel tot 46e president van de Verenigde Staten is verkozen, kan menig klimaatactivist opgelucht ademhalen. Biden is dan wel niet zo progressief als oud-kandidaat Bernie Sanders, maar zal toch in sterk contrast staan met de conservatieve denkwijze van de huidige president. Onder Trumps leiding hebben milieuvervuilende industrieën vrij spel gekregen, en dus is een president die de urgentie van de klimaatcrisis wél erkent een welkome afwisseling in het Witte Huis. De vraag is alleen wat we van Biden kunnen verwachten op het gebied van klimaatbeleid.

Door: Lisa van der Sluijs

Hoe klimaat een belangrijke rol kreeg op de agenda van Biden

Van de verschillende kandidaten die in de race waren om de Democratische Partij te mogen vertegenwoordigen tijdens de presidentiële verkiezingen in de VS was Biden zeker niet de kandidaat met de meest vooruitstrevende klimaatagenda. Het waren eerder Bernie Sanders en Elizabeth Warren die verregaande plannen presenteerden en beloofden het klimaatbeleid van de VS hoog op de agenda te zetten. Hiermee konden zij op veel steun van Amerikaanse jongeren rekenen. De teleurstelling onder deze groep was dan ook groot toen duidelijk werd dat geen van hen het op zou nemen tegen Donald Trump. 

Nadat Biden de Democratische nominatie had binnengehaald, zocht zijn team toenadering tot jongere Amerikanen in de wetenschap dat hun stem van groot belang zou zijn in de race om het Witte Huis. Zo ontstonden er gesprekken tussen Biden en verschillende jongerenorganisaties, waaronder de Justice Democrats (een organisatie die strijdt voor een progressiever en inclusiever politiek landschap) en de Sunrise Movement (een politieke jongerenorganisatie die zich inzet voor een progressiever klimaatbeleid). 

Mede dankzij de overtuigende kracht van deze organisaties omarmde Biden het thema klimaatverandering en presenteerde hij afgelopen zomer het meest progressieve beleidsplan ooit op het gebied van klimaatverandering van een Amerikaanse presidentskandidaat. Hoog op zijn prioriteitenlijstje staat het weer toetreden van de VS tot het klimaatakkoord van Parijs. De toekomstige president hoopt daarmee niet alleen een comeback te maken in de internationale klimaatpolitiek, maar ook andere landen aan te moedigen hun klimaatdoelen te behalen. 

Het klimaatbeleid dat Biden wil gaan voeren en de uitdagingen die hierbij komen kijken

Op nationaal niveau belooft Biden onder andere ervoor te zorgen dat tegen 2050 de Amerikaanse economie compleet emissievrij is en dat 100 procent van de energie duurzaam wordt opgewekt. Om dit doel daadwerkelijk te behalen, wil hij wetgeving invoeren die moet zorgen dat aantoonbare tussendoelen bereikt worden. Bovendien belooft Biden kwetsbare Amerikaanse gemeenschappen en gebieden beter te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering en op te komen voor mensen die de dupe zijn van milieurampen. Met name mensen met lage inkomens, Zwarte Amerikanen, de inheemse bevolking en andere mensen van kleur zijn bovengemiddeld vaak slachtoffer van milieuvervuilers die hun machtspositie misbruiken.

Verder wil Biden groots investeren in duurzame infrastructuur, strengere eisen stellen aan de bouw- en transportsector, de auto-industrie verduurzamen en belooft hij meer te doen om de biodiversiteit en natuur in het land te beschermen. Met al deze plannen hoopt Biden niet alleen grote vooruitgang te boeken in de strijd tegen klimaatverandering en milieuvervuiling, dit alles moet ook miljoenen banen gaan opleveren. Die nadruk op het creëren van banen en economische investering kan Biden nog wel eens hard nodig hebben bij het verwerkelijken van zijn plannen. Over de daadwerkelijke uitvoerbaarheid daarvan bestaan namelijk nog grote twijfels. 

Ondanks dat de toekomstige president sommige beloftes, zoals het weer toetreden tot het Klimaatakkoord van Parijs, gelijk kan waarmaken door middel van zogenoemde ‘executive orders’, is voor vele van deze initiatieven de steun van zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat nodig. In het Huis van Afgevaardigden zal de Democratische Partij de komende tijd nog de meerderheid behouden, maar voor de Senaat is het wachten op de uitslagen van de herverkiezingen in de staat Georgia. Als de Republikeinen uiteindelijk hun meerderheid in de Senaat weten te behouden, wordt het voor Biden een stuk lastiger om al zijn klimaatplannen uit te voeren.

Toch zal Biden met initiatieven die focussen op economische ontwikkeling en het scheppen van banen in duurzame sectoren er wellicht in kunnen slagen Republikeinse politici zover te krijgen hem te steunen. Bovendien vinden ook in de VS steeds meer politieke verschuivingen plaats. Zo zijn steeds meer Republikeinse kiezers van mening dat de Amerikaanse regering haar verantwoordelijkheid moet nemen voor het klimaatprobleem en pleiten Republikeinse jongerenorganisaties voor een CO2-belasting.

Wat de situatie verder lastiger maakt voor Biden is dat hij zijn regeertermijn al op achterstand zal beginnen, aangezien Trump de afgelopen jaren vele belangrijke door Obama ingevoerde klimaateisen (zoals strengere emissienormen voor de industrie) heeft teruggedraaid.

Desalniettemin is de verkiezing van Biden absoluut een opsteker in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. Niet alleen zijn met het toetreden van de grootste economie ter wereld aan het Klimaatakkoord van Parijs de doelstellingen hiervan weer in zicht; het presidentschap van Biden is ook symbolisch van grote waarde en zal in de toekomst hopelijk leiden tot meer internationale samenwerking en afspraken op het gebied van klimaat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top