skip to Main Content

Geen excuses meer: het klimaatmanifest is klaar voor Den Haag

Geen Excuses Meer: Het Klimaatmanifest Is Klaar Voor Den Haag

Er zijn nog maar een paar handtekeningen nodig om het klimaatmanifest van Jongeren Milieu Actief (JMA) op de politieke agenda te zetten (hint! Hier kan je het manifest tekenen). Ik was benieuwd naar deze actie van JMA, die in samenwerking met Jan Terlouw en zes politieke jongerenpartijen wordt uitgevoerd. Al snel kwam ik in contact met Anne (voorzitter JMA) en niet veel later hadden we een gesprek over het klimaatmanifest. In het kort is de boodschap erg duidelijk: nu is de tijd om in actie te komen. Tijdens dit Zoom-interview wist Anne precies uit te leggen waarom. 

Door: Tesse Donkers

Kan je mij vertellen wat het klimaatmanifest precies inhoudt?

“Het klimaatmanifest is eigenlijk een lijst met concrete punten om het klimaatprobleem op te lossen en het geeft een duidelijke boodschap dat de regering verantwoordelijkheid moet nemen. Het is daarom vooral gericht aan de politiek. We denken dat het manifest goede oplossingen kan bieden als het gaat om de klimaatcrisis. Een van de belangrijkste doelen is dat we als Nederland klimaatneutraal moeten worden in 2035 en dat de vervuiler gaat betalen. Ook moet het voor iedereen haalbaar zijn om duurzaam te kunnen leven.”

Dat laatste punt vind ik interessant. Wat bedoel je daarmee?

“Nou op dit moment is het voor veel mensen vaak duurder om een duurzame optie te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de trein. Over het algemeen is de trein het vervoersmiddel dat het minste uitstoot, maar de verschillen in prijzen tussen de trein en het vliegtuig zijn groot. Een vliegticket is vaak goedkoper dan een ritje met de trein. Dit is natuurlijk niet alleen zo voor vervoer. Denk bijvoorbeeld ook aan voedsel. Vlees is op dit moment erg goedkoop, maar helemaal niet milieuvriendelijk. Als mensen op hun geld moeten letten, kiezen ze natuurlijk toch vaak voor de goedkope (minder duurzame) variant.”

En het idee is oorspronkelijk begonnen bij JMA?

“Ja dat klopt, maar wel in samenwerking met Milieudefensie, politieke jongerenorganisaties en Jan Terlouw. We kwamen erachter dat er al eerder een manifest was gemaakt, maar dat manifest was niet concreet genoeg. Het was vooral agenderend; die tijd zijn we voorbij. Vandaar dat we het klimaatmanifest opnieuw wilden maken, om zo een daadkrachtig statement te maken vanuit jongeren. Met de boodschap dat het anders kan en moet. Wat betreft de klimaatcrisis is er geen tijd te verliezen. Uiteindelijk richten we ons vooral op de aankomende verkiezingen. We willen dan ook bereiken dat elke partij klimaat serieuze aandacht geeft in hun partijprogramma. Verder zouden we het natuurlijk geweldig vinden als mensen stemmen op politieke partijen die het klimaat bovenaan de agenda hebben staan.

Er staan natuurlijk veel punten in het manifest. Hoe zijn jullie tot deze ideeën gekomen?

“JMA is samen met verschillende politieke jongerenpartijen een paar keer samengekomen. In eerste instantie waren er veel politieke jongerenpartijen bij betrokken, maar uiteindelijk hebben zes daarvan een handtekening gezet onder het manifest. Dit zijn de Jonge Democraten, PerspectieF, ROOD, Jonge Socialisten, DWARS en PINK. Er is veel onderhandeld, zoals dat vaak gebeurt op politiek vlak. Er is veel heen en weer gegaan tussen de jongerenorganisaties, politieke partijen en ook Jan Terlouw. Na veel onderhandelen zijn alle ideeën samengevoegd tot het manifest wat er nu ligt. Het is dus zeker een lang proces geweest!”

Het afgelopen jaar heeft natuurlijk vooral in het teken gestaan van de coronacrisis. Denk je dat dit een negatief effect kan hebben op de urgentie van het klimaatprobleem?

“Ja, helaas ben ik daar wel een beetje bang voor. Vlak voor de coronacrisis was er veel aandacht voor het klimaat. Denk bijvoorbeeld aan de duizenden jongeren die meededen aan de klimaatmars. Door de coronacrisis ligt dit allemaal een beetje stil. Ik hoop dat we met zijn allen blijven realiseren dat het klimaatprobleem nog steeds super belangrijk en urgent is. Natuurlijk is corona belangrijk en moeten we dit samen stoppen, maar klimaatverandering is wellicht nog een veel grotere crisis. Toch behandelen we het vaak niet zo.”

Hoe komt het volgens jou dat we het klimaatprobleem niet behandelen als een crisis?

“Klimaatverandering is vaak ongrijpbaar. Het is soms lastig om de directe gevolgen van klimaatverandering te zien. We zien klimaatverandering overal, maar veel mensen (vooral in Westerse economieën) worden nog niet direct geraakt door klimaatverandering, waardoor het lastig kan zijn er actief mee bezig te zijn. Het lijkt allemaal nog ver weg.”

Jullie focussen vooral op de politiek, maar hoe denk je over bedrijven en hun impact op de wereld?

“Ik denk dat sommige bedrijven in onze samenleving heel veel macht hebben en mede daarom ook een grote verantwoordelijkheid moeten dragen. Nu bedoel ik natuurlijk niet een klein schattig bedrijfje dat planten verkoopt, maar eerder hele grote bedrijven, zoals Shell, die overal een vinger in de pap hebben. Het is super belangrijk dat dit soort bedrijven gaan realiseren hoeveel impact zij hebben op de wereld. Als maatschappij hebben wij ook de verantwoordelijkheid om dit duidelijk te maken.” 

Wat is voor jou persoonlijk het belangrijkste doel?

“Goede vraag, maar wel lastig. Natuurlijk vind ik ze allemaal erg belangrijk, maar het thema dat mij het meest raakt is toch wel de oneerlijkheid die ontstaat vanwege klimaatverandering. Die oneerlijkheid wordt vaak gecreëerd door mensen met macht en geld. We zien dagelijks gebeuren dat dit ten koste gaat van mensen en dat is oneerlijk. Dat moeten wij aanpakken, en we moeten het goede voorbeeld geven: zo is het genoeg.”

Nu het manifest af is, denk je dat dit manifest veel kan doen voor het klimaat?

“Persoonlijk vind ik het manifest erg daadkrachtig en concreet. Het manifest vertelt ons dat we nu maatregelen moeten nemen voor het klimaat, omdat er anders gevolgen komen die we niet meer kunnen terugdraaien. Dit betekent dat we radicale verandering nodig hebben in hoe wij dingen regelen: systeemverandering. Ons manifest kan daar een goede handleiding voor bieden. Voor jongeren moet het anders: tijd voor het klimaat, tijd voor jongeren. Nu!”

Het volledige klimaatmanifest met negen punten voor de Nederlandse politieke partijen vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top