skip to Main Content

Actie voor het regenwoud! – Ons bezoek aan het WNF

Actie Voor Het Regenwoud! – Ons Bezoek Aan Het WNF

Iedereen kent het grote Amazone regenwoud in Zuid Amerika. Waarschijnlijk heb je echter nog nooit gehoord van het Atlantic rainforest: een kleiner, maar zeker niet minder belangrijk oerwoud. Het Atlantic Rain Forest ligt verspreid over Brazilië, Argentinië en Paraguay en 30 procent van de dieren in dit gebied komt nergens anders op aarde voor. Toch is dit gebied in groot gevaar. 

Dit jaar gaat 3FM Serious Request in actie samen met het WNF voor beschermen van regenwouden, in het bijzonder dit Atlantisch regenwoud. 

Wij, de nieuwe Sprinters van Studenten voor Morgen, bezochten maandag het Wereld Natuur Fonds in Zeist. We kregen een presentatie over dit regenwoud en hoe je het kan beschermen.


Je vraagt je misschien af; “Wat is het Atlantisch regenwoud?” 

Merijn van Leeuwen, expert Amazone en Atlantisch regenwoud van het WNF, gaf ons een presentatie waarin er van alles werd uitgelegd over dit regenwoud en waarom de Serious Request actie juist over dit regenwoud gaat. Het Atlantisch regenwoud is een van de grote oerwouden van Zuid Amerika, althans dat wás het. Eerst was de oppervlakte van dit regenwoud 30 keer de grootte van Nederland maar tegenwoordig is er nog maar 5 keer de grootte van Nederland over. De grote boosdoener: ontbossing. 

Een bekende inwoner van het bos is de jaguar, het grootste en gevaarlijkste zoogdier in Zuid Amerika. Door de ontbossing is deze katachtige in het nauw gekomen en wordt hij in dit werelddeel met uitsterven bedreigd. Op dit moment zijn er maar 105 jaguars in heel Zuid Amerika. Vele andere diersoorten staan hetzelfde lot te wachten in het Atlantisch regenwoud. Sterker nog, in het atlantic rainforest sterven procentueel meer dieren uit dan in de Amazone. Zonde; er leven dieren die nergens anders op de wereld voorkomen. 

De mens zelf heeft veel invloed op het gebied: 30 Procent van mensen in Zuid Amerika woont  in het gebied van de Atlantic Rainforest. Helaas zorgt juist dit grote aantal mensen ook voor het verlies van het regenwoud. Veel bos wordt gekapt voor plantages voor soja, suiker, koffie, of voor vee. Vanuit de westerse wereld is er steeds meer vraag naar deze gewassen, waardoor de boskap alleen maar door zal gaan. Ook wordt de grond vaak na een korte tijd al onbruikbaar voor landbouw, doordat er nog niet goed wordt omgegaan met de grond. Zo moet er weer een nieuw stuk bos worden gekapt, en blijft het andere stuk land achter als een kale verdroogde vlakte. Dit is problematisch voor de natuur in Zuid Amerika. 


Maar wat is het belang van het herstel van het Atlantisch regenwoud? 

Het Atlantisch regenwoud is van groot belang voor de natuur: voor zowel mensen als dieren.
Zoals we hierboven hebben uitgelegd is er een enorme biodiversiteit in het Atlantische regenwoud. Als het bos wordt hersteld, zullen dieren binnen 10 jaar terugkomen in het bos.
Ook zal herstel van bos zorgen voor een toename van CO2 opslag op aarde. Hoe groter de oppervlakte van het regenwoud, hoe meer CO2 wordt opgenomen.
Voor inwoners van het gebied zal het herstel van het regenwoud ook veel voordelen bieden. Er komt een betere watertoevoer en de grond van het oerwoud zorgt voor betere bestendigheid tegen modderstromen. 

Genoeg redenen om de conclusie te trekken dat dit bos gered moet worden. 


Tijd voor actie: hoe wil het WNF het bos herstellen?

Het is gelukkig nog niet te laat. Doordat de bodem van het regenwoud rijk aan CO2 is en de klimatologische omstandigheden erg goed zijn, kan het WNF nog veel bos redden. WNF beschermt het regenwoud momenteel op verschillende manieren. 

Een van die manieren van het WNF is het opkopen van grond via Argentijnse organisaties om het vervolgens te beschermen. Als er verschillende stukken land worden opgekocht, wordt er geprobeerd om deze te verbinden. Zo ontstaat er een groot stuk regenwoud wat onder de bescherming van het WNF ligt, en wat dus niet kan worden aangetast.

Een andere manier van bosherstel gaat via samenwerkingen met Argentijnse boeren. In overleg met de boeren worden delen van hun land weer regenwoud. Daar helpt het WNF bij. De boeren willen vaak meehelpen, omdat zij hier zelf ook voordeel uit halen. Door een deel van hun grond in regenwoud te veranderen, wordt hun grond bijvoorbeeld vruchtbaarder en komt er meer toegang tot water. Ook kan een boer zo eigenaar blijven van zijn eigen land, terwijl het toch bijdraagt aan het herstel van het regenwoud. 

Serious Request zal geld inzamelen om deze acties door te zetten. Zo zal niet alleen het overgebleven deel van het bos beschermd worden, maar kan er zelfs nieuw regenwoud bijkomen. Van 18 tot en met 24 december vindt de actieweek plaats in het glazenhuis in Amersfoort. Al het geld wat in deze week wordt opgehaald, zal gebruikt worden voor de bescherming van het regenwoud. Wil jij meehelpen of meer informatie over de actie? Kijk dan op https://www.npo3fm.nl/thema/serious-request

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top