skip to Main Content

Mijn voedsel en afvalverbruik onder de loep

Mijn Voedsel En Afvalverbruik Onder De Loep

We consumeren als Nederlanders dagelijks meer dan 54 miljoen kilo aan eten en drinken. Daarnaast belandt er dagelijks 1,6 miljoen kilo ongebruikt voedsel in de afvalbak. Alle inwoners van Nederland samen verspillen jaarlijks 590 miljoen kilo goed voedsel.  Zelf schrik ik hiervan. Ik ben al jaren bewust bezig met mijn eetgedrag en hoe ik dit stap voor stap nog duurzamer kan maken. Wanneer ik deze cijfers zie denk ik al snel dat ik hier weinig deel van uitmaak. Ik gooi toch geen goed voedsel weg? Ik let toch op wat ik koop en eet dit voordat het bederft? Toch zijn er ook aspecten in mijn eetgedrag die echt verbeterd kunnen worden. Om erachter te komen wat deze verbeterpunten zijn en me nog bewuster te worden van mijn (duurzame) eetgedrag heb ik een week bijgehouden wat ik koop en eet en wat ik weggooi.

Vooraf zal ik wat meer vertellen over hoe dagelijkse eetgedrag er nu uit ziet. Ik ben student en woon met 2 huisgenoten. Ik (en mijn huisgenoten) eet niet elke maaltijd thuis en weet van tevoren vaak niet wanneer dit wel of niet zo is. Daardoor doe ik dagelijks boodschappen omdat ik het gevoel heb dat ik meer voedsel verspil wanneer ik weekboodschappen zou doen. Ik eet geen vlees en vis en probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van biologische producten. Ik kook vaak grotere porties en bewaar mijn restjes. Dit eet ik dan de volgende dag als lunch of avondeten op. Voordat ik boodschappen doe probeer ik op te maken wat ik nog in huis heb. Dit is goed voor mijn portemonnee, maar ook voor mijn ecologische voedafdruk.

Een week lang ben ik extra bewust bezig geweest met wat ik eet, en welk afval hierbij komt kijken. Een aantal dingen waren naar mijn verwachting; ik deed elke dag boodschappen, ik gooi weinig goed eten weg en ik bewaar en eet mijn restjes. Het verspillen van voedsel viel mij dus mee. Wat me opviel en tegenviel waren de verpakkingen van het eten. Om bijna alles wat ik dagelijks eet zit een verpakking die hierna gelijk in de prullenbak belandt. Het afval van deze verpakkingen is iets waar ik eerder nog niet echt bij stilstond, terwijl het grootste gedeelte van mijn afval, en het afval in Nederland, bestaat uit verpakkingsmaterialen. Het is voornamelijk plastic en karton, wat ik wel scheid en recycle, maar het voelt toch gek en naar dat er om bijna elk product uit de supermarkt een verpakking zit. (Door hier op te letten besefte ik me dat ik eigenlijk helemaal niet weet wat er met dit (verpakkings)afval gebeurt. Waar gaat het naar toe? Is het scheiden van mijn afval wel effectief? Hoe zit dit proces in elkaar?

Papier en karton wordt in Nederland gescheiden en gerecycled. Milieu Service Nederland garandeert dat het papier en karton wat zij inzamelen 100% gerecycled wordt. Het papier en karton wordt ingezameld en vervolgens gesorteerd, waarbij overige bestanddelen uit het papier worden gezeefd. Daarna wordt het papier verwerkt en kan de nieuwe productie beginnen. Zo kan papier tot wel zeven keer hergebruikt worden.

Milieu Service Nederland geeft ook aan dat PMD (plastic) afval erg geschikt is voor recycling. Het PMD afval wat zij ophalen wordt in hun eigen fabriek gerecycled en verwerkt. Er wordt verder niet veel duidelijk over het verwerkingsproces van PMD afval.

Restjes bewaren, alles in de koelkast opmaken, geen voedsel weggooien. Biologische producten kopen, geen vlees of vis consumeren, bewust verpakkingsvrije producten kopen: dit zijn allerlei dingen waar je op kan letten wanneer je duurzamer wilt gaan eten.

Verpakkingsafval is iets dat bij consumeren komt kijken, maar het is onnodig afval. Wanneer je producten in een verpakking koopt, belandt dit vrijwel meteen in de vuilnisbak. Om onnodig gebruik van verpakkingsmateriaal, en dus afval, te voorkomen en verminderen bestaan er concepten als zero-waste supermarkten. In 2015 werd de eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland geopend. Inmiddels zijn deze winkels, zoals Pieter Pot en Opgeweckt, steeds toegankelijker en in veel verschillende steden te vinden. Boodschappen doen bij een verpakkingsvrije winkel is dus een goede tip voor als je wilt zorgen voor minder onnodig verpakkingsafval.

Naast concepten om onnodig verpakkingsafval tegen te gaan, zijn er ook verschillende concepten die onnodig voedselverspilling tegen willen gaan. Een groot concept in Nederland is Too Good To Go. Hiermee kan je als consument producten “redden” voor een kleine prijs, die lokale ondernemers aan het einde van de dag overhouden. Dit zijn onder andere supermarkten, bakkers, restaurants en verswinkels. Consumenten krijgen lekkere producten tegen een kleine prijs en het levert ondernemers wat extra inkomsten op op producten die anders in de prullenbak belanden. Op deze manier komen we een stapje dichter bij een wereld zonder voedselverspilling.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top