skip to Main Content

Klein wonen, Grote impact: Het leven in een Tiny House

Klein Wonen, Grote Impact: Het Leven In Een Tiny House

Leven op maximaal 50 vierkante meter en met zo min mogelijk spullen. Dat is het leven in een tiny house. De vaak zelfvoorzienende en handig ingerichte huisjes worden steeds populairder. Dit gaat zelfs zo ver dat er wordt gesproken over een ‘tiny house movement’. De een ziet zo’n knusse levensstijl wel zitten, de ander zou niet weten waar die zijn bergen kleding kwijt moet. Wat zijn tiny houses precies en wat is de impact ervan op het milieu? En waarom zou je kiezen voor een kleinschalig bestaan? 

Duurzaamheid

Een tiny house, zoals ik net in de inleiding vertelde, is nooit groter dan 50 vierkante meter. Ter vergelijking, een gemiddeld vloeroppervlak van Nederlandse woningen is ongeveer 90 vierkante meter voor 2 personen (bron: NU.nl). Maar waarom kiezen deze mensen voor zo’n tiny house? Velen doen dit om de impact te verkleinen op het milieu.

Om te beginnen is het gas en licht verbruik aanzienlijk lager dan in een normale woning. Het woonoppervlak is namelijk kleiner, dus hoeft er minder ruimte verwarmd of verlicht te worden. Vaak worden tiny houses gebouwd met de insteek dat ze duurzaam zijn en is er al nagedacht over duurzame gerecyclede materialen voor isolatie en zonnepanelen bij de bouw. Ook zijn er tiny houses met een composttoilet (wat water bespaart en goed is voor de moestuin), een opvangsysteem voor regenwater of zelfs een eigen windmolen. Door dit soort aanpassingen leef je uiteindelijk helemaal ‘off grid.’ Dat betekent een helemaal zelfvoorzienende en onafhankelijke lifestyle in een huis dat niet is aangesloten op riolering, netstroom, water- en gasleidingen. 

Een afweging

Duurzaamheid is dus een groot voordeel van een tiny house. Een ander voordeel is de lage prijs van een tiny house: je bespaart op de bouw, het gas water en licht, en het onderhoud. Ook stimuleert een tiny house een minimalistische levensstijl. Er is minder plek voor overbodige spullen, dus denk je beter na voordat je iets koopt. Hierdoor koop je alleen spullen die je daadwerkelijk gebruikt, wat goed is voor het milieu en je portemonnee. Als je in een tiny house woont is dit vaak ook goed voor je gezondheid. Door de kleine leefruimte binnen, ga je noodgedwongen vaker naar buiten. Veel tiny houses hebben dan ook een moestuin en liggen in de buurt van de natuur. Tot slot zijn sommige tiny houses makkelijk vervoerbaar. Met zo’n mobiel huis kan je relatief makkelijk verhuizen, wat je leven flexibeler maakt.

Er zijn natuurlijk ook nadelen aan klein wonen. Wat mij persoonlijk vervelend lijkt is dat er nogal weinig ruimte is voor visite. Als iemand wil blijven logeren kan dit een probleem zijn, of als je een groep mensen wilt uitnodigen zal dit ook nogal krap zijn. In dit geval zou je wel campingstoelen en tafels buiten kunnen zetten, maar in de winter kan dit een probleem zijn. Ook zal je veel en vaak moeten opruimen: als je spullen overal rondslingeren zal een tiny house al snel een troep worden (daartegenover staat wel weer dat een tiny house schoonmaken een stuk sneller gaat dan een groot huis). Tot slot heb je weinig privacy als je samenwoont in een tiny house: je leeft dicht bij elkaar en je zal waarschijnlijk geen eigen kamer hebben.  

De oplossing?

Tegenwoordig vormen tiny houses een oplossing voor een groot probleem: de woningnood. De huizenprijzen stijgen enorm en het bouwen van een tiny house blijft relatief goedkoop. Zo is het kopen van een tiny house een optie voor starters die momenteel een woonplek huren. Er zijn zelfs studenten die in een tiny house leven. Drie jaar huur van een studentenkamer staat gelijk aan de kosten van een basis tiny house. Je studententijd in een tiny house zou natuurlijk erg bijzonder zijn.

Tiny houses zouden de kleine sociale huurwoningen op den duur zelfs kunnen vervangen. Ook kunnen al deze nieuw gebouwde huisjes duurzaam ontworpen worden. Dit zou helpen om als land van het gas af te komen en een groenere samenleving te worden. 

Mij persoonlijk zou het erg leuk lijken om in een tiny house te wonen en zo impact te maken op het milieu. Ik denk dat ik in het begin wat moeite zou hebben met de weinig ruimte voor spullen en bezoek, maar dat het misschien ook wel voelt alsof je altijd op vakantie bent. En dat lijkt mij wel wat 😉 Hoe zou jij het vinden om in een tiny house te wonen? 

Meer Informatie: info@kleinzuidbroek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top