skip to Main Content

Duurzaam verhuizen: met zo min mogelijk milieu-impact naar je nieuwe stekkie

Duurzaam Verhuizen: Met Zo Min Mogelijk Milieu-impact Naar Je Nieuwe Stekkie

door Evelien van der Kooi

De kans is groot dat jij tijdens je studentenleven een keer verhuist. Of je nu naar een nieuw studentenhuis zonder schimmelbadkamer gaat, of je eigen studiootje hebt weten te vinden na ellenlang wachten: een stap van A naar Beter is leuk, maar verhuizen is niet per se erg duurzaam. Maar geen zorgen, met deze 6 tips kun je het tegendeel bewijzen! 

1. Inpakken als een pro 

Verhuizen betekent inpakken. Heel veel inpakken. In plaats van je verhuisdozen nieuw te kopen, kun je ze vaak voor een prikkie tweedehands krijgen. Marktplaats staat er vol mee, want als er iets is dat snel overbodig is, zijn het verhuisdozen. Een snel rondje langs de supermarkt levert ook vaak al wat stevige bananendozen op. Of vraag rond bij je buren en huisgenoten of ze nog oude, grote boodschappentassen hebben die je kan gebruiken. Voor het inpakken van breekbare spullen kun je verpakkingsmateriaal gebruiken wat je al in huis hebt liggen. Vraag aan huisgenoten of ze nog bubbeltjesplastic hebben uit pakketjes, of je ouders of ze hun oude kranten voor je willen bewaren.

2. Geef oude spullen een tweede huis 

Verhuizen betekent automatisch veel opruimen en wegdoen, omdat je ermee geconfronteerd wordt hoeveel zooi je eigenlijk hebt. Je kunt dingen naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt brengen, maar die hebben vaak al grote voorraden en gooien alsnog veel spullen weg. Kijk daarom eerst of je de spullen op een ander manier een goed tweede huis kan geven. Probeer je spullen bijvoorbeeld weg te geven aan huisgenoten, vrienden en familie. Die schilderspullen die je tijdens de eerste lockdown gekocht hebt omdat je dacht een corona-hobby te willen? Misschien heeft je creatieve vriendin hier nog wel wat aan. Je kunt spullen ook op Marktplaats verkopen, of gratis aanbieden via buurtapps en Facebookgroepen. Een simpele Instastory doet vaak ook al wonderen. Zo verdien je nog een mooi zakcentje aan je ouwe zooi, of maak je iemand met een kleine portemonnee blij! 

Sommige goede doelen worden ook heel blij van spullen-donaties. De kapotte smartphone die ergens in een la ligt te verstoffen, kun je doneren aan Stichting AAP. Books4Life is blij met je oude boeken en door je nette kleding te doneren aan Dress for Success, help jij sollicitanten met een krap budget aan een nieuwe baan. Een snelle Google-opdracht leert je veel over welke spullen waar terecht kunnen.  

3. Tweedehands = sexy 

Een nieuwe kamer betekent vaak ook dat je juist nieuwe spullen nodig hebt. Misschien ga je van een studentenkamer naar een studio, en heb je ineens een scala aan keukenspul nodig dat je eerst altijd uit de gezamenlijke keukenkastjes viste. Probeer zoveel mogelijk van wat je nodig hebt tweedehands op de kop te tikken. Niet alleen duurzaam, ook lekker goedkoop. Marktplaats en de kringloop zijn je beste vriend. En met een beetje geluk vind je het perfecte kastje wel op de dag dat mensen hun grof vuil buiten zetten, who knows?! Kijk ook eens bij lokale Facebookgroepen, of doe een vraagrondje langs vrienden en familie of ze nog iets over hebben wat je zoekt. En ben je binnenkort jarig/is het bijna Sinterklaas/Kerst? Noteer alvast wat je nodig gaat hebben in je nieuwe huis en zet dat op je verlanglijstje. Veel beter dan een Made in China item krijgen dat na één keer gebruik weer in de kast belandt. 

4. Duurzaam vervoer 

Het vervoer van je oude stekkie naar je nieuwe, is vaak niet zo duurzaam. Beperk de milieu-impact door voor korte afstanden met een bakfiets te verhuizen. Heerlijk Nederlands, en het bereidt je alvast voor op je bakfiets-moeder of -vader-fase over 15 jaar. Moet je een lange afstand reizen en daarom een busje huren? Kijk dan of er goede elektrische opties zijn om voor te gaan. Je kunt ook even rondvragen op welke dagen je vrienden of je ouders toevallig ook die kant op moeten rijden en je verhuisdag daarmee combineren. 

5. Pak je post aan 

Verhuizen betekent véél adreswijzigingen doorgeven. Maak van de gelegenheid gebruik om overal waar je je adres doorgeeft, aan te geven dat je geen fysieke post meer wil ontvangen. Volgens MileuCentraal ontvang je jaarlijks al zo’n 30 kilo aan ongeadresseerd drukwerk. En dat is alleen nog maar het ONgeadresseerde drukwerk. Wees eerlijk, hoeveel van je post gaat bij jou direct de papierbak in? Dus, plak een nee/nee sticker in je nieuwe huis en meld je aan bij het Postfilter. En krijg je ook zulke irritante post van allerlei loterijen? Meld je hier, hier en hier af. Generaties aan ‘bewoners van dit adres’ zullen je dankbaar zijn. 😉  

6. Nieuw, duurzaam begin 

En last but not least: vergeet niet dat een nieuwe kamer of studio een nieuw begin betekent! Kijk welke nieuwe stappen je kan zetten in het verduurzamen van je leven vanuit je nieuwe stekkie. Ga op zoek naar de leukste vegan cafés in de buurt, check of je bij de bakker om de hoek ook brood kan halen in je herbruikbare broodzak of sluit je aan bij een lokale klimaatactivistengroep. Kijk met frisse ogen naar je nieuwe omgeving en zie welke kansen dit biedt!

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Wat een slimme tip om verhuisdozen tweedehands online te kopen! Mijn vriend en ik gaan binnenkort verhuizen naar ons eigen appartement. We schakelen waarschijnlijk een verhuisbedrijf in voor de grote meubels, de kleinere spullen gaan we zelf verhuizen. Ik ga op zoek naar verhuisdozen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top