skip to Main Content

Maya Bay: de Definitie van Massatoerisme?

Maya Bay: De Definitie Van Massatoerisme?

Wat vroeger een van de mooiste, verborgen en paradijselijke plekjes op aarde was, veranderde van het een op het andere moment in een strand vol met toeristen, afval, en vervuilende boten. Sinds het moment dat de film ‘The Beach’ met als hoofdrolspeler Leonardo di Caprio uitkwam in het jaar 2000 is er op de plek van de film een extreme vorm van massatoerisme ontstaan. Maya Bay, een klein eiland in de buurt van Koh Phi Phi Leh in Thailand, werd overspoeld door toeristen die allemaal het gevoel van de film wilden beleven en de perfecte Instagram foto wilden maken.

Afbeelding van Maya Bay

Vier jaar geleden is besloten het strand te sluiten en sinds januari 2022 is het strand weer heropend. 

Ik reis momenteel door Thailand en ik besloot een bezoek te brengen aan het populaire Maya Bay. Hoe is het er nu? En wat kunnen we doen tegen massatoerisme in het algemeen? 

Massatoerisme in Maya Bay

Hoe het vroeger was

‘The Beach’ gaat over een groep jongeren die als een community in een paradijs leeft. Het is opgenomen op een parelwit strand met helder blauw water, omringd door rotsen van honderden meters hoog, genaamd Maya Bay. De film was een groot succes en dit leidde ertoe dat mensen Maya Bay met eigen ogen wilden zien. Koh Phi Phi Leh, het dichtbijzijnste bewoonde eiland veranderde al snel in een eiland volledig gefocust op toerisme. In het hoogseizoen vertrokken er dagelijks 200 boten vanuit het eiland naar Maya Bay. Per dag liepen er gemiddeld 5000 mensen op het bekende strand. Helaas had dit ernstige gevolgen voor deze mooie plek. Oorspronkelijk was het een plek vol met onderwaterleven en biodiversiteit. Maya bay had vroeger meer dan 1000 verschillende soorten koraal, vissen en het was een plek waar de black tip reef shark veel voorkwam. 

Nadat de film uitkwam veranderde dit. De boten vol met toeristen gooiden hun anker uit op de koraalriffen in de baai. Door deze ankers en de vele onervaren snorkelaars is uiteindelijk meer dan 50% van al het koraal doodgegaan. Dit zorgde ervoor dat vissen en haaien weg trokken uit de baai. Het strand zelf werd ook erg vervuild. Er kwamen veel partyboten waardoor het strand elke dag vol lag met flesjes, plastic bekers en ander afval. 

Sluiting

Vier jaar geleden werd besloten dat het niet zo verder kon. De Thaise overheid nam de beslissing om het strand te sluiten.

Oorspronkelijk werd afgesproken dat het strand twee jaar dicht zou blijven. Zo zou een groot gedeelte van het ecosysteem kunnen herstellen. Door corona is Thailand nog twee jaar dicht geweest voor toeristen en daarom heeft de overheid besloten het strand nog langer te sluiten. Dit besluit heeft een groot effect gehad. In een relatief korte periode zijn de koraalriffen weer gaan groeien, is het water een stuk helderder geworden en zijn de rifhaaien teruggekomen. Na een sluiting van 16 maanden werd Maya Bay zelfs alweer een thuis voor meer dan 100 blacktip reef sharks. 

Hoe het nu is

Door deze positieve effecten is in 2022 besloten dat het strand weer open kon voor toeristen, maar wel met grote veranderingen en strenge regels. Er is een steiger aan de achterkant van de baai gebouwd waar de boten kunnen aanleggen, zodat niemand de baai meer in hoeft te varen. Er is een paadje van vlonders van de steiger naar het strand waar je niet vanaf mag. Op het strand zelf mogen maximaal 375 toeristen tegelijkertijd komen. Dit aantal wordt streng gehandhaafd en er mag niet in de zee gezwommen worden ter bescherming van het koraal. Ook mag er niet gerookt worden op Maya Bay en kan je een hoge boete krijgen als je afval achterlaat. Al deze regels moeten zorgen voor een duurzame manier van toerisme, zodat mensen toch het strand kunnen blijven bezoeken.

Mijn ervaring

Ik heb zelf erg getwijfeld of ik tijdens mijn reis door Thailand naar Maya Bay zou gaan. Ik moet zeggen dat ik een grote fan ben van de film, maar het voelt erg dubbel om bij te dragen aan dit ‘massatoerisme’. Ik heb van te voren veel research gedaan en met deze nieuwe regels wilde ik toch wel heel graag een kijkje nemen in dit paradijs. In een longtailboot voeren we richting het eiland en legden aan bij de steiger achter het strand. Over houten vlonders en een aantal trappen liep ik naar het strand en toen ik eenmaal met mijn voeten in het zachte witte zand stond liet ik het allemaal even bezinken. Het was inderdaad een prachtig strand. Ik kan mij totaal niet voorstellen dat mensen dit strand zo konden verwoesten. Op het moment dat ik er was, waren er niet veel andere mensen.

Wel had ik het idee dat ik in een grote Instagram-fotostudio rondliep. Ik denk dat de regels een groot effect hebben gehad op het strand. Wel waren er lifeguards, die bijna als politiemannen het strand bewaakten. Dat zoiets nodig is om de natuur te beschermen, daar schrok ik wel van. Uiteindelijk ben ik blij dat ik op Maya Bay ben geweest, maar ik denk dat we het strand wel een tikkeltje ‘overrated’ kunnen noemen. 

Massatoerisme op andere plekken

Maya Bay was een van de eerste plekken in de wereld die te maken kreeg met massatoerisme. Door de regels op Maya Bay is het nu een van de eerste plekken die echt draait om ‘duurzaam toerisme’. Het zou een voorbeeld kunnen zijn voor andere plekken die met hetzelfde probleem te maken hebben. Bijvoorbeeld de grachten van Amsterdam, de straatjes in Santorini of de kanalen in Venetië. Deze zomer zal in Venetië een proef gedaan worden met maatregelen om het toerisme onder controle te houden. Zo moeten toeristen 3 tot 10 euro per dag betalen om Venetië in te gaan. Ook zouden er per dag niet meer dan 50.000 mensen de stad mogen bezoeken. Dit zou moeten helpen om het massatoerisme tegen te gaan. 

Het is jammer dat dit soort regels nodig zijn, maar het is een goede manier om de natuur en de lokale cultuur te beschermen. De komende jaren zal de toeristische sector waarschijnlijk blijven groeien, dus het lijkt mij goed als er op meer plekken regels komen om het toerisme duurzamer te maken. 

Maya Bay is prachtig plekje en een duidelijk voorbeeld voor een nieuwe vorm van duurzaam toerisme. Wel denk ik dat er mooiere, en ieder geval rustigere, stranden bestaan. En die ene Instagramfoto, die kan je eigenlijk op elk wit strand wel maken…

Zelf kan je natuurlijk ook veel doen om duurzamer op reis te gaan. Lees hiervoor mijn andere blog met tips over duurzaam reizen … 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top