skip to Main Content

Wat we kunnen leren van de Floriade in Almere

Wat We Kunnen Leren Van De Floriade In Almere

Heb je de afgelopen maanden misschien de term “Floriade” in het nieuws gezien? Dat kan kloppen, want de Floriade is een bijzondere wereldtuinbouwtentoonstelling die eens in de tien jaar in Nederland wordt getoond en dit keer vindt het plaats in Almere. In het nieuws zijn er verschillende meningen over deze expositie, maar wat vooral in beeld komt zijn de negatieve aspecten. De expositie zou onder andere te veel verlies lijden, want het organiseren van de Floriade is niet goedkoop.

In juni meldde de NOS dat de Floriade nog eens 33.8 miljoen euro nodig heeft om ervoor te zorgen dat ze nog tot het einde van oktober open kunnen blijven. Daarnaast zouden er te weinig weinig bezoekers komen en daarom probeert de Floriade er nu alles aan om mensen enthousiast te maken. Hierdoor komt de Floriade vooral in het nieuws als een “financiële strop” en “mislukking”, maar is dat wel echt zo? Na wat onderzoek raakte ik namelijk wel degelijk geïnteresseerd in de Floriade. Zo zijn er op het gebied van duurzaamheid namelijk verschillende interessante innovaties te zien. 

Floriade in het kort

Nog even terug naar het doel van de Floriade. De huidige editie van de tentoonstelling staat in het teken van “Growing Green Cities”, waarbij ongeveer 400 deelnemers uit binnen- en buitenland de nieuwste technieken laten zien wat betreft duurzame innovaties. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe manieren van tuinbouw en het verduurzamen van energiebronnen. Aangezien ik zelf (nog) niet op de Floriade ben geweest, kan ik moeilijk oordelen over de kwaliteit van de exposities. Desondanks ben ik wel benieuwd naar de nieuwe innovaties die men laat zien tijdens de expositie en wat verschillende artikelen hierover te melden hebben.  

SDG Programma 

Een van de thema’s binnen de Floriade zijn de Sustainable Development Goals (SDGs). Zij spelen een belangrijke rol omdat ze de verschillende concepten binnen de tentoonstelling met elkaar verbinden. Het SDG programma is met name gericht op doelen die te maken hebben met het verduurzamen van steden. Denk aan schone energie, zuiver drinkwater en het verminderen van ongelijkheden onder bevolkingsgroepen.

Daarnaast probeert de Floraide ook jongeren te betrekken bij de SDGs om zo al vroeg kennis te maken met de doelen die nodig zijn om zo onze aarde op lange termijn leefbaar te houden. Vandaar dat je tijdens de expositie langs verschillende plekken kunt lopen die in het teken staan van de SDGs. Zo kan je een Tiny House bewonderen (gemaakt van hergebruikt plastic), meer leren over Agroforestry (een nieuwe manier van landbouw om monoculturen van gewassen binnen de landbouw te verminderen) en nadenken over ideeën rondom de stad van de toekomst. 

Duurzaam bouwen staat (ook) centraal 

Een thema dat mij persoonlijk erg aanspreekt is hoe we gaan bouwen in de toekomst. Ik denk dat veel mensen het er over eens zijn dat er een oplossing moet worden gezocht voor zowel het aanbieden van genoeg betaalbare woningen als het zorgen voor duurzame woningen in de toekomst. De Floriade richt zich, onder andere, op hoe men in steden duurzamer kan leven. Dit wordt mede gedaan door nieuwe ideeën te tonen vanuit verschillende landen waarbij elk land een stukje eigen cultuur en lokale innovaties kan tonen. 

Nederland doet natuurlijk ook mee en toont het concept van de “Exploded View Beyond Building”. De“Beyond Building”, ontwikkeld door Lucas de Man en Pascal Leboucq, is een huis volledig gemaakt van natuurlijke materialen en reststromen. Het concept werd vorig jaar voor het eerst getoond op de Dutch Design Week en staat nu tot eind oktober op de Floriade. Volgens de ontwikkelaars is het bij duurzaam bouwen belangrijk dat gebouwen makkelijk kunnen worden aangepast aan verschillende omstandigheden.

Een nieuw perspectief

Sinds de start in 2019 is het project steeds verder ontwikkeld en nu kan je dus een volledig circulair huis bekijken. Dit zet tot nadenken over hoe we moeten gaan bouwen in de toekomst waarbij het van belang is dat we een compleet andere kijk op het gebruik van materialen en grondstoffen moeten ontwikkelen. Het is van belang dat we gaan kijken naar hoe “afval” kan worden omgezet in nieuwe producten en hoe deze producten ook juist weer makkelijk afbreekbaar zijn. Om alvast een voorproefje te geven staan er in het huis verschillende voorbeelden.

Denk aan planken gemaakt van paprika resten, keramiek afkomstig van eierschalen en tegels van onder andere schimmelmycelium (ook wel schimmel netwerkdraden). Daarnaast is het huis enorm modulair, wat betekent dat het ontworpen is om snel aangepast te worden en wat er voor zorgt dat het binnen tien dagen verhuisd kan worden. 

Andere kijk op de Floriade 

Na het lezen van deze innovaties ben ik zeker benieuwd naar wat de Floriade nog meer te bieden heeft. Qua duurzaamheid sluit het zeker aan op actuele vraagstukken van dit moment. Hoe gaan we in de toekomst genoeg woningen creëren voor iedereen en tegelijkertijd zorgen dat men daarvoor ook duurzame materialen gebruikt? Hoe kunnen we voedsel blijven produceren op manieren dat dit ook goed samen gaat met de natuur? Aangezien dit artikel vooral voor inspiratie moet zorgen, nodig ik je graag uit meer te lezen over deze tentoonstelling. Ik hoor natuurlijk graag hoe jullie denken over de Floriade en 

als ik ga kijken dan volgt er zeker een follow-up artikel op deze website. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top