skip to Main Content

Hoe word jij een Duurzame Student?

Hoe Word Jij Een Duurzame Student?

Afgelopen week zijn alle studenten weer gestart aan een nieuw studiejaar: een mooi moment om na te denken over hoe jij je studentenleven (nog) duurzamer kan inrichten! Maar ja, hoe doe je dat? De weg naar een duurzame levensstijl voelt soms als een jungle waarin het lastig navigeren is. Dat hoeft niet zo te zijn. Het maken van positieve impact is ontzettend waardevol en eenvoudiger dan je denkt.

In dit artikel deel ik een viertal basisprincipes om het ontwikkelen van een duurzame levensstijl gemakkelijker te maken. Aansluitend geef ik een aantal voorbeelden van duurzame gewoonten waar je vandaag nog mee kan beginnen!

Basisprincipes voor het internaliseren van de stem van een duurzaamheidsgoeroe

  1. Minder is meer. Minder consumeren is duurzamer, scheelt in de kosten en het geeft je ruimte. We zijn zo veel meer dan passieve consumenten. Daarom: wees creatief en besteed je tijd aan creëren en repareren in plaats van consumeren. Het geeft je een gevoel van eigenaarschap en nieuwe hobby’s!
  2. Wat mij ook ontzettend helpt is in actie komen. Door dingen te doen blijf je dicht bij jezelf en inspireer je anderen om ook stappen te zetten naar een duurzame levensstijl. Welke stappen dat (kunnen) zijn, vind je later in dit artikel. Doe vooral wat binnen jouw bereik ligt, je hoeft ook niet de hele wereld op je schouders te nemen. Mijn persoonlijke ervaring is dat je gedrag aanstekelijk werkt!
  3. Individuele verandering is nodig, maar zet je vooral ook in voor collectieve actie door gezamenlijk de politiek en het bedrijfsleven onder druk te zetten. Samen veranderen we het systeem, en dat is precies wat we nodig hebben om de klimaat- en biodiversiteitscrisis aan te pakken.
  4. Wees reflectief. De transitie naar duurzaamheid is een enorm leerproces. Dit betekent dat we keuzes die we maken of hebben gemaakt moeten heroverwegen. Daar moeten we bewust bij stilstaan. Blijf je dus vooral goed informeren, reflecteer op individuele en collectieve duurzame acties en durf vooral kritische vragen te stellen.

Praktische handvatten voor een duurzaam studentenbestaan

Bovenstaande principes gaan vooral over je levenshouding. Ze geven je een handelingsperspectief en daarmee motivatie voor actie. Je ziet dan jouw duurzame levensstijl als (planetaire) winst in plaats van dat je het ziet als iets wat je ‘opgeeft’. Daarnaast geldt ook dat alle beetjes helpen, persoonlijke en collectieve acties, van wat je eet tot het lobbyen voor duurzame besluitvorming, zolang je maar actief bent. Ik begrijp als je nu wel behoefte hebt aan wat praktische tips. Lees daarom vooral snel verder.

  1. Op je bord. Eet zoveel mogelijk plantaardig, seizoensgebonden en vermijd plastic verpakkingen. Ga naar de markt voor de onverpakte deals (met inkopen voor een heel studentenhuis krijg je vaak goede bulk korting). Bij veel kruideniers kan je je eigen potjes meenemen om kruiden af te wegen. Verder, zet je creativiteit in als je minder wilt weggooien. Denk bijvoorbeeld aan het invriezen van groenteresten om er vervolgens bouillon van te maken, en ga fermenteren om groenten langer houdbaar te maken. Neem je lunch mee in een herbruikbaar bakje. Ik ben een groot fan van ’s avonds meer koken om de volgende dag een lekkere lunch te hebben en/of niet weer te hoeven koken. Als je dan toch al je eigen spullen meeneemt, vergeet dan ook niet je eigen waterfles en koffie- of theemok.
  2. Kopen of kijken? De duurzaamste spullen heb je thuis liggen ;-). Daarom, stel jezelf de volgende vragen voordat je iets nieuws aanschaft: heb ik het echt nodig? Kan ik het anders (laten) repareren? Is het tweedehands ergens te krijgen? Dit scheelt je vaak een hoop geld en het is ook fijner voor de planeet. Als je toch iets wilt kopen, zoek dan naar de duurzame varianten, over de jaren heen is het aanbod enorm gegroeid. De keuze is reuze.
  3. Jouw studentenstek. De plek waar je woont. Haal elektrische apparaten uit het stroom als je ze niet gebruikt, douche kort en niet te warm, zet de verwarming op 18 graden en doe een trui aan als je het koud krijgt. Wist je dat er gemeentes zijn die subsidies hebben om je kamer te verduurzamen? Maak hier vooral gebruik van en koop energiebesparende producten zoals radiatorfolie, tochtstrips, LED-lampen of een waterbesparende douchekop. Zo spaar je het milieu en houd je je energierekening onder controle.
  4. Hoe je van A naar B gaat. Beweeg! Ga lekker wandelen of fietsen. In de stad is de fiets vaak het snelste vervoermiddel en gezonder voor jezelf en de aarde. Lukt het niet, maak dan gebruik van je geliefde studenten-OV en pak de bus of trein naar je bestemming. Komt het echt niet anders uit en moet je toch echt met de auto? Ga dan carpoolen, samen reizen is gezelliger dan alleen.
  5. Collectieve verandering teweegbrengen. Praat bijvoorbeeld met het bestuur en leden van je studenten-, studie- of sportvereniging om samen de vereniging te verduurzamen. Vergroen jouw onderwijsinstelling door actief te worden bij bijvoorbeeld een Green Office of steun een actie zoals #BreekMetShell. Sluit je aan bij een duurzame (jongeren)organisatie en laat je stem horen in politieke besluitvorming. Ten slotte, maak een protestbord en ga actievoeren, daar is genoeg reden toe.

Genoeg gelezen, het is tijd om aan de slag te gaan. Met welke nieuwe gewoonte(n) ga jij beginnen?

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Deze blog is echt een eye-opener voor mij als student! Ik ga zeker proberen om meer plantaardig te eten, mijn spullen kritischer te kiezen en actiever deel te nemen aan duurzame initiatieven op de campus. Bedankt voor de praktische tips en inspiratie! 🌱📚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top