skip to Main Content

Hoe vind je een duurzame bijbaan?

Hoe Vind Je Een Duurzame Bijbaan?

Door: Maxime Rekkers

Je wilt van je passie of opleiding je werk maken en zoekt een bijbaan in de duurzaamheid . Hoe doe je dat en wat zijn dingen waar je aan moet je aandenken? In dit artikel beantwoorden we paar van de meest voorkomende vragen over het zoeken naar een bijbaan in de duurzame sector.

In welke duurzame sectoren kan je werken?

Duurzaamheid is een groot en populair begrip en er door de jaren heen zijn er steeds meer bedrijven en sectoren bij die zich bezighouden met duurzaamheid. Door deze ontwikkeling kan je tegenwoordig binnen de duurzaamheid verschillende kanten op.

Denk bijvoorbeeld aan: duurzame mode, circulariteit, biodiversiteit, vergroenen, campagnes, dierenwelzijn, impact maken, technologie en nog veel meer. Omdat je zoveel verschillende kanten op kan, is het handig om te bedenken welke richting jij binnen de duurzaamheid interessant vindt. Op deze manier kan je gerichter zoeken naar een bijbaan die bij jou past.

Aan welke criteria moet een bedrijf voldoen om als duurzaam te worden gezien?

Omdat bijna elk bedrijf tegenwoordig wel op een manier met duurzaamheid bezig is, kan het soms lastig zijn om te onderscheiden welk bedrijf écht duurzaam is en welk bedrijf doet aan greenwashing. Greenwashing is als een bedrijf doet alsof ze heel duurzaam zijn, maar dat eigenlijk niet zijn. Wil je hierachter komen, dan kost dat vaak iets meer tijd om dit te onderzoeken. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen hoe duurzaam een bedrijf werkelijk is.

Zo kan je bijvoorbeeld kijken of het bedrijf B-Corp. gecertificeerd is, the Sustainability Brand Index controleren hoe hoog het hierop schoort of het duurzaamheidsverslag van het bedrijf lezen.  Aan de hand van deze bevindingen kan je voor jezelf nagaan of jij vindt dat het bedrijf duurzaam genoeg is dat jij er zou willen werken.

Wil je op een duurzame afdeling werken of moet het hele bedrijf duurzaam zijn?

Veel bedrijven zijn tegenwoordig bezig met verduurzamen en hebben vaak wel een afdeling, team of werknemer die zich hier binnen het bedrijf mee bezig houdt. Het kan zijn dat desondanks er een duurzaamheidsafdeling is dat het desbetreffende bedrijf niet volledig duurzaam is. Dit is een afweging die je kan maken: wil je voor een volledig duurzaam bedrijf werken of vind je het juist interessant om bij een bedrijf te werken die dat nog niet is en om bij te dragen aan de verduurzaming van het bedrijf.  

Op welke afdeling kan je werken?

Binnen een bedrijf heb je verschillende afdelingen die je bij duurzame en niet duurzame bedrijven terugvindt, zoals een marketing, ICT, administratie, project en financiën afdeling. Niet elke afdeling zal direct met duurzaamheid te maken hebben, maar jouw werk zou wel bijdragen aan de missie van het bedrijf. Aan de hand van je interesse, opleiding en werkervaring kan je nagaan welke functies bij jou passen en hier gericht naar kijken.

Heb je een duurzame opleiding nodig voor een duurzame baan?

Vaak heb je geen duurzame opleiding nog om in de duurzame sector te werken. Dit is omdat duurzame bedrijven ook accountants, ICT’ers, administratieve medewerkers etc. nodig hebben. De meeste bedrijven vragen vaak alleen dat je een passie deelt voor wat zij doen. Vaak heb je voor meer senior functies wel specifieke kennis nodig over de sector, maar voor veel bijbanen heb je dat vaak niet nodig.

Conclusie

Het is slim om al deze vragen voor jezelf te beantwoorden, dit zal helpen om in de stapel vacatures de beste vacatures voor jou te vinden. Dit zal meer tijd kosten qua voorbereiding op het solliciteren. Alleen door de extra voorbereiding, zal je gerichter kunnen solliciteren en dan zal op den duur waarschijnlijk tijd besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top