skip to Main Content

Een duurzame verzekering kiezen: zo doe je dat

Een Duurzame Verzekering Kiezen: Zo Doe Je Dat

Het concept van een verzekering is eenvoudig: alle verzekerden betalen een premie en hopen dat ze de verzekering nooit nodig zullen hebben. Op die manier wordt er een grote spaarpot aangelegd die kan worden gebruikt wanneer iemand de verzekeraar wel nodig heeft. In de praktijk is het natuurlijk complexer dan dat. Geld in kas houden, brengt namelijk niets op. Om onverwachte kosten te dekken, zullen verzekeraars altijd wat geld in kas houden. Maar verder zullen ze de ontvangen premies beleggen. Verzekeraars kiezen zelf waarin ze beleggen. En duurzaam beleggen is iets wat ze niet altijd doen, integendeel. Wil jij kiezen voor een duurzame verzekering? Dan bieden vooral de onderzoeken van de VBDO en de scores van de Eerlijke Verzekeringswijzer goede handvatten.

Verzekeraars zijn grote beleggers met veel impact

Je kan als student dan wel netjes met het openbaar vervoer reizen, mooi je afval scheiden en wat minder vlees eten, maar jouw impact is spijtig genoeg beperkt. Doordat verzekeraars met grote sommen spelen, hebben ze wel veel impact. Dergelijke grote partijen kunnen echt stappen zetten om van de wereld een mooiere en duurzamere plaats te maken. In de praktijk blijkt echter dat niet elke verzekeraar dat even goed doet. Bij sommige verzekeraars primeert winst op duurzaamheid. Gelukkig zijn er twee instanties die onderzoek verrichten naar de duurzaamheid van verzekeraars. Hierdoor kan je eenvoudig een duurzame verzekering kiezen én worden verzekeraars aangemoedigd om het beter te doen.

Onderzoeken van de VBDO

De eerste instantie die de duurzaamheid van verzekeraars onderzoekt, is de Vereniging van Beleggers in Duurzame Ondernemingen (VBDO). Deze instantie geeft de Nederlandse verzekeraars een duurzaamheidsscore op een schaal van 0 tot en met 5. Daarvoor legt de VBDO een uitgebreide vragenlijst van ongeveer vijftig vragen voor aan de verzekeraars. Ook moeten de verzekeraars bewijsmateriaal aanleveren.

Doordat verzekeraars vrijwillig en actief dienen mee te werken, hebben niet alle verzekeraars een score gekregen. In de praktijk werken de meeste verzekeraars intussen mee aan het onderzoek. Hierdoor is de score van de VBDO heel waardevol voor wie een duurzame verzekering wil kiezen. De benchmarks worden jaarlijks gepubliceerd op de website van de VBDO.

Scores van de Eerlijke Verzekeringswijzer

Daarnaast biedt ook de Eerlijke Verzekeringswijzer een goed handvat. Dit is een initiatief van FNV, Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, World Animal Protection en vredesorganisatie Pax. De beoordeling van de Eerlijke Verzekeringswijzer is heel waardevol doordat er op maar liefst veertien verschillende thema’s wordt beoordeeld, zoals klimaatverandering, mensenrechten, gendergelijkheid en dierenwelzijn. Ongeveer 95% van de zorg-, schade- en levensverzekeringenmarkt wordt op deze manier in kaart gebracht. Op basis van vervolgonderzoeken blijkt dat veel verzekeraars stappen zetten nadat ze een slechte score hebben gekregen, waardoor de Eerlijke Verzekeringswijzer ook echt impact heeft.

Alle scores zijn terug te vinden op de website van Eerlijke Geldwijzer, met een overzicht van scores per thema. Het is er ook mogelijk om een compliment of een klacht te versturen naar je verzekeraar. Daarnaast moedigt men je aan om over te stappen naar een duurzame verzekeraar die beter bij je past. De handleiding overstappen verzekeraar van WA.nl legt stap voor stap uit hoe je dit doet.

Conclusie

Verzekeraars zijn grote beleggers en hebben veel impact. In het verleden was het niet eenvoudig om als consument de duurzaamheid van een verzekeraar te beoordelen. Dankzij de onderzoeken van de VBDO en de scores van de Eerlijke Verzekeringswijzer is het eenvoudiger geworden om een duurzame verzekeraar te kiezen. Het is aan te raden om over te stappen naar een duurzame verzekeraar. Dit moedigt verzekeraars aan om hun beleid te verduurzamen, want ze willen natuurlijk geen klanten verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top