skip to Main Content

DuurzameStudies.nl: Dé tool voor een Duurzame Studiekeuze

DuurzameStudies.nl: Dé Tool Voor Een Duurzame Studiekeuze

Weet jij niet precies hoe jouw academische pad gaat lopen, behalve dat je “iets” met duurzaamheid wil doen? Of het nou gaat om het kiezen van je bachelor, je twijfelt tussen bepaalde minors of een belangrijke beslissing moet maken voor je master, bij DuurzameStudies.nl ben je bij het juiste adres. Studenten voor Morgen heeft samen met Goodrise een platform ontwikkeld, om scholieren en studenten te stimuleren tot een duurzame studiekeuze: DuurzameStudies.nl. In dit artikel heb ik Soem Zeijlmans geïnterviewd, de co-founder en mede-beheerder van de website. 

Wat is DuurzameStudies.nl?

Maar eerst, wat is DuurzameStudies.nl? Het is een website waar alle duurzame studies van Nederland worden samengevat. Of je nou een scholier bent die op zoek is naar een HBO- of WO-opleiding, of een (beginnend) student bent en al op zoek bent naar een master; DuurzameStudies.nl heeft het allemaal. Op de website kan gefilterd worden op verschillende kenmerken van een opleiding of minor. Zo kan naar behoefte gezocht worden op het aantal ECTS, de locatie of de mogelijkheid tot vol- of deeltijd. DuurzameStudies.nl is dus de ideale tool voor alle scholieren en studenten in verschillende studie fases. 

Soem aan het woord

Soem, hoe kwam je op het idee om DuurzameStudies.nl te creëeren? 

Toen ik op de middelbare school zat, vond ik het erg lastig om leuke studies te vinden die over duurzaamheid gaan, maar waar je geen bèta-achtergrond voor nodig hebt. Dat is raar eigenlijk, want duurzaamheid is veel meer dan natuurwetenschappen en techniek: het is ook economie, recht, bestuur, antropologie, en nog veel meer studierichtingen. Toen ik ging zoeken naar een master raakte ik weer gefrustreerd met het zoeken naar een master over duurzaamheid en beleid. Ik dacht: dit moet makkelijker kunnen! Zo kreeg ik het idee om een website te starten waar studiezoekers makkelijk een studie kunnen vinden die over duurzaamheid gaat én bij hun past!

Wat is er anders aan DuurzameStudies.nl in vergelijking tot andere studiekeuze tools?

Bij veel studiekeuzetools is bijvoorbeeld ‘Aarde en Milieu’ een categorie studies waar je op kan filteren. Dat werkt goed als er maar een paar studies over duurzaamheid zijn, maar inmiddels zijn er in Nederland ruim honderd studies over duurzaamheid, en een heleboel mensen die dat willen studeren. Deze studies zijn vaak helemaal niet vergelijkbaar: iemand die geïnteresseerd is in de master Climate Physics is waarschijnlijk niet geïnteresseerd in de master Environmental Economics. Op DuurzameStudies.nl nemen we alvast aan dat je iets duurzaams wil gaan doen, en dan helpen we je om de duurzame studie te vinden die het best bij jou past. Met een beetje geluk helpen we zo ook studiezoekers die twijfelen over het doen van een studie over duurzaamheid.

Je hebt DuurzameStudies.nl niet alleen opgezet. Je bent in zee gegaan met Studenten voor Morgen. Hoe is dat tot stand gekomen?

Vele handen maken licht werk. Ik kende Studenten voor Morgen al via mijn bijbaan bij het Leiden University Green Office, en hun doel is om meer aandacht voor duurzaamheid in het hoger onderwijs te krijgen. Dit project sloot dus goed aan bij hun missie.

Afgelopen januari is de nieuwste versie van het platform gepubliceerd! Nu zijn ook de minors toegevoegd aan de website, dus alle duurzame minors op zowel het HBO als WO zijn te vinden op DuurzameStudies.nl. Gefeliciteerd! Wat is het eerste wat je in de toekomst gaat ondernemen met DuurzameStudies.nl? 

We willen graag uitbreiden naar mbo-opleidingen. Praktisch geschoolden zijn ontzettend belangrijk in de energietransitie, dus het is een logische stap om ook mbo-opleidingen over duurzaamheid te promoten. Daarnaast hebben we in Nederland echt veel goede studies over duurzaamheid, en het zou ontzettend impactvol zijn om die kennis naar het buitenland te brengen. Daarom gaan we de website ook beschikbaar maken in het Engels voor internationale studenten.

Neem zelf ook een kijkje!

DuurzameStudies.nl is dus de plek voor als je nog zoekende bent voor hoe jouw academisch pad gaat lopen. Hopelijk tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top