skip to Main Content

Hoe duurzaam is jouw bakkie pleur?

Hoe Duurzaam Is Jouw Bakkie Pleur?

Gemiddeld drinken we 4 koppen koffie per dag In Nederland. Wereldwijd is dat nog veel meer en dit blijft toenemen. Hierdoor ontstaat er een ontzettende druk op koffieboeren en hun tropische leefomgeving. Denk jij daar weleens over na? Als koffiedrinker kan je je inzetten om deze druk te verminderen door bijvoorbeeld te letten op de juiste keurmerken en ik geef je graag een aantal duurzame koffie keuzes. 

Milieucentraal laat weten dat ongeveer de helft van de klimaatimpact van een kopje zwarte koffie komt door het koffiezetten zelf. Als je te veel koffie maakt of apparaten onnodig aan laat staan verspil je niet alleen koffie, maar ook energie en dat is zonde. Daarom wordt er aangeraden om je kopje koffie op maat te zetten(Milieucentraal, https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/drinken/koffie/). 

Naast de koffie- en energieverspilling, heeft koffieteelt ook impact op het milieu en de omgeving van de plantages. Dit effect is verschillend. Door de grote vraag van koffie drinkers moeten de koffieboeren vaak hard werken voor weinig geld. Doordat ze hun grond zoveel gebruiken zijn daar ook gevolgen. In het slechtste geval leidt de teelt tot ontbossing, watervervuiling, het wegspoelen van de bodem (erosie) en vervuiling door overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen(Milieucentraal, https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/drinken/koffie/).

Wat houdt erosie precies in? Koffieplantages zijn vaak gevestigd in heuvelachtige streken rondom de evenaar. Om de struiken goed te laten groeien wordt onkruid vaak geweerd. Hierdoor blijven alleen de wortels van de koffiestruiken over waardoor de grond kan gaan schuiven; oftewel erosie.     Nog even terug over die bestrijdingsmiddelen voor onkruid; dit vervuilt natuurlijk de grond en dus ook de planten- en diersoorten die zich daar voortplanten(Milieucentraal, https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/drinken/koffie/). 

Keurmerken

Je kan je wel voorstellen dat ontbossing slecht is voor het milieu en dat er minder ruimte is voor de natuurlijke biodiversiteit, zoals verschillende planten of dieren. Door middel van koffie keurmerken kun je zien welke koffiemerken tegen ontbossing zijn. Dit zijn een aantal keurmerken waar je op kan letten: 

  • Rainforest Alliance (deze noem ik als eerste omdat dit keurmerk ook daadwerkelijk het hoogst op alles scoort) 
  • Fairtrade
  • UTZ
  • Biologisch 
  • EKO

Meer weten over keurmerken? Check voor een compleet overzicht de Keurmerkenwijzer: https://keurmerkenwijzer.nl/overzicht/?query=koffie 

Duurzame voorbeelden

Twee duurzame koffiemerken(Usawa Coffee & Eek coffee) springen er uit dus die besloot ik zelf maar eens uit te proberen. Graag deel ik mijn ervaring met jullie.

Usawa Coffee is door de ASN bank uitgeroepen tot de meest duurzame koffie van Nederland! Die moest ik dus zeker uitproberen én dat was het waard(ASN, https://www.asnbank.nl/zo-maakt-geld-gelukkig/drink-jij-zuivere-koffie.html).

Naast dat deze koffie super smaakt zijn de koffiebonen hand geplukt door boeren van kleinschalige plantages. De boeren, waar zij een langdurige samenwerking mee zijn aangegaan, kennen ze allemaal persoonlijk.

Ook Eek coffee heeft een mooi verhaal. Van elke kilo die zij verkopen investeren ze €0,50 in natuur en klimaat. 50% is voor het planten van bomen en de andere helft in duurzame energieprojecten. Op die manier compenseren we minimaal drie keer hun CO2 uitstoot en zijn ze dus klimaat positief!

Liever koffie uit een cup?

Over koffiecups en het milieu is er van alles te zeggen. Voordeel van cups is dat ze verspilling voorkomen, want elk bakje wordt op maat gezet. Van alle drank die we weggooien is maar liefst 60% koffie en thee. (Milieucentraal, https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/drinken/koffie/).

Nadeel is dat ze voor veel afval zorgen. Maar neem dan eens een kijkje naar de merken; Fascino of De Koffiejongens. Dit zijn voorbeelden van 2 koffiemakers die 100% biologisch afbreekbare cups produceren. Dat betekent dat je de cups na gebruik bij het groente- fruit en tuinafval kunt gooien.

Dus een tip voor een duurzaam bakkie pleur: zet je koffie op maat en gooi je biologisch afbreekbare koffiecups weg in de biobak (GFT).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top