skip to Main Content

Week zonder vlees en zuivel

Week Zonder Vlees En Zuivel

Misschien heb je het al voorbij zien komen; dit is dé week om plantaardig eten uit te proberen! Wanneer je als volwassene deze week geen vlees en zuivel eet bespaar je wel 193 liter water en 80 kilometer autorijden. Dat is 18% minder water en 41% minder kilometer autorijden aan CO2 uitstoot dan iemand die wél vlees en zuivel eet! 

Check vooral even de website van Week zonder Vlees voor meer informatie, recepten, inspiratie enz. 

Tante Fanny flammkuchen 

Ik deel deze week ook heel graag een plantaardig gerecht met jou!

Een super easy maaltijd zonder vlees en zuivel zijn Tante Fanny flammkuchen. Een flammkuchen is lekker licht door zijn dunne bodem. Daarnaast is het super snel klaar en er zijn genoeg vegan toppings om mee te variëren. 

Hieronder dus 5 verschillende manieren hoe je deze flammkuchen kan beleggen. De basis voor de bereiding is in principe bij allen hetzelfde: 

  • Begin met het uitrollen van het flammkuchen deeg. 
  • Beleg met onderstaande ingrediënten.
  • Giet nog een klein scheutje over de groenten zodat ze niet te snel aanbranden. Noten en kruiden hoeven pas de laatste 5 minuten in de oven. 
  • Schuif het bakblik in de oven(200/220*) en wacht 15 minuten! 

1. Pompoen, gedroogde vijg, vegan feta, walnoten en rozemarijn.

Snij de pompoen in kleine schijven en bak even kort aan in een pan. Beleg het deeg met de pompoen en rode ui. Schuif het bakblik in de oven. De feta, walnoten en rozemarijn hoef je pas de laatste 5 minuten toe te voegen want deze verbranden snel!

2. Zoete aardappel, biet, vegan feta, peterselie en hummus/vegan kruidenboter.

Snij de zoete aardappel en biet in kleine schijfjes. Bewaar in 2 aparte schalen. Giet rijkelijk olie over de zoete aardappelschijfjes en roer even goed om, dit is zodat ze goed gaar worden. Rol het deeg uit. Bestrijk met de hummus of kruidenboter. Leg vervolgens de schijfjes zoete aardappel en rode biet om en om op de plaat. Wanneer de plaat gevuld is kan deze in de oven. De vegan feta en peterselie hoeven pas de laatste 5 minuten om verbranden te voorkomen. 

3. Haverfraîche, pompoen, walnoten en spinazie

Bestrijk het deeg met de haverfraîche. Beleg met spinazie. Bak of gril de pompoen in kleine schijven even kort aan. Leg deze vervolgens ook op het deeg. In de oven! De walnoten hoef je pas de laatste 5 minuten over het bakblik te verdelen. 

4. Gegrilde aubergine en – pompoen, rozemarijn, walnoten, rode ui en haverfraîche.

Bestrijk het deeg met de haverfraîche. Bak of gril de pompoen in kleine schijven even kort aan. Leg deze vervolgens, samen met de rode ui, op het deeg. In de oven! De walnoten en rozemarijn hoef je pas de laatste 5 minuten over het bakblik te verdelen. 

5. Vegan zalm, haverfraîche, groene asperges en rode ui.

Verdeel de groene asperges en rode ui over het deeg. Sprenkel wat olie om aanbranden te voorkomen. Brokkel vervolgens de veganistische zalm en haverfraîche over de flammkuchen. In de oven!

Volg @fannyleahdevries op Instagram voor meer recept inspiratie en duurzame lifestyle tips! 🌱✨

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top