skip to Main Content

Mijn Moestuinblog

Mijn Moestuinblog

Het voorjaar staat voor de deur en ik kan wel weer wat fleurigheid gebruiken; jij ook? In maart start het moestuinseizoen. Moet je dan een tuin hebben hoor ik je denken? Of groene vingers? Nee met deze simpele tips tover je jouw studententuin of -balkon zo om in een groene oase. 

Afbeelding met gebouw, buiten, plant, pot

Automatisch gegenereerde beschrijving

Bestuiven van planten 

Wist je dat er 359 bijensoorten in Nederland zijn, waarvan meer dan de helft op de lijst van bedreigde soorten (Rode Lijst) staat? 46 soorten zijn al verdwenen (Bron: Milieucentraal).

Bestuivers, zoals bijen en vlinders, zijn onmisbaar voor een gezonde natuur. Voor veel voedsel hebben we deze kleine beestjes ook keihard nodig. Denk bijvoorbeeld aan de fruitteelt.

Onze vlinders en bijen hebben het zwaar. Door intensieve landbouw en verstedelijking kunnen zij niet genoeg gevarieerd en gifvrij voedsel vinden. Bijen zijn afhankelijk van bloemen, dus daar kunnen wij met onze toekomstige groene balkons wat aan doen!

Concrete tips voor een beperkt oppervlak

Ook als je maar een beperkt oppervlak hebt van bijvoorbeeld een balkon of geveltuin kan je nog genoeg creëren. Bijvoorbeeld: 

  • Denk aan klimplanten aan een verticaal rek, bamboestokken of geleid ze via een regenpijp.
  • Er zijn ook speciale potten die je kunt stapelen, aan de muur bevestigen of aan je balkonreling hangen. Let op: zorg ervoor dat er een gat aan de onderkant van je potten zit, zo vermijd je schimmels.
  • Selecteer planten op hun grootte. 

Geveltuin

Heb jij wel een tuin op de grond? Haal een paar tegels tegen de gevel van je huis weg en er ontstaat een geveltuintje. Zo zorg je voor groen én je helpt het regenwater een handje. Het loopt makkelijker de grond in, en dat zorgt voor verkoeling. Daarnaast ziet het er ook gewoon mooier uit. De Gemeente Utrecht maakt het je erg makkelijk. Je mag gratis een bakfiets of aanhanger mét gereedschap lenen. De potgrond krijg je er ook bij. Lees er alles over op de website van de Gemeente

Starten met zaaien in het voorjaar

Verse krulpeterselie door de curry en geurende muntblaadjes in de thee. Hoe heerlijk zou het zijn als je jouw eigen kruiden kunt gebruiken in de keuken? Kruiden en groenten groeien goed in bakken op het balkon; de meeste kruiden houden van zon en kunnen goed tegen droogte. Ik geef je alvast een aantal tips die je nu gelijk kan gaan planten:  

  • Kruiden. Bijvoorbeeld bieslook of peterselie. 
  • Citroenmelisse. Deze plant trekt bestuivers aan en verjaagt juist weer muggen. 

Eetbare bloemen zijn perfect om in het beginnende voorjaar te planten. Leuk voor de bijen en leuk voor jou! Want hiermee maak je jouw avondeten Instagramable. Je kan letterlijk een mengsel ‘eetbare bloemen en kruiden’ bij het tuincentrum kopen. 

Pas op: als het toch nog gaat vriezen dek de planten dan toch nog even af!

Volg @fannyleahdevries op Instagram voor meer duurzame lifestyle tips en recept inspiratie! 🌱✨

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top