skip to Main Content

Hoe vier je een duurzame vakantie?

Hoe Vier Je Een Duurzame Vakantie?

Lekker vakantievieren kan goed samengaan met aandacht voor het milieu. Kies bijvoorbeeld een bestemming die bereikbaar is met de (internationale) trein of touringcar. Volgens Milieu Centraal zijn dat de minst slechte vervoersmiddelen, met betrekking tot het klimaat. Fijne duurzame vakantie!

De (internationale) trein is de beste keuze wat betreft het klimaat. Ik geef je gelijk graag 10 van mijn favoriete bestemmingen die eenvoudig te bereiken zijn met de trein.

Berekend vanaf Utrecht centraal:

1. Warschau, Polen 12 uur)

2. Aken, Duitsland (3 uur)

3. Antwerpen (1,5 uur)

4. Praag, Tsjechië (11 uur)

5. Freiburg im Breisgau, Duitsland (6 uur)

6. Parijs, Frankrijk (4,5 uur)

7. Barcelona, Spanje (9 uur)

8. Valencia, Spanje (13 uur)

9. Berlijn, Duitsland (6 uur)

10. Budapest, Hongarije(14 uur)

Reis je toch liever op een andere manier; probeer dan met 4 of 5 mensen in een auto te reizen. Kies als het echt niet anders kan voor het vliegtuig. 

Vliegtuigen verbranden kerosine en stoten daardoor CO2 uit, waarmee ze bijdragen aan het broeikaseffect. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer (!) zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand, van minder dan 700 kilometer. Verder draagt een vliegreis 2 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto (Bron: Milieucentraal).

Kamperen of in een resort?

Ook de keuze van je verblijf heeft invloed. Hoe luxer jouw accommodatie, hoe groter de klimaatgevolgen. Een week in een resort heeft een grotere klimaatimpact dan een kampeervakantie. Dit komt onder meer doordat de handdoeken vaak al na één keer gebruiken worden gewassen. Denk ook aan de vele ruimtes waar de airco aan het blazen is.

Maar ook de activiteiten die je doet tijdens je vakantie spelen een rol. Lekker actief bezig zijn, zoals zwemmen in de zee, snorkelen, wandelen of mountainbiken, leveren nauwelijks milieubelasting op. Maar activiteiten waar motoren bij komen kijken, zoals safari’s, kunnen natuur en milieu sterk verstoren, beschadigen en vervuilen.

Duurzame vakantiewebsites

  • Book different heeft het grootste aanbod duurzame accommodaties.  
  • Bij SNP Natuurreizen vind je actieve vakanties met aandacht voor de natuur. SNP is gespecialiseerd in wandelvakanties, fietsvakanties, gezinsvakanties en actieve rondreizen binnen en buiten Europa. Deze organisatie bekijkt altijd hoe je de natuur en cultuur van je bestemming het minst verstoort. Dat zie je terug in de keuze van activiteiten, vervoersmiddelen en accommodaties. In 2019 ontvingen ze zelfs de Sustainable Travel Award, nationale duurzaamheidsprijs van de Nederlandse reissector.
  • De treinreiswinkel biedt treintickets, treinrondreizen en treinvakanties aan. Hier zit je sowieso goed, ze hebben namelijk tickets naar meer dan 85 duizend (!) bestemmingen.
  • Eco reizen heeft een website en Facebook-pagina. Hier vind je een duurzame reisgids, inspirerende reisverhalen en objectieve achtergrondinformatie.
  • Klimaatwijs op vakantie geeft inzicht in de klimaatimpact van jouw vakantie en deelt suggesties voor het verkleinen van de impact.

Duurzame vakantieboeken

  • Duurzaam reizen van Zoë van Liere. Een boek voor iedereen die graag op reis gaat, maar niet wil vliegen. Hierin vind je tips om duurzaam en verantwoord op reis te gaan naar de mooiste bestemmingen.
  • 80 Duurzame reizen van Lonely planet. Zoals de titel al doet vermoeden: vol inspirerende routes waarvoor je niet hoeft te vliegen.
  • De magie van reizen van Rosa Bertram. Schrijfster Rosa laat zien wat reizen met ons doet en hoe reizen ons kan helpen vrijer te leven.
  • Verliefd op Europa of Verliefd op Nederland. In beide boeken deelt Roëll de Ram van reisblog WeAreTravellers.nl je de meest bijzondere plekken in Nederland en Europa.

Ik wens je in ieder geval een hele fijne vakantie! 

Volg @Duurzaamdevries op Instagram voor meer duurzame lifestyle tips en recept inspiratie! 🌱✨

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top