skip to Main Content

Duurzaam op wintersport als student: Onze tips!

Duurzaam Op Wintersport Als Student: Onze Tips!

Voor velen is het dé vakantie van het jaar, de wintersportvakantie. Indrukwekkende bergen, witte pistes en natuurlijk de après-ski. Ook wij gaan graag op wintersport om te genieten van de besneeuwde Alpen en prachtige landschappen. Er valt ons de afgelopen jaren wel iets op: op steeds meer pistes ligt minder sneeuw, door steeds hoger wordende temperaturen. In deze blog legt The Green Tourist je graag uit hoe jij als student van jouw skivakantie kunt blijven genieten, maar dan met een duurzame tint. Op deze manier zorgen we er samen voor dat we niet nóg meer groene pistes krijgen. Lees je mee? 

Je wintersport begint met de reis naar je bestemming. Vaak wordt er niet aan gedacht, maar er zijn genoeg opties om jouw reis naar de piste zo duurzaam mogelijk te maken, ook als student. Laten we beginnen met het meest gebruikte vervoersmiddel: de auto. Hybride of elektrische auto’s en carpoolen kunnen je reis al een stuk groener maken. Check van tevoren goed waar je kunt opladen, zodat je zeker weet dat je niet met een lege accu strandt! Denk je eraan dat je accu het een stuk minder lang volhoudt in deze kou? 

Heb jij zelf geen auto? Dat snappen wij! Vraag aan familie, vrienden of andere bekenden of je hun auto mag lenen óf probeer een auto te huren, dit is namelijk steeds makkelijker en goedkoper!

Wat ons betreft is er een nóg betere optie, en dat is de trein! Wij zijn dit jaar met de nachttrein naar Oostenrijk gereisd en dit beviel ons beter dan we vooraf hadden verwacht. Het is gezellig om met je vrienden of familie de ervaring van de nachttrein eens mee te maken. Je stapt op in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven of Venlo en een dag later ben je in Oostenrijk. Het is vooral een goed vervoersmiddel als je niet al te veel haast hebt, omdat de reis wel vrij lang duurt. Zorg dus voor een gezellige groep als je de nachttrein pakt!

Wanneer je je bestemming eenmaal hebt bereikt, zorg er dan voor dat je hier de duurzame en bewuste keuze maakt wat betreft het vervoer. Pak bijvoorbeeld de bus van je accommodatie naar de piste en weer terug! Wil je het helemaal goed doen? Let er dan bij het boeken van je accommodatie op dat deze dichtbij de piste is, zodat je deze afstand lopend af kunt!

Let er bij het plannen van je wintersportavontuur op dat je de juiste producten voor op de piste aanschaft. Je kan beter investeren in kwalitatieve gear dat (jaren)lang meegaat en geproduceerd is met milieuvriendelijke materialen, dan dat je elk jaar opnieuw alles opnieuw moet kopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ski’s of snowboards die gemaakt zijn van gerecyclede materialen en kleding die gemaakt is met duurzame stoffen. Zo verminder je de ecologische voetafdruk van je uitrusting én zorg je ervoor dat je niet voor elke reis eerst naar de winkel hoeft! Fijn voor je portemonnee én het klimaat! Tip: heb je al aan thermo handschoenen, sneeuwschoenen en goede sokken gedacht?

En dan het verblijf. Kies zo veel mogelijk voor duurzame accommodaties als je op wintersport gaat. Deze accommodaties worden namelijk steeds comfortabeler, luxer en toegankelijker. Wij kunnen ons voorstellen dat het lastig kan zijn om op zoek te gaan naar een geschikte, duurzame accommodatie. Daarom helpen we je graag! Check bijvoorbeeld eens of een Green Key accommodatie wat voor jou is. Green Key accommodaties worden steeds populairder, waardoor je ook hier van steeds meer luxe kunt genieten. 

Mocht dit niet zijn waar je naar op zoek bent, dan geven we je graag nog wat tips waar je op kunt letten bij het boeken van een zo duurzaam mogelijke accommodatie:

  • Check of de accommodatie duurzame certificeringen heeft. Voorbeelden hiervan zijn het EU Ecolabel of de LEED-certificering. 
  • Check of de accommodatie een milieubeleid heeft. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de website of neem contact op en vraag naar welke duurzame initiatieven en inspanningen ze ondernemen. Dit zou bijvoorbeeld water- en energiebesparing of het gebruiken van duurzame producten kunnen zijn.
  • Check of de accommodatie zich inzet voor lokale initiatieven. Gaan ze bijvoorbeeld samenwerkingen aan met lokale ondernemers, zoals bakkers, of verschaffen ze werkplekken aan lokale inwoners? 
  • Check of de accommodatie lokale gerechten serveert. Deze gerechten hoeven namelijk niet lang op transport, waardoor de CO2-uitstoot minimaal is. Ook het koken met seizoensgebonden producten is een teken dat de accommodatie zich inzet voor duurzaamheid.

Oké, je bent duurzaam naar je bestemming gereisd, je hebt duurzame producten aangeschaft en je slaapt in een duurzame accommodatie. Goed bezig! Maar… er is nog meer dat je kunt doen om als student zo duurzaam mogelijk op wintersport te gaan. Het is namelijk erg belangrijk dat, wanneer je van de piste gaat en in de natuur bent, je de omgeving respecteert. Volg bijvoorbeeld de paden, blijf op de piste en vermijd gebieden die kwetsbaar zijn voor verstoring van mensen. Neem bijvoorbeeld een tas mee de piste op, zodat je je afval kan verzamelen en aan het einde van de dag weg kunt gooien. Deze kleine veranderingen zorgen ervoor dat deze prachtige stukken natuur behouden blijven!

Wat ons betreft is wintersport één van de mooiste manieren om te genieten van de natuur binnen ons continent. Door bewuste en duurzame keuzes te maken, kunnen we allemaal bijdragen aan een groenere manier van wintersporten.

Wil je wel graag op reis, maar niet op wintersport, check dan de City Guides op Duurzame Student.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met The Green Tourist. Wij geloven dat reizen en duurzaam leven goed te combineren zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top