skip to Main Content

Verhuizen kan ook duurzaam: 5 tips!

Verhuizen Kan Ook Duurzaam: 5 Tips!

Verhuizen: een van de meest stressvolle en tegelijkertijd ook leuke activiteiten! Ik ben onlangs zelf verhuisd en heb weer veel bijgeleerd. Ik schreef de tips voor je uit zodat jij straks soepel en duurzaam jouw verhuizing ingaat. 

 1. Verhuisdozen
 2. Verf 
 3. Eten tijdens het verhuizen
 4. Handige benodigdheden 
 5. Inrichting 
Verhuizen kan ook duurzaam: 5 tips! - Paragraph header - Fanny - Duurzame Student
Verhuizen kan ook duurzaam: 5 tips! - Paragraph header - Verhuisdozen - Duurzame Student

Tijd om in te pakken! Check eerst even bij je omgeving of op Marktplaats of je verhuisdozen kunt krijgen, voordat je talloze nieuwe koopt. Kijk wel kritisch of de doos nog een keer mee kan gaan en niet tijdens je verhuizing ineens doormidden scheurt. Daarnaast kan je bij grote supermarkten vaak gratis bananendozen scoren. Deze zijn lekker stevig en net zo groot als een verhuisdoos.

Gebruik wat je nog in huis hebt om in te pakken. Pak je eigen koffers en rugzakken in met spullen en/of kleding. Een koffer is bijvoorbeeld handig om zware boeken in te vervoeren, aangezien je deze kan rollen. 

Spaar voordat je gaat verhuizen bubbeltjesplastic en papier op. Dit komt altijd van pas om dingen in te wikkelen. Ook je eigen handdoeken, theedoeken, servetten, wc-papier, etc. kan je gebruiken ter bescherming van breekbare items. 

Kijk tijdens het opruimen kritisch naar hoeveel spullen je hebt en hoe belangrijk die zijn. Zie dit als een kans om te ontspullen. Breng het naar een kringloopwinkel, Marktplaats of geef het weg. Zo maak je iemand anders er blij mee!

Verf kan je ook makkelijk tweedehands kopen. Er is vaak veel aanbod op Marktplaats omdat mensen meer kopen dan ze daadwerkelijk nodig hebben. Dit scheelt enorm in prijs. Bereken van tevoren hoeveel liter verf je nodig hebt, dan weet je hoeveel je moet zoeken. Je kan dus verschillende potten kopen voor verschillende muren maar zorg dan wel dat je dezelfde teint hebt. Ter illustratie: verf met de benaming RAL9016 is echt ziekenhuis wit, terwijl RAL9010 een meer gebroken wit is. RAL9001 heeft daarentegen weer echt een crème/room kleur. Let op: verf kan niet te lang staan als die eenmaal is opengemaakt dus check dat goed!

Ga je voor nieuwe verf? Kies dan voor een verf gemaakt van plantaardige grondstoffen. Bijna alle verven die je in de bouwmarkt vindt, bestaan voornamelijk uit fossiele grondstoffen. Oftewel, chemische grondstoffen die in de toekomst zullen opraken. Deze stoffen zijn veelal giftig en niet of nauwelijks afbreekbaar waardoor er altijd kleine deeltjes blijven bestaan in de omgeving van de geschilderde wand. Een plantaardige verf bevat deze chemische stoffen niet. Voorbeelden van deze verfmerken zijn o.a. Graphenstone, Greenpaints, Fairf en Wijzonol

Zorg ervoor dat je ondergrond goed voorbereid is als je begint met verven. Zo gebruik je minder verf en ben je sneller klaar. Mijn muren waren bijvoorbeeld van beton waar nog veel bouwvocht uit kwam. Een goede laag voorstrijk was dus essentieel. Ook de voorstrijk heb ik (gratis) kunnen ophalen via Marktplaats. 

Klaar met verven? Waarschijnlijk wil je snel je rollers onder de kraan afspoelen. Doe dit niet! De verf die nog aan je verfspullen zit tast namelijk het grondwater aan. Pak ze dus in en gooi ze pas definitief weg als je ze niet meer gebruikt. 

Verhuizen kan ook duurzaam: 5 tips! - Paragraph header - Trap - Duurzame Student

Moet er nog meer aan je nieuwe huis gebeuren? Tijdens het klussen en verhuizen zijn er altijd een aantal dingen die handig zijn om op voorhand al te hebben. Probeer deze in eerste instantie te lenen en anders (tweedehands) te kopen: 

 • Een trap zodat je bij het plafond kan komen. Ik leende een ietwat gammele trap uit grootmoeders kelder. 
 • Stoeltjes. Even zitten tijdens het klussen is soms wel heel fijn voor je rug. Vandaar dat ik twee goedkope opklapstoeltjes kocht via Marktplaats. Ook niet erg als er verf op spat en later altijd handig voor onverwachte bezoekers.

Voor een hippe inrichting hoef je echt niet alles nieuw te kopen. Op Marktplaats kan je echt van alles vinden. Sommige woonwinkels, bijvoorbeeld Ikea, hebben ook een tweedehands afdeling. Hier worden meubels verkocht met bijvoorbeeld een klein foutje of de laatste items van een collectie. De prijs is hierdoor aanzienlijk lager. 

Mijn nieuwe appartement heeft veel hoge ramen. Prachtig natuurlijk, maar dat betekent ook veel gordijnen en gordijnrails. Na een berekening kwam ik boven de 375 euro uit, een flink extra kostenplaatje. Door Marktplaats goed af te speuren en meerdere keren met mijn fiets iets af te halen was ik uiteindelijk nog geen 100 euro aan gordijnen en gordijnrails kwijt.

Check trouwens ook dit artikel voor duurzame woonkamer tips.

Van klussen en verhuizen wordt je moe en hongerig. Natuurlijk is bestellen verleidelijk maar je kan ook van tevoren al iets kopen of klaarmaken. Wij kochten dus vooraf al lunch en diner die al (zo goed als) klaar waren. Ik geef je graag een aantal vega(n) voorbeelden: 

 1. Quinoa lunch bowl van Bonduelle 
 2. Mango amandel salade van de Albert Heijn 
 3. Couscous falafel maaltijdsalade van de Albert Heijn 
 4. Spinazie en pompoenzaad pizza van Dr. Oetker
 5. Krentenbollen
 6. Kant en klare soep van bijvoorbeeld Oma’s soep, steun je ook nog eens eenzame ouderen mee!
 7. Of bekijk hier nog meer lekkere recepten.
Verhuizen kan ook duurzaam: 5 tips! - Paragraph header - Soup - Duurzame Student

Vergeet vooral ook niet een thermosfles met koffie of een groot pak sap mee te nemen. Die oppepper kan je wel gebruiken!

Veel succes met verhuizen! Check voor meer duurzame lifestyle tips @Duurzaam_devries op Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top