skip to Main Content

De Zweedse verf traditie: milieuvriendelijke houtverduurzaming

De Zweedse Verf Traditie: Milieuvriendelijke Houtverduurzaming

Je ziet het overal om ons heen, maar heb je weleens stilgestaan bij de impact die verf uitoefent op het milieu? Gelukkig is er door de jaren heen een hele hoop verbeterd, maar het kan nóg beter. Neem nou een voorbeeld aan de Zweden. Die weten wel hoe ze dit aan moeten pakken. In Zweden verven ze al eeuwenlang hun huizen met traditioneel houtverf. Je raadt het al: met een milieuvriendelijke samenstelling. Wat maakt deze verf zo uniek?

Kookverf, zo wordt de Zweedse verf traditie genoemd. Het dankt zijn naam aan de wijze waarop de verf eeuwen geleden al gemaakt werd. Natuurlijke ingrediënten werden in grote ketels verhit en werden gekookt totdat er een mooie verf ontstond. Het Zweedse verfrecept is in basis eigenlijk heel simpel en milieuvriendelijk: water, lijnolie, aardpigment en tarwe- of roggemeel. De verf wordt al sinds jaar en dag toegepast op de vele houten huizen die het Zweedse landschap sieren. En het mooie is: het doorstaat de tand des tijds heel goed; de verf blijft jarenlang zitten. 

Bron afbeelding: Pexels
Bron afbeelding: Pexels

Het bijzondere aan de Zweedse verf is dat het hout niet afgesloten wordt – zoals bij een lakverf – maar dat er een damp-open oppervlak wordt gecreëerd. Dit betekent dat het hout vocht kan blijven uitwisselen met de omgeving, waardoor het hout niet langdurig vochtig blijft en aantasting door vocht wordt voorkomen. Bij lakverven voor buiten is de drager vaak terpentine, een stof die niet vriendelijk is voor de omgeving. De Zweedse verf heeft als drager water en is evengoed zeer sterk voor buitengebruik dankzij de pigmenten en lijnolie.  

Bron afbeelding: Moose Färg

In Nederland zijn we gewend aan het lakken van buitenhout. Dit wordt dan met een glanzende verf gedaan. Het proces is dan als volgt: fijn schuren, grondverf aanbrengen, twee laklagen en schuren tussen de laklagen. Het hout wordt zo afgesloten van vocht, wat ook een manier is om het hout te beschermen. Hierbij bestaat het risico op bladderen. De Zweedse manier van verven is een stuk makkelijker: je brengt het direct aan op ruw hout en in twee dunne lagen ben je klaar. Je hoeft dus niet in de weer met grondverf of te schuren tussen de lagen. De verf trekt in het hout en heeft de hout beschermende eigenschappen van een beits. En: de verf is volledig mat. Dat zie je niet vaak bij buitenverf!

De verf is ideaal voor de zachtere houtsoorten, zoals Douglas, vuren of grenenhout. Dit zijn houtsoorten waar tuinhuizen, veranda’s en schuttingen vaak van gemaakt zijn. Veel studenten hebben niet de luxe van een tuin, maar wist je dat deze bijzondere verf niet alleen op hout gebruikt kan worden? Ook op andere ondergronden zoals stucwerk, beton of gips zijn geschikt voor deze duurzame verfsoort. Zo kun je ook je studentenkamer voorzien van een mooi kleurtje zonder en kun je er dezelfde avond nog slapen. Je hebt geen last van een onaangename verfgeur!

Studentenkamer in Utrecht geverfd met Zweedse verf. Bron afbeelding: Moose Färg

Studentenkamer in Utrecht geverfd met Zweedse verf. Bron afbeelding: Moose Färg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top