skip to Main Content

Switch naar een groene bank

Switch Naar Een Groene Bank

Heb je je ooit afgevraagd wat er met jouw spaargeld gebeurt zodra je het op je bankrekening zet? Je geld staat daar niet stil – banken investeren het in allerlei bedrijven en sectoren. Maar weet jij eigenlijk waar jouw bank in investeert? Gaat je spaargeld naar duurzame projecten, of juist naar vervuilende industrieën en bedrijven die mensenrechten schenden?

De keuzes die banken maken, hebben een enorme impact op de wereld. De Eerlijke Geldwijzer zoekt uit of het niet gaat naar bedrijven die bijvoorbeeld mensenrechten schenden of betrokken zijn bij controversiële wapens. Of naar bedrijven die grote milieuschade veroorzaken of slecht omgaan met dierenwelzijn. Of denk aan gigantische bonussen aan de top en belastingfraude. 

Neem gelijk een kijkje hoe jouw bank scoort op deze belangrijke thema’s: 

Afbeelding met tekst, nummer, schermopname, Lettertype

Automatisch gegenereerde beschrijving

De Eerlijke Geldwijzer, 2023

Concluderend kan je zeggen dat er 2 banken zijn die er met kop en schouders bovenuit steken: De Volksbank (hieronder vallen ASN, SNS en Regiobank) en Triodos. De 3 grootste banken in Nederland – ABN AMRO, ING en Rabobank – lopen enorm achter.

Aangezien ik zelf een rekening bij de ING had, ben ik dieper in hun scores gedoken. Het beleid van de ING scoort niet hoog op gendergelijkheid, dierenwelzijn, openheid rondom bedrijven en belastingen, wapens en meer. Daarnaast is de ING grootste financierder van de fossiele industrie van alle Nederlandse banken. 

De ING scoort bijvoorbeeld ook heel laag op klimaatverandering. Hieronder wordt deze score en hun twijfelachtige beleid toegelicht. Je leest er meer over in het gehele rapport van de Eerlijke Geldwijzer. 

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, nummer

Automatisch gegenereerde beschrijving

‘’Het stoppen met de financiering van olie en gas kan niet morgen, het is niet het juiste om te doen’’ stelt Arnaud Cohen Stuart, Hoofd Bedrijfsethiek bij ING. Ondanks de felle kritiek blijft de bank de komende jaren investeren in vervuilende fossiele bedrijven (NPO Radio 1, 2024). Het lijkt erop dat de ING geen haast heeft en vooral tijd loopt te rekken. Terwijl we geen tijd meer hebben. We moeten nu veranderen.

Vergeet vooral niet dat de ING een commercieel bedrijf is en geld verdient met het uitzetten van leningen in de maatschappij. De ING bank is de grootste bank van Nederland met het meeste geld. Daarnaast hebben ze ook de grootste CO2- uitstoot en stoten ze ieder jaar meer uit. Daardoor is ING medeveroorzaker van de klimaatcrisis. 

In de periode 2018-2020 stak ING meer dan 6 miljard euro in fossiele brandstoffen. Omgerekend is dit meer dan 75% van het totale bedrag dat de bank in de energiesector stopt (Milieudefensie, 2022). Als jij dus klant bent bij ING en spaart dan ondersteun jij dus deze dubieuze praktijken. 

Van bank veranderen kan misschien lastig zijn of een grote stap, maar dat valt ontzettend mee. Met deze stappen kan je makkelijk switchen naar een duurzame bank:

  1. Veel banken hebben een overstapservice, dit hulpmiddel maakt het overstappen nog eenvoudiger. Zo’n overstapservice zorgt er onder andere voor dat je automatische incasso’s worden overgezet. Je periodieke overboekingen moet je wel zelf opnieuw toevoegen. 
  2. Lijst maken. Zonder de overstapservice is het handig om een lijst voor jezelf te maken met al je (periodieke) overboekingen. Hiermee creëer je naast overzicht ook nog eens inzicht in je in- en uitgaven: win-win! 
  3. Rekeningnummer doorgeven aan belangrijke instanties. Handmatig geef je je nieuwe rekeningnummer door aan de instanties. Deze instanties zijn bijvoorbeeld je werkgever, de Belastingdienst en je verzekeringen. 
  4. Eventueel kan je een download maken van al je af- en bijschrijvingen bij je oude bank. Dit kan op een later moment misschien nog van pas komen als je inzicht moet geven.
  5. Vertel het door! Vertel aan je vrienden/familie/kennissen dat je bent overgestapt en inspireer hen om hetzelfde te doen. 

Voor meer hulp met overstappen, lees je hier de tips van Milieudefensie.

Ben jij klaar om naar een groene bank over te stappen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top