skip to Main Content

Klimaatbewegingweekend: één grote familie

Klimaatbewegingweekend: één Grote Familie

Onder de prachtige noemer ‘The Nederlandse Climate Beweging Prepares for Parijs en beyond’ kwamen afgelopen weekend zo’n honderd mensen uit het hele land bijeen voor alweer het tweede ‘klimaatbewegingweekend’. De eerste was in maart dit jaar, en met die ervaring in mijn achterhoofd verheugde ik me al een tijdje op wat komen ging: een weekend vol enthousiasme, verbintenis, fantastische mensen, inspiratie en praktische skills.

klimaatweekend4

De traditionele groepsfoto werd een collectief bord-voor-je-COP-moment (die we uiteraard snel inwisselden voor een gezamenlijke wij-gaan-aan-de-slag-foto). Foto credits Salina Berentsen

Het vorige weekend heeft bij mij dingen in een stroomversnelling gebracht. Waar ik eerst zijdelings betrokken was bij Fossil Free Utrecht University heb ik me daar nu volledig ingegooid, ben ik secretaris geworden bij Studenten voor Morgen en bezig mijn eigen studieomgeving te verduurzamen. En waar ik in maart nog dapper in mijn eentje naar een weekend met vrijwel alleen onbekenden ging, was het dit keer een vrolijk weerzien van inmiddels oude bekenden. Maar gelukkig waren er ook vele nieuwe gezichten en gelijk de eerste avond al talloze leuke ontmoetingen. Want ja, vind tijdens de human climate bingo maar eens iemand die spruitjes als favoriete gerecht heeft, of over land naar een ander continent gereisd heeft – dan moet je toch wel een behoorlijk aantal mensen spreken! De diversiteit aan mensen was groot: van studenten tot gepensioneerden, van diehard activisten tot petitieliefhebbers, en van politieke zielen tot kunstenaars.

Overdag was er een goed uitgedacht programma, met onder andere veel informatie en brainstormsessies over de Verenigde Naties en het onderhandelingsproces voor de klimaattop COP21 in Parijs. Eén ding is in ieder geval zeker: ook voor de gewone burger is er voor en tijdens de COP veel te doen! Zelf ben ik met Morgen bijvoorbeeld druk bezig om samen met de jongerenvertegenwoordigers duurzame ontwikkeling op 21 november een jongerenconferentie te organiseren waarop jongeren input kunnen geven over het VN-verdrag. Ook zullen de jongerenvertegenwoordigers mee worden genomen naar de Conference of Youth (COY) en COP in Parijs. Daarnaast is er op 29 november een grote klimaatparade, waarbij we met z’n allen laten zien dat we oplossingen willen die klimaatverandering tegen gaan. Loop met ons mee en schrijf je ook in! Je kunt ook mee naar Parijs, met een van de vele bus, fiets, of loopinitiatieven die er zijn. Morgen is in ieder geval van de partij in de jongerenbus van Jongeren Milieu Actief.

klimaatweekend2

Met het heerlijke weer konden we natuurlijk niet binnen blijven zitten. Foto credits Salina Berentsen

Het van elkaar leren stond ook hoog op de agenda en het was moeilijk kiezen tussen de interessante workshops die er waren. Bijvoorbeeld effectief communiceren over het klimaat, of omgaan met diversiteit, maar uiteindelijk koos ik voor ‘Creative Design’. Daarin gingen we aan de slag met de vraag hoe je een brainstormsessie aanpakt en hoe je creativiteit naar boven haalt. (Antwoord: groepen werken daar het beste voor, en je kunt gebruik maken van technieken zoals de ‘mindmap carrousel’ of ‘reverse brainstorm’ (google maar!).) Inspiratie voor ludieke acties was er ook alom.

Na een heerlijke vegetarische of veganistische maaltijd van Rammenas was het ‘s avonds tijd om het feestje ook muzikaal voort te zetten. Het eerste optreden van het zojuist opgerichte klimaatkoor werd warm ontvangen en de zaal bralde saamhorig mee met Ben Harpers I believe in a better way, dat ik nog steeds niet uit mijn hoofd heb weten te krijgen. Na het dansen op ‘reguliere’ nummers was er tot in de late uurtjes een jamsessie, met meegebrachte instrumenten en wat er verder ook maar voor handen was om geluid mee te maken. Zo bleken bierflesjes (Gulpener uiteraard) ook prima klanken voort te brengen. En buiten vermaakten mensen zich rondom een fijn knapperende vuurkorf.

klimaatweekend1

Steen-papier-schaar op z’n activistisch: activist-politie-journalist. Foto credits Salina Berentsen

Met zulke late nachten was het overdag tussen de bedrijvigheid door nodig om er af en toe een ‘energiser’ in te gooien. Mijn persoonlijke favoriet is de activistenversie van steen-papier-schaar: activist-politie-journalist. Gewapend met mimekunsten gingen we elkaar op het grasveld te lijf en met elke gewonnen battle groeide de achterban die je naam scandeerde. Daarna was het tijd voor de ‘open space’. Hierbij was er geen vooropgesteld programma, maar kon iedereen die dat wilde een onderwerp naar voren brengen en hiermee samen met een groepje geïnteresseerden aan de slag. Zo heb ik gebrainstormd over de ABP-fossielvrijcampagne, en over onze boodschap die we als jongeren willen uitdragen naar de wereldleiders in Parijs. Ondertussen bereidde het klimaatkoor zich voor op haar optreden tijdens de anti-TTIP-demonstratie, een andere groep oefende een heuse blokkade (en een menselijke piramide, gewoon omdat het kan) en sommige mensen maakt van het heerlijke weer gebruik en gingen voor een boswandeling.

Al met al was het een weekend dat voelde als thuiskomen. Het is enorm fijn om in een omgeving te zijn waarin je niet hoeft uit te leggen waarom je je actief inzet voor het klimaat, omdat iedereen de urgentie weet. Een open houding, met ruimte voor kritiek en plaats voor diepgaande discussies. Een plek waar je probeert elkaar te begrijpen, met mensen van verschillende achtergronden. Het is mooi hoe veilig een groep mensen kan voelen terwijl je velen nog maar net kent. Ook enorm stimulerend om al die individuen te zien die elk op hun eigen manier actief zijn, en we als collectief een grote familie zijn. En de voor mij totaal onbekenden die ik de eerste avond op mijn bingokaart had weten te schrijven, zijn inmiddels geen onbekenden meer.

klimaatweekend 3

Deze prachtige visuele samenvatting van het weekend is gemaakt door Anabella Meijer van www.kanai.nlKlik om uit te vergroten!

Kijk hier voor meer informatie:
https://www.facebook.com/FossilFreeUU
https://www.facebook.com/wijzijnmorgen
www.klimaatparade.nl
https://milieudefensie.nl/klimaattop-parijs/busreis-naar-parijs
https://www.facebook.com/klimaatkoor
http://www.rankabrand.nl/bier-merken
www.abpfossielvrij.nl

Inge Schrijver

Inge graduated from University College Utrecht with a BSc in Earth&Environment and Chemistry and a minor in Economics. She was secretary in the 2015-2016 board of Studenten voor Morgen. Currently, Inge studies the MA Economics for Transition at Schumacher College in England. She publishes articles about her experience and learnings every once in a while.
Twitter @SchrijverEgni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top