skip to Main Content

Waterflesjes

Waterflesjes

tap_here_tap_there

Twee dagen kaartjes scannen op de Horecava in de RAI. Na een stage met een wandeltocht naar Parijs kan ik me wel wat leukers voorstellen. Back to reality, zeggen ze dan. Toch kan ik er na een tijdje wel de lol van inzien: kijken welke mensen horen bij mijn favoriete restaurants, zoals de Pizzabakkers en Dauphine. Of de hoge piefen van Unilever en Heineken observeren op hun onderling gedrag. Bovendien weet ik zowaar één duurzaam bedrijfje uit de menigte te pikken: Join the Pipe.

“Hee wat leuk” zeg ik,“jij bent van Join the Pipe!” Verbaasd kijkt de vertegenwoordiger me aan, terwijl hij onhandig met zijn grote doos onder zijn arm zijn ticket probeert te overhandigen. “Ken jij dat?!” “Ja” zeg ik, terwijl ik zijn ticket scan. “Maar ik ben mijn flesje kwijt!” Blij verrast dat iemand zijn merk herkent – kennelijk ongewoon op de reguliere horecamarkt – geeft de man mij en mijn twee collega’s met een grote glimlach een flesje uit zijn kartonnen doos, met verwonderde blikken van mijn collega’s als gevolg.

flessen

“Waarvoor is dat?” vraagt Collega 1. “Dat is een waterflesje om te hergebruiken, net als Dopper, ken je dat? Ze geven voor elk verkocht flesje hier, een flesje aan iemand in Afrika.” Collega 1 kijkt me aan met een onbegrijpende blik. “Gaaf hoor, zo’n flessie” mengt Collega 2 zich, waarna hij zich richt op de klanten. “Ja want het is eigenlijk niet gezond toch, om uit van die plastic flesjes te drinken?” vervolgt Collega 1. “Nee” zeg ik. “En ook zonde van al dat plastic. En van al die transportenergie. Het is onzin om in Nederland met zulk goed kraanwater, bronwater te drinken.”

Inmiddels zijn Collega 1 en 2 alweer afgeleid door de vele klanten, en zwijgend vervolgen we op de automatische piloot onze taken bij de afdeling Scan & Go. Plotseling komt Manager H. aanbenen. “Wat moet dat met al die flesjes in zicht van de klant? We drinken  hier niet voor de klanten en laten al helemaal geen flesjes in zicht! Kan iemand ze wegzetten?” Collega’s 1, 2 en ik kijken elkaar aan met een samenzweerderige blik, waarna Collega 1 de flesjes snel achter het scherm zet.

Een uur later is het eindelijk middagpauze. Ik leg mijn scanner neer en neem er gelukkig een vers broodje met een koffie voor in de plaats. In mijn ooghoek zie ik hoe Collega 1 trots met haar blauwe “Kraanwater Graag” flesje rondloopt, ze heeft haar nieuwe aanwinst meteen in gebruik genomen. Zo gaat dat dus, mensen bewust maken: stap voor stap. Ook al is het maar met een toevallig bemachtigd Join the Pipe flesje op de Horecava in de RAI Amsterdam.


Ook zo’n gaaf flessie bemachtigen? Ze zijn al te koop vanaf €7,50 bekijk de website

Meer weten over Join the Pipe?

Helena de Boer

Helena de Boer is master studente in de Sociale Psychologie met een focus op duurzaam gedrag. In haar stukjes voor DuurzameStudent probeert ze door een luchtige toon te gebruiken duurzaamheid toegankelijk te maken voor iedereen, en tegelijkertijd mensen aan het denken te zetten. Voor haar huidige studie heeft Helena een master Environment, Politics & Globalisation en meerdere stages op het gebied van duurzaamheid afgerond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top