Exotische zuurkool stamppot
Om in de winterse sferen te blijven, heb ik voor jullie een heerlijk recept voor exotische zuurkool stamppot. Zuurkool zit namelijk naast vitamine C ook vol met melkzuurbacteriën. Nu klinkt dat niet meteen heel lekker, maar deze bacteriën zorgen voor een betere werking van de spijsvertering en de darmwerking . Niets is natuurlijk zo sexy dan te praten over je darmflora, maar we willen uiteraard allemaal dat het lekker soepel verloopt. Het is wel belangrijk dat je verse zuurkool haalt en deze niet kookt, want de melkzuurbacteriën gaan dood bij hitte, en dat zou natuurlijk zonde zijn. Naast deze gezondheidsvoordelen is er wel een puntje van kritiek; zuurkool is namelijk een bron van natrium, dus zet deze groenten niet elke dag op het menu.
Voor 4 personen
400 gram kruimige aardappelen
500 gram verse zuurkool
3 tenen knoflook
2 uien
1 bakje selderij
1 groentebouillonblokje
2 theelepels pikante paprikapoeder
1 blik linzen (ongeveer 400 gram)
½ bakje naturel zuivelspread
Een bakje met vegetarische rook of grillworst (meestal 4 in een pakje)
Kook de aardappelen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook 100 ml water en laat het afkoelen in een bakje met het bouillonblokje. Snij intussen de uien, knoflook en rookworst in stukjes en bak ze even in de pan. Laat de linzen uitlekken en snij de selderij. Als de aardappelen klaar zijn doe de zuivelspread bij de aardappelen en begin met stampen. Voeg daarna de zuurkool samen met het bouillonwater bij de aardappelen. Als dit goed gemixt is gooi je de zuurkoolstamp in de wokpan bij de ui, knoflook en worst. Vervolgens kan je de linzen, selderij en paprika poeder erbij voegen en dit omroeren tot een geheel.