skip to Main Content

Yoni – voor een gezond lichaam!

Yoni – Voor Een Gezond Lichaam!

Wendelien Hebly stond in de DJ100 van 2014 met de start-up Yoni. Samen met Mariah Mansvelt Beck startte ze dit biologische vrouwenhygiëne merk. Op de verpakking van reguliere tampons en maandverband staat namelijk niet wat er in zit. Vaak bevatten deze producten synthetische stoffen en plastic. En dat terwijl ze worden gebruikt in en naast een van de meest absorberende delen van het vrouwenlichaam. Mariah en Wendelien kwamen dan ook met de ijzersterke quote: ‘Chemicals are not for pussies’. Inmiddels bestaat Yoni een paar jaar, en ik was benieuwd hoe het met ze gaat.

Wat heeft ertoe geleid dat jullie het probleem van ongezonde tampons en maandverband gingen aanpakken?
“We hadden beide geen ervaring in FMCG, maar ondernemerschap zit in ons bloed. Een doel hebben en er vol passie voor gaan is wat onze harten sneller doet kloppen, en het leven rijker maakt.”

Hoe zijn jullie begonnen? 
“We zijn begonnen onze ambitie haarscherp op ons eigen vizier te zetten. We wilden vrouwen de keuze geven welke producten zij gebruiken: empowerment. En met deze ambitie voor ogen hebben we een solide plan op papier gezet, waarna we stap voor stap te werk zijn gegaan. Om uiteindelijk hier te staan, met merk en product in de hand.”

Wat hebben jullie geleerd van het opstarten van een eigen bedrijf?
“Wat niet?! Elke dag is een leerschool. Eén van de grootste lessen was open staan voor kritiek en daar iets mee doen – dat was in het begin een beetje lastig omdat al het werk dat je doet heel persoonlijk is en kritiek hard kon aankomen. Maar nu beseffen we heel goed dat als het Yoni ten goede komt, je alles tegen ons kan zeggen. We are open!”

Waarvan hebben jullie het meest genoten?
“We genieten nog elke dag van de onafhankelijkheid en de vrijheid om volgens onze principes te kunnen werken (in plaats van die van aandeelhouders, bijvoorbeeld) en te zien dat er zoveel mensen ‘out there’ zijn die volgens dezelfde principes leven.”

Heb je zoiets als vrije tijd, en hoe vul je deze in?
“We bouwen vrije tijd in – het is essentieel om mentaal (en fysiek) gezond te zijn om een gezond bedrijf op te zetten. Ik sport elke ochtend: the best way to wake up and start the day! Ook ga ik vaak op weekendjes weg met mijn vriend en het liefst slapen we dan onder de sterren in de open lucht.”

Heb je tips voor andere jonge ondernemers?
“Wees open voor kritiek, nodig het uit! En houd je ambitie en je droom altijd voor ogen – dat is immers de reden waarom je doet wat je doet.”

Yoni ligt al in de schappen van de Etos, zijn er al concrete plannen voor supermarkten?
“Uiteindelijk is het doel dat onze producten op alle schappen liggen waar je ook andere (synthetische) producten kan kopen, zodat alle vrouwen een keuze hebben. Welke winkel de volgende is kan ik nog niet zeggen – houd onze social media in de gaten!”

Welke toekomstplannen hebben jullie?
“Vooralsnog krijgt Yoni onze volledige aandacht. Yoni lijkt al een groot bedrijf maar dat is het (nog) niet. Onze ambitie is nog steeds hetzelfde en we zullen er alles aan blijven doen om deze te verwezenlijken.”

Overwegen jullie om de menstruatiecup in jullie assortiment op te nemen?
“Er zijn anderen die de cup op de schappen zetten, en dat is goed nieuws. Het is niet onze ambitie om dit ook te doen. We focussen liever op de biologische ‘wegwerp’ producten zodat er ook een keuze is voor vrouwen waarvoor de cup een brug te ver is.”

Wat betekent duurzaamheid voor jou?
“Duurzaamheid is longevity. Het zijn keuzes die we maken op verschillende gebieden met oog op de toekomst. Bijvoorbeeld het duurzaam verbouwen van groente en fruit, zonder pesticiden maar met oog voor de vruchtbaarheid van de aarde en de gezondheid van de werkers. Een ander voorbeeld zijn duurzame relaties, die je opbouwt met de instelling dat ze jaren later nog bestaan. Dit creëert vertrouwen en (financiële) zekerheid.”

Hoe krijgt duurzaamheid vorm in je leven?
“Ik maak graag keuzes in het leven en probeer deze altijd volgens mijn eigen principes te maken. Hierbij vraag ik me altijd af: wat houdt het langste stand, wat is de duurzame optie?”

Waar sta je over een paar jaar?
“Yoni staat dan op alle schappen en is een reguliere keuze voor alle vrouwen. En waar ik zelf sta? Hopelijk voor langere of kortere tijd op Japanse grond, ik houd zoveel van dat land!”

Meer informatie over Yoni kan je vinden op: yoni.care/nl/

Nine de Jonge

Nine is antropoloog, en zet zich zowel in haar persoonlijke leven als binnen haar werk in voor een duurzamere wereld. Haar focus ligt op duurzaam en inclusief onderwijs. Nine verdiept zich in en schrijft over onderwerpen als gendergelijkheid, inclusiviteit en diversiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top