skip to Main Content

Met een gerust hart op vakantie

Met Een Gerust Hart Op Vakantie

Bij verre reizen veroorzaakt de vliegreis heen en terug tot wel 90% van de CO2-uitstoot. Om de milieuschade die vliegen veroorzaakt te beperken, gaat de internationale luchtvaart vanaf 2020 haar CO2-uitstoot compenseren. De Nederlandse reisorganisatie Better Places zette die stap dit jaar al en compenseert de CO2-uitstoot van al haar reizen, inclusief alle vluchten.

Begin juni werd in Dublin de jaarlijkse bijeenkomst van de International Air Transport Association (IATA) gehouden. Om de milieueffecten van vliegen te beperken, maakte de IATA afspraken over het terugdringen van CO2-uitstoot, onder andere door het compenseren van CO2-uitstoot van internationale vluchten. De IATA wil in 2020 een wereldwijde compensatieregeling introduceren. Vliegmaatschappijen betalen dan voor hun CO2-uitstoot en kopen compensatiecredits van milieuprojecten, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame energie, energiebesparing of bosbehoud.

Better Places werkt sinds dit jaar al volgens dit concept. Oprichter Saskia Griep: “We gebruiken de Carmacal, een rekentool om de CO2-uitstoot van onze reizen nauwkeurig in kaart te brengen. Deze tool is ontwikkeld in Nederland met steun van de ANVR en NHTV en heeft onlangs de prestigieuze Tourism for Tomorrow Award gewonnen.”

Een goed inzicht geven de infographics op de website. Zo kan je precies zien wat de CO2-uitstoot per reis is. Ga je bijvoorbeeld drie weken naar Zuid-Afrika, dan kost dat zo’n 2.882 kg CO-2, waarvan 2.117 kg veroorzaakt wordt door de vlucht. Of, dichter bij huis, Egypte: 626 kg CO-2 voor de vlucht, op een totaal van 921 kg voor bijna twee weken. Ook laten de infographics zien wat de verschillen zijn tussen vluchtopties in mate van CO-2 uitstoot.

Better Places compenseert haar uitstoot door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Dit project voldoet aan de Gold Standard, het strengste duurzaamheidskeurmerk voor wereldwijde CO2-reductieprojecten. In Ghana wordt vooral op houtskool gekookt, wat onder andere ontbossing tot gevolg heeft. Het overstappen op energiezuinige kooktoestellen beperkt de uitstoot van broeikasgassen fors. Koken wordt bovendien schoner, doordat de rookontwikkeling afneemt.

Last but not least: het compenseren van de CO2-uitstoot kost de reiziger niets. Griep: “Better Places staat voor reizen met aandacht voor natuur en lokale bevolking en wij nemen hiermee onze verantwoordelijkheid. Door de CO2-uitstoot van onze reizen te compenseren gaan onze reizigers met een goed gevoel op reis. Doordat wij de kosten voor onze rekening nemen, hoeven wij onze reizigers hiermee niet lastig te vallen en zorgen wij ervoor dat het goed geregeld is.”

———————————————————————————-

Better Places is een initiatief van Saskia Griep en Freek ten Broeke. Better Places biedt kwalitatief hoogstaande reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking, en gelooft door het aanbieden van reizen op een verantwoorde manier de wereld een beetje mooier te kunnen maken.

Meer weten over Cookstoves in Ghana? Lees dan hier ons eerdere artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top