Notenrijst met geroosterde pompoen en wortel
Er staat weer een gezonde, verantwoorde maaltijd op het menu: een heerlijke notenrijst met geroosterde pompoen en wortel, met gemarineerde tofu in ketjap manis. Nu heb ik een tijdje geleden een stuk geschreven over de voordelen van tofu. Mocht je die gemist hebben, dan kan je mijn ode aan tofu hier teruglezen. Daarnaast zitten er heerlijke oranje groenten in die goed zijn voor de ogen en de huid vanwege het caroteengehalte. Pompoen verhoogt ook de weerstand en versnelt de spijsvertering. Na mijn creatieve ingeving en zwoegen in de keuken, zoals het een keukenprinses betaamt, heb ik uiteraard ook even wat proefkonijnen ingeschakeld. Deze konijntjes, misschien niet zo pluizig maar zeker net zo lief, zijn mijn huisgenootjes, die vaak genoeg weer een van mijn creatieve ingevingen moeten testen. Gelukkig was het oordeel van dit recept erg positief! Mochten jullie mijn lieve konijntjes niet vertrouwen, maak dan het gerecht naar dit recept en oordeel zelf.
Voor 2 à 3 personen
200 gram notenrijst
375 gram tofu
200 gram blokjes panklare pompoen
150 gram wortel panklaar
4 stengels bosui
½ bosje peterselie
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel wokolie
1 eetlepel sesamzaad
Peper en zout naar smaak
1 bouillonblokje
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de pompoen en wortelstukjes in een ovenschaal en giet de wokolie erbij. Gebruik je handen om de olie goed te verspreiden over de groenten. Strooi daarna het sesamzaad erover. Doe de notenrijst in een klein laagje kokend water en gooi er een bouillonblokje bij. Snijd de tofu in stukjes en marineer deze in een schaal met de ketjap manis. Zet de ovenschaal met de groenten 30 minuten in de oven. Bak de tofu een paar minuten, maar zorg dat ze niet aanbranden. Wanneer de groenten uit de oven klaar zijn, laat ze dan even meebakken met de tofu. Snijd de bosui en peterselie en gooi deze vervolgens samen met de notenrijst in de wokpan. Voeg naar smaak zout en peper toe.