skip to Main Content

VeganChallenge week 1

VeganChallenge Week 1

Hoi iedereen!

Ik ben Vanya, ik woon in Hoorn en werk in de gehandicaptenzorg, en sinds een weekje ben ik nu bezig met de vanya1VeganChallenge. Ik ben al twee jaar vegetariër, en vroeger toen ik klein was heb ik ook veel periodes gehad. Het idee om ook veganistisch te gaan leven speelde al een jaar door mijn hoofd, maar het kwam er elke keer niet van. Toen ik op Facebook de pagina van de VeganChallenge zag, bedacht ik me dat het nu maar eens moest gebeuren, en ook hierna wil ik veganistisch blijven leven. Ik focus me nu alleen nog op mijn eten en drinken, maar ik wil langzamerhand ook alleen maar veganistische verzorgingsproducten gebruiken – nu zijn die allemaal al wel dierproefvrij, maar nog niet vegan. De komende weken neem ik jullie mee in mijn persoonlijke VeganChallenge: hoe het gaat, recepten die ik maak en dingen waar ik tegenaan loop of juist heel makkelijk vind.

vanya2De reden dat ik veganistisch wil gaan leven is vooral voor de dieren: ik ben erg tegen dierenleed, in welke vorm dan ook. Ik vind niet dat mensen voor dieren mogen beslissen dat ze vermoord moeten worden om een stukje vlees. Mensen vergeten dat
de worst op hun bord ooit een levend varkentje is geweest, een dier met emoties en een net zo hoog IQ als een driejarig kind. Ik ben ook vegan geworden vanwege milieuredenen. De veeteelt industrie is de hoofdoorzaak voor luchtvervuiling, waterverspilling, het verdwijnen van diersoorten en de regenwouden, en het leeg halen van de vis in de oceanen.

Tot nu toe gaat het veganistisch eten mij goed af. Het enige wat ik af en toe moeilijk vind is om geen plakje kaas of een bakje vla meer te eten, ik vond dat altijd zo lekker! Ik ben ook al een tijdje bezig met afvallen en sinds ik veganistisch eet ben ik al 0,8 kilo kwijt. Het is veel makkelijker om koekjes en snoep te laten staan als je het met een ander principe doet dan alleen het afvallen zelf. Ik vind het wel lastig dat zoveel mensen kritiek hebben, elke dag beland ik wel weer in een discussie. “Eieren zijn toch geen dierenleed, het dier is toch al dood, krijg je wel genoeg voedingsstoffen binnen en wat doe je jezelf aan.” Ondanks dat blijf ik gemotiveerd en wil ik dit heel graag doorzetten – wij veganisten weten wel beter!

Ik ben geen keukenprinses dus ingewikkelde recepten en mooie foto’s van mijn eten zitten er niet in. Het enige waar ik moeite voor doe is het ontbijt, want dat is mijn lievelingsmoment van de dag! Mijn basis voor een kom is sojayoghurt met vanillesmaak, één banaan, nog één stuk fruit, verschillende zaden en noten en toppings. De toppings bestaan uit fruit, muesli, lijnzaad en cruesli. Na één zo’n kom zit ik al heel erg vol en voel ik me echt gezond.

vanya3     vanya4

Als lunch maak ik vaak wat simpels zoals een broodje met hummus of met pindakaas en hagelslag.

vanya5     vanya6

Voor het avondeten maak ik vaak iets met groenten en bonen. Ik probeer ook altijd een vleesvervanger erbij te doen, maar ik vind koken dus echt niet leuk en daarom doe ik het ook vaak niet. Dit is zeker nog een verbeter puntje voor mezelf omdat ik zo niet aan al mijn nodige voedingsstoffen kom!

vanya7     vanya8

Op naar de tweede week! Ik hoop dat ik dan iets meer inspiratie heb voor het maken van verschillende maaltijden.  Tot volgende week en iedereen veel succes met de VeganChallenge.

Liefs,
Vanya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top