Spinazie-kikkererwtentaart van filodeeg
Vandaag deel ik een van mijn favoriete taarten met jullie, gemaakt met filodeeg. Uiteraard zitten er gezonde ingrediënten, zoals spinazie en kikkererwten, in. Volgens afvallen-gezondleven.nl heeft spinazie 5 belangrijke voordelen. 1) Het is rijk aan anti-oxidanten die ons beschermen tegen virussen en bacteriën. 2) Het compenseert een deel van de gevolgen van stress, koffie en alcohol, want die verbruiken veel magnesium in het lichaam en spinazie kan dat goed aanvullen. 3) Het verkleint de kans op cognitieve stoornissen. Spinazie vol vitamine B’s, die samen met omega 3 vetzuren de cognitieve stoornissen tegengaan. 4) Ook zouden de mineralen en vitaminen in spinazie de bloeddruk verlagen. 5) Het geeft een verzadigd gevoel vanwege de vele vezels.
Natuurlijk hoef ik niet te zeggen dat kikkererwten een uitstekende vleesvervanger zijn met hun ijzer, maar ook zij zitten vol vezels. Geniet dus lekker van deze gezonde taart!
3 a 4 personen
1 pak filodeeg
65 gram pijnboompitten
4 eieren
1 blok feta
1 blik kikkererwten (ongeveer 310 gram)
1 eetlepel sesamzaad
Olijfolie
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de ovenschaal in met olijfolie en bedek de bodem en zijkanten met filodeeg. Bak de spinazie totdat het geslonken is. Laat de kikkererwten uitlekken en doe de eieren in een bakje. Klop de eieren goed en voeg peper en zout toe. Verdeel de spinazie over de bodem en gooi de kikkererwten erop. Als laatste leg je de blokjes feta op de taart. Vervolgens verdeel je 3/4 van de eieren over de schaal. Bak de pijnboompitten kort en strooi ze over de taart. Bedek daarna de bovenkant met filodeeg en smeer het in met het overige geklopte ei. Strooi er tot slot sesamzaad overheen en bak het in de oven in 30 minuten goudbruin.
Eet smakelijk!