Flower sprouts met bloemkoolrijst
Door Sabine Evers
Wellicht hebben jullie er wel eens van gehoord, de flower sprout. Dit is een kruising tussen boerenkool en een spruit. Ze hebben een zoete nootachtige smaak en zit daarnaast boordenvol vitamines. Volgens lekkerespruiten.nl bevat deze groenten vitamine A, B1, B2, B5, B11 en C, kalium, magnesium, ijzer en fosfor, een echte vitaminebom dus! Maar naast dat ze gezond zijn, worden ze ook nog eens duurzaam geteeld. Buiten door zon en regen, en door de juiste hoeveelheid voeding en water groeien ze door tot een uitstekende kwaliteit. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar deze groenten omdat je er nog nooit van hebt gehoord, of wil je eens wat nieuws proberen met deze veelzijdige groenten, lees dan vooral verder.
De flower sprouts zijn in het seizoen van november tot en met maart, dus kijk bij je volgende supermarktbezoekje nog maar even goed bij de groenteafdeling. Voor het gerecht heb ik gekozen voor een makkelijke, slanke, maar zeer gezonde, vullende en vezelrijke maaltijd. Door normale rijst te vervangen door bloemkoolrijst, die je of zelf kan maken met de blender en wokken, maar tegenwoordig ook kant en klaar kan kopen bij de Albert Hein. Ben je niet zo dol op spruitjes of boerenkool, geen zorgen want ze hebben eigen unieke smaak, die je zeker een keer geproefd wil hebben!
2 a 3 personen
400 gram bloemkoolrijst
200 gram flower sprouts
1 avocado
180 gram pittige tofureepjes
1 eetlepel sesamzaad
1 eetlepel sojasaus
Bereiden
Bak de bloemkoolrijst in de wokpan en zet een pan met water op. Kook de flower sprouts 3-5 minuten. Bak dd tofureepjes totdat ze knapperig zijn. Voeg de flower sprouts en tofu reepjes bij de bloemkoolrijst. Strooi de sesamzaadjes en giet de sojasaus eroverheen en schep het door. Snijd als laatste de avocado en doe deze door de maaltijd.