skip to Main Content

Shiitake met rijst en boerenkool

shiitake rijst boerenkool

Door Sabine Evers

Vandaag ga ik mijn nieuwe favoriete groenten met jullie delen, Shiitake! En mijn blog zou mijn blog niet zijn als ik niet alle voedingswaarde en voordelen met jullie zou delen. Nu heb ik voor een goed overzicht een tabel (Bron: ahealthylife.nl) om het te vergelijken met een normale champignon. Zoals te zien in de tabel bevat Shiitake vitamine B12 en een hoop kalium. Alles is eigenlijk meer aanwezig behalve vitamine C, daar wint de gewone champignon het. Maar door de vitamine B12 is Shiitake ook een goede aanvuller om vlees te vervangen, omdat vegetariërs sneller een tekort aan deze vitamine kunnen hebben. Daarnaast heeft kalium een goede werking op de bloeddruk en kan het helpen bij reumatische klachten. Nu ga ik ervan uit dat mijn meeste lezers nog geen last hebben van dit soort klachten, maar het kan uiteraard geen kwaad om het te helpen voorkomen. Deze lekkere champignon komt uit China en Japan, maar wordt tegenwoordig ook op kleine schaal gekweekt in Nederland. Heb je dus zin in wat Aziatisch met een Hollands tintje, probeer dit gerechtje dan eens uit!

 

Per 100 gram Shiitake Champignon
Vit B2 mg 0,50 0,44
Vit B6 mg 0,90 0,06
Vit B12 mg 0,10 0
Vit C mg 2 4,9
Vit D mg 3,5 0
Kalium mg 1650 425
Fosfor mg 290 125
Magnesium mg 110 11

Voor 2 personen

100 gram Shiitake

150 gram zilvervliesrijst

3 stengels bosui

½ bosje peterselie

150 gram boerenkool

60 gram soyabrokjes

2 eetlepels sesamolie

 

Kook de soyabrokjes ongeveer twintig minuten en zet daarnaast alvast de rijst op volgens de instructies op de doos. Maak de shiitake schoon met een stukje keukenrol, snijd de onderkant eraf en bak gedurende tien minuten in de pan. Bak de boerenkool mee in de wokpan en snijd bosui en peterselie in stukjes. Gooi daarna alles in de wokpan samen met de sesamolie en voeg naar smaak wat peper en zout toe.

 

Sabine Evers

Na de bachelor Psychologie te hebben afgerond is Sabine begonnen aan de master Economic and Consumer Psychology aan Universiteit Leiden. Ze is ook actief als vrijwilliger voor het WNF en ze sport bijna elke dag om lekker fit te blijven. Met dit actieve leven en vegetariër zijn is het belangrijk om gezond te eten. Daarom bedenkt Sabine constant nieuwe receptjes die ze graag met jullie deelt! Duurzaamheid kan namelijk ook gaan over duurzaam omgaan met je lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top