skip to Main Content

Verbeter de wereld, begin bij jezelf: stap vandaag nog over naar een duurzame bank!

Verbeter De Wereld, Begin Bij Jezelf: Stap Vandaag Nog Over Naar Een Duurzame Bank!

Kleine veranderingen in je dagelijks leven dragen bij aan een duurzame toekomst. Dit klinkt je waarschijnlijk als een cliché in de oren. De meeste tips heb je ongetwijfeld wel eens gehoord: eet minder vlees, ga vaker met het OV en gebruik minder plastic. Maar heb je ooit nagedacht over wat voor impact de keuze van jouw bank heeft op het milieu?

Door Justine Amelung

Ik had er, in ieder geval tot voor kort, nooit echt bij stil gestaan. Maar de laatste tijd hoor ik van steeds meer mensen om me heen dat ze overstappen naar een andere bank. Hierdoor ging ik me toch afvragen wat er eigenlijk gebeurt met het geld dat je op de bank zet en ben ik op onderzoek uit gegaan.

Waar gaat je geld heen?

Banken gebruiken het geld dat je op de bank zet als investering. Zelf heb ik een betaal- en spaarrekening bij ABN Amro. Maar wat gebeurt er met dat geld? Misschien heb je als student nog geen torenhoog bedrag op je rekening staan, maar bij elkaar beschikken banken toch over miljarden euro’s. Op de website van de Eerlijke Bankwijzer is een duidelijk overzicht te vinden van de grootste banken van Nederland. Je ziet er wat de score is op hun investeringsbeleid met betrekking tot verschillende thema’s zoals dierenwelzijn, elektriciteitsproductie en natuur.

Kolencentrales, Bio-industrie en Kinderarbeid

Hier zag ik dat ABN Amro een 3 scoort op het gebied van klimaatverandering. Dit houdt onder andere in dat deze bank investeert in kolencentrales. Een investeringsbeleid waar ik totaal niet achter sta, maar waar mijn geld wel heen gaat.

Of neem ING, die niet alleen het laagste scoort voor klimaatverandering (een 2), maar ook onderaan het lijstje staat bij dierenwelzijn. Varkens in Nood publiceerde eerder dit jaar een rapport waarin duidelijk werd dat ING megastallen voor varkens en veetransport financiert. Toch best jammer als je vegetariër bent geworden vanwege de gruwelen van de bio-industrie en intussen je geld op de bank naar juist dit soort praktijken gaat.

Geen van de drie grootste banken van Nederland komen er goed vanaf. Ook de Rabobank is onlangs slecht in het nieuws gekomen. Dit keer op gebied van mensenrechtenschending. Uit onderzoek bleek namelijk dat deze bank graniet importeurs financiert uit steengroeven waar kinderarbeid plaatsvindt.

Verschillende banken vergeleken op het gebied van klimaatverandering. Bron: de Eerlijke Bankwijzer.

Duurzame banken

Maar gelukkig springen er op de Eerlijke Bankwijzer twee banken uit die wél goed scoren op hun investeringsbeleid. Dat zijn de ASN Bank, die onder de SNS bank valt, en Triodos Bank. Persoonlijk heb ik gekozen om over te stappen naar Triodos Bank. Deze Nederlandse bank investeert het geld van spaarders en beleggers alleen in initiatieven die goed zijn voor mens en milieu. Met het platform “Buy the Change” brengt de bank bewuste consumenten en duurzame ondernemers bij elkaar. Zo financiert Triodos bijvoorbeeld het Amsterdamse bedrijf MUD jeans, waar je een spijkerbroek kan leasen in plaats van kopen.

Stap vandaag nog over!

Misschien heb je al veel bewuste keuzes gemaakt om duurzamer te leven. En misschien stond je er, net als ik, niet bij stil waar je geld heen gaat. Maar waar jij je euro besteedt, en waar niet, maakt veel uit. Juist door een bewuste keuze kan je een verschil maken. Dan weet je tenminste zeker dat je geld naar dingen gaat waar je achter staat.  

Hoe werkt overstappen?

Overstappen is niet moeilijk en kost nauwelijks tijd. Je vult een formulier in, stuurt een aantal gegevens op en met de overstapservice die elke bank heeft wordt het veranderen van betaalrekening heel eenvoudig gemaakt. Deze service zorgt ervoor dat de betalingen op je oude rekening 13 maanden lang automatisch op je nieuwe rekening komen. Zo heb jij genoeg tijd om iedereen van jouw duurzame keuze op de hoogte te brengen!

Dus waar wacht je nog op? Ik en duizenden andere Nederlanders gingen je al voor. Verbeter de wereld, begin bij jezelf; stap over naar een duurzame bank!

 

 

Bronnen

De Eerlijke Bankwijzer: https://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/

De Overstapservice: https://www.overstapservice.nl

https://www.volkskrant.nl/economie/rabobank-en-ing-investeren-miljarden-in-buitenlandse-megastallen~a3681297/

https://www.varkensinnood.nl/stop-financiering-dierenleed

https://eerlijkegeldwijzer.nl/media/373956/2017-12-qic-financiering-granietimporteurs-door-banken.pdf

https://decorrespondent.nl/2768/update-hoe-is-de-ik-stap-over-van-bank-week-verlopen/370078541360-1a593b96

Buy the change van Triodos Bank: https://buythechange.nl

Justine Amelung

Justine is na haar bachelor aan University College in Rotterdam begonnen aan de master Sustainable Development in Utrecht. In haar studie realiseerde ze zich dat alles op de wereld verbonden is, en we samen moeten werken om de wereld duurzaam te maken. Door actief te zijn bij NJR en te schrijven voor de DS.nl probeert ze jongeren te activeren
en inspireren. Hiernaast houdt ze van fotograferen, koken en reizen.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Ik ben bijna helemaal overgestapt naar de ASNbank 🙂 Moet wel zeggen dat het bij mij niet zo soepel ging. Maar dat heeft denk ik ook te maken met het feit dat ik twee rekeningen tegelijkertijd wilde openen tijdens mijn afstuderen (dit raad ik je niet aan). Waardoor alles een beetje door elkaar ging en bleef liggen. Maar ben wel echt heel blij met het feit dat mijn geld nu bij een duurzamere bankt zit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top