skip to Main Content

Sustainability Career Event

Sustainability Career Event

“Hoe kan ik een baan vinden waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt?” Deze vraag stond centraal op de zevende editie van het Sustainability Career Event op de Universiteit Utrecht 8 februari, georganiseerd door SustainableMotion en Morgen. Er hadden zich 800 (!) studenten van over heel Nederland aangemeld en meer dan 25 bedrijven waren aanwezig. Zelf studeer ik Sustainable Development en ging ik vol nieuwsgierigheid naar het evenement. Hoewel het nu misschien nog ver weg lijkt, realiseer ik me maar al te goed dat mijn studentenleven bijna over is en het echte leven begint.

Dat kan soms best beangstigend zijn, en als net afgestudeerde is het niet de makkelijkste tijd om de perfecte baan te vinden die past bij je studie en eigen ideeën. Afgelopen donderdag heeft me doen inzien dat er ontelbare mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt voor duurzaamheid.

Door: Justine Amelung 

Talkshow

“De wereld stopt niet als je gaat werken”, wat misschien wel zo lijkt wanneer je denkt aan je leven na studeren. Marriane Davidson, de eerste spreekster van de Talkshow, bewees het tegendeel toen ze haar meisjesdroom om architect te worden realiseerde bij VolkerWessels. Binnen dit bouwbedrijf is de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekomen voor duurzame leefomgevingen, iets waar Marriane zelf vooral veel mee bezig is. Ze benadrukte dat duurzaamheid in elke baan belangrijk is, vooral vandaag de dag. Dit werd ook bevestigd door de tweede spreker, Derek de Rie, die zijn eigen bedrijf, Senfal, oprichtte. Hij liet zien dat duurzaamheid ook aantrekkelijk is vanuit een business perspectief: je verdient er simpelweg geld mee. Henny de Jong was de laatste spreker en kwam vanuit de overheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zij organiseerde de EU Conference on Plastic vanuit eigen initiatief. Volgens Henny de Jong is duurzaamheid een onmisbaar aspect geworden binnen overheidsprojecten. Dit maakte ook duidelijk dat het niet alleen om de functieomschrijving gaat, maar om hetgeen wat je doet binnen je functie. Het is niet  per se nodig dat duurzaamheid in de titel van jouw baan staat; in bijna elke functie is duurzaamheid een prioriteit geworden.

Het drieluik van de Talkshow liet zien dat in elk stoort baan duurzaamheid van groot belang is: of je bij een groot bedrijf terecht komt, je eigen bedrijf opzet, of bij de overheid werkt.

Workshop

Na de talkshow werden de verhalen van de drie sprekers iets concreter tijdens de workshops. Van Eneco tot consultancy bedrijf Squarewise en de Rabobank: bij tientallen bedrijven was het de rest van de middag mogelijk om verder kennis te maken met duurzame bedrijven. Dit gebeurde in kleinere groepjes waar werknemers meer konden vertellen over het bedrijf.

Ik was zelf bij de workshop van Sungevity, een bedrijf dat zonnepanelen verkoopt. Twee werknemers vertelden het verhaal van het jonge bedrijf, waarna we aan de slag gingen met de vraag: “Hoe kunnen zonnepanelen populair worden bij de massa?” Hoewel zonnepanelen misschien populair zijn onder de mensen die het kunnen betalen en geïnteresseerd zijn in duurzaamheid, is zijn ze lang niet zo populair bij de hele massa. De workshop gaf wat meer inzicht over de werkwijze van zo’n jong bedrijf die de energiesector een stukje duurzamer wil maken.

Career Fair

Meer bedrijven zoals Sungevity stonden op de Career Fair: een markt in een grote hal waar verschillende bedrijven achter standjes stonden om de hele dag met studenten in gesprek te gaan. Achter elk standje stonden werknemers die al je vragen konden beantwoorden over het bedrijf. De sfeer was heel open en het gaf de mogelijkheid veel nieuwe contacten te leggen. Ook bedrijven waar ik in eerste instantie niet zo snel aan zou denken in relatie tot duurzaamheid: techbedrijven, de provincie, consultancy en banken. Al deze bedrijven zijn opzoek naar studenten of net afgestudeerden met interesse in duurzaamheid. Dat motiveert en inspireert. De toekomst lijkt misschien onzeker, maar na het Career Event heb ik gezien dat de wereld niet stopt als je gaat werken. Juist dan kan je wat je in je studie hebt geleerd en idealiseert in de wereld concreet maken in een baan.

Justine Amelung

Justine is na haar bachelor aan University College in Rotterdam begonnen aan de master Sustainable Development in Utrecht. In haar studie realiseerde ze zich dat alles op de wereld verbonden is, en we samen moeten werken om de wereld duurzaam te maken. Door actief te zijn bij NJR en te schrijven voor de DS.nl probeert ze jongeren te activeren
en inspireren. Hiernaast houdt ze van fotograferen, koken en reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top