skip to Main Content

Hoe de bitcoin óók jouw duurzame voornemens saboteert

Hoe De Bitcoin óók Jouw Duurzame Voornemens Saboteert

Scheid jij je plastic afval van je gft? En probeer jij in 2018 ook minder vlees te eten? Lekker bezig! Maar, nu is gebleken dat al deze duurzame maatregelen helemaal geen zin hebben op het moment dat je in zogenaamde cryptomunten handelt. Huh, zul je denken. Wat heeft dit met elkaar te maken? Ik zal het je uitleggen.

Door: Marieke Koeman

Handelen in cryptomunten, hoe werkt dat?

Om te kunnen handelen in cryptomunten moet je eerst in bezit zijn van een wallet. Je vraagt een wallet aan op één van de wallet platforms. Vervolgens kun je een stukje bitcoin kopen en wordt dat opgeslagen in je wallet. Met dit stukje bitcoin kun je andere cryptomunten kopen [1]. Aangezien cryptomunten virtueel zijn, is een wallet geen fysieke portemonnee. Je kunt wel kiezen voor een online, offline of mobiele versie. Een online wallet bevindt zich in de cloud. Een offline wallet kun je downloaden op je computer en is alleen toegankelijk vanaf de desbetreffende computer. Deze methode wordt gezien als de meest veilige methode. De mobiele wallet wordt opgeslagen op je telefoon en deze kun je dus overal openen [2].

Wanneer je in aandelen handelt, koop je een aandeel als het laag staat en als je gelooft dat de waarde in de toekomst weer omhoog zal gaan. Handelen in aandelen is in dat opzicht hetzelfde als handelen in cryptomunten. De afgelopen twee maanden zijn de bitcoin en andere cryptomunten erg in waarde gedaald. Deze daling komt voor het grootste deel door aankondigen van mogelijke reguleringen met betrekking tot de bitcoin door overheden. Als je gelooft dat de bitcoin weer omhoog zal gaan en je het risico durft te nemen, is nu een goed moment om een stukje bitcoin te kopen. Toch is het verstandig om te weten hoe de bitcoin werkt, voordat je er in gaat handelen.

Chris Liverani, Bitcoin Statistics

Hoe werkt de bitcoin?

Bij een bitcoin transactie wordt geld anoniem verruild voor een (stukje) bitcoin. Om de transactie te bevestigen moet die worden opgeslagen in een blok. Ongeveer iedere 10 minuten wordt een nieuw blok toegevoegd aan het blockchain network, een proces dat mining heet [3]. Blockchain kent veel verschillende toepassingen. Denk aan betalingen in de financiële wereld, maar ook aan toepassingen bij overheidsinstanties. Deze instanties zijn momenteel bezig met pilots om te onderzoeken of ze de technologie kunnen gebruiken [4].

Meer weten over blockchain? In dit korte filmpje legt een expert uit wat blockchain is en waarvoor het gebruikt wordt.

Wat zijn de voordelen van de bitcoin?

De blockchain technologie maakt het mogelijk om veilig bitcoin te ruilen voor goederen. Als je iets wilt kopen met bitcoin dan weet je dat je altijd gelijk oversteekt. Er is ook geen tussenpartij die het geld zou kunnen onderscheppen. Zonder tussenpartij betaal je ook geen transactiekosten. Daarnaast is de munt gedecentraliseerd. Er is geen centrale bank of overheid die directe invloed kan uitvoeren op de cryptomunt [5].

Wat zijn de nadelen?

Toch gaat de bitcoin niet vrijuit. De bitcoin is namelijk niet erg duurzaam. Duurzaamheid in deze context staat niet alleen voor milieu, maar ook voor eerlijke rechten voor/van de mens.

Duurzaamheid

Het minen van de bitcoin kost veel energie. De Bitcoin Energy Consumption Index is de meest gebruikte index om te meten hoeveel energie het minen verbruikt [6]. Op 20 februari 2018 stond het totale rekenvermogen wat nodig is om bitcoin te verhandelen gelijk aan het totale energiegebruik van Portugal! Als het energieverbruik van bitcoin zo snel blijft doorgroeien dan zal rond februari 2020 het verhandelen van bitcoins gelijk staan aan de wereldwijde energieconsumptie [7].

Ons huidige financiële systeem gebruikt meer energie dan het bitcoin systeem. Het grote verschil is dat iedereen in Westerse landen toegang heeft tot, en gebruik maakt van, deze financiële wereld. Dat zal voor bitcoin nooit het geval zijn. Er kunnen namelijk maar een beperkt aantal bitcoins gemaakt worden, en de limiet zal volgens experts in 2021 al bereikt worden [8].

Sociale duurzaamheid

De anonimiteit van bitcoin maakt het een aantrekkelijke methode om zwart geld wit te wassen. Het succes van bitcoin is mede te danken aan het gebruik van bitcoin voor betalingen op het Dark Web (de onderwereld van het internet). Via het Dark Web heb je toegang tot zwarte marktplaatsen waar bijvoorbeeld drugs, wapens en mensen verhandeld worden [9]. De bitcoin is een erkend betaalmiddel op het Dark Web, en is daardoor veel waard geworden. De waarde is dus grotendeels gebaseerd door de toepassing in criminele activiteiten.

Kortom, hoe innovatief en aantrekkelijk de bitcoin ook doet voorkomen, duurzaam is het zeker niet. Misschien kunnen we er over een paar jaar niet meer omheen en wordt alles betaald met de digitale munt. Tot die tijd houd ik het bij mijn echte portemonnee. Wat doe jij?

 

 

Bronnen

[1] F. Sanders, De ultieme spoedcursus voor handelen in cryptocurrency: 5 Tips, 14 december 2018

https://geldgorilla.nl/handelen-cryptocurrency/#tip-1-kiezen-tussen-cryptocurrency-kopen-of-handelen-via-externe-partijen

[2] Hoe kies je de juiste wallet voor cryptocurrency trade?

https://www.uitlegblockchain.nl/cryptocurrency-wallet-software-ethereum-ether/

[3] What is bitcoin mining?

https://www.bitcoinmining.com/

[4] C.P.N. Darren, Welke blockchain pilots lopen er bij de Nederlandse overheid?

https://www.uitlegblockchain.nl/blockchain-pilots-overheid-marloes-pomp/

[5] De voordelen & nadelen van Bitcoins

http://onlinebitcoinskopen.nl/voordelen-nadelen/

[6] Bitcoin Energy Consumption Index

https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption

[7] Bitcoin mining now more electricity than 159 countries including Ireland & most countries & Afrika

https://powercompare.co.uk/bitcoin/

[8] W. Elting, Wat u moet weten over bitcoin en blockchain, 19 januari 2018

http://www.lc.nl/extra/Wat-u-moet-weten-over-bitcoin-en-blockchain-22836767.html

[9] D. Janssen, Wat is het deep and het dark web?

https://www.mijnonlineidentiteit.nl/deep-web-dark-web/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top