skip to Main Content

Musks’ missie naar Mars:  de enige hoop voor de toekomst van het menselijk ras?

Musks’ Missie Naar Mars:  de Enige Hoop Voor De Toekomst Van Het Menselijk Ras?

Een paar maanden geleden ging de Falcon Heavy raket de lucht in. Inclusief Tesla. Door sommigen gezien als een historisch moment. Voor anderen een onnodige, veel te dure stunt die nergens goed voor is. Zo wordt in dit artikel van The Guardian de lancering op z’n zachts gezegd niet echt geprezen. Volgens de columnist konden alle miljoenen beter naar anderen doeleinden gaan, zoals het uitroeien van malaria in plaats van het financieren van een stomme jongensdroom van Musk. Maar hoe stom is die jongensdroom eigenlijk?

Door: Justine Amelung

Van nerd naar wereldredder

Hiervoor moeten we terug naar het verhaal achter de lancering en dit begint met de man behind the mission: Elon Musk. Al vanaf jonge leeftijd droomde Musk over raketten en buitenaards leven. Hij schreef toen hij 12 was een computergame waarin je aliens moet verslaan. Zijn leeftijdsgenootjes konden zijn intelligentie en interesses niet echt waarderen. Musk werd veel gepest en als nerd bestempeld. Na zijn niet zo’n rooskleurige kindertijd besloot Musk om snel weg te gaan waar hij was opgegroeid, Zuid-Afrika, en belandde in Amerika: het land waar alles mogelijk is.

Samen met zijn broer Kimbal zette Musk X.com op, de voorloper van PayPal, in Sillicon Valley. Het bedrijf overleefde de dotcom bubbel als  één van de weinigen. PayPal verkocht hij vervolgens voor miljoenen en daardoor had hij de buffer waarmee hij verder kon om zijn grote droom waar te maken. Deze droom zat al sinds zijn kindertijd in zijn hoofd en ging niet, zoals sommige vaak beweren, om geld en rijk worden.

Multi-planetair ras op mars

Zijn motivatie ligt niet in het verdienen van miljarden om die vervolgens de lucht in te schieten. Hij had een hoger doel, een passie waarmee hij het zo ver heeft geschopt als hij nu is: het menselijk ras redden door een nieuwe kolonisatie te starten op de planeet Mars.

Klinkt een beetje als slechte science fiction? Misschien, maar deze toekomst is volgens Musk dichterbij dan je denkt. Het menselijk ras is namelijk gedoemd om uit te sterven, one way or another. Óf door een zesde massa extinctie, óf door ons eigen toedoen. Als we zo doorgaan op het pad waar we nu op zitten is de kans groot dat de mensheid de draagkracht van de Aarde overschrijdt en het over is voor ons hier. Musk wil verzekeren dat we naast planeet Aarde een andere plek hebben om te leven: Mars, de enige andere realistische planeet om de mensheid een multi-planetair ras te maken.

Met het geld van de verkoop van PayPal kon hij een begin maken aan zijn droom, en zette in 2002 SpaceX op, het bedrijf dat de lancering van de Falcon Heavy op 6 februari mogelijk maakte. SpaceX is nu succesvol, maar dat ging niet zomaar. In het begin werd Musk in zijn gezicht uitgelachen door investeerders als ze hoorden dat hij een raket ontwikkelingsbedrijf probeerde op te zetten.  Sinds de Koude Oorlog is er namelijk nauwelijks progressie op dit gebied. Alle apparatuur komt uit dit tijdperk (1945-1989) en is van de Amerikaanse of de Chinese overheid. Maar met vallen en opstaan, 3 keer bijna failliet gaan, wist Musk toch overeind te blijven en de raket technologie te revolutioneren. De raketten van SpaceX zijn als een van de weinigen herbruikbaar. Dit betekend dat ze niet helemaal opbranden bij de lancering, zoals de meeste anderen raketten. Hierdoor kunnen ze weer terug op Aarde landen en nogmaals worden gebruikt voor een lancering. Hiermee heeft SpaceX de kosten voor het bouwen van raketten met 75% weten te verminderen en is het enige succesvolle raket bedrijf vandaag de dag.

First principles

Met zijn oprechte passie, overtuigingskracht en zelfvertrouwen in de toekomst heeft Musk het zo ver geschopt. Hij wordt nu gezien als de nieuwe Steve Jobs, zelfs de levensechte versie van Iron man, en staat hoog in het lijstje van most influential people of the world van de Times. Een belangrijk ingrediënt voor het succes van Musk is zijn manier van denken. In plaats van anderen na te doen gebruikt Musk first principles. Hij kijkt naar de fundamentele waarheden achter dingen, natuurkundige wetten en redeneert vanuit deze principes verder. Hiermee heeft hij het voor elkaar gekregen om de raket industrie op zijn kop te zetten en hiermee de Falcon Heavy succesvol te lanceren. En dit voor het doel om ons allemaal, het menselijk ras, niet uit te laten sterven en een plekje op Mars te verzekeren. Daar lijkt het uitroeien van malaria toch niks bij?

 

You want to wake up in the morning and think the future is going to be great – and that’s what being a spacefaring civilization is all about. It’s about believing in the future and thinking that the future will be better than the past. And I can’t think of anything more exciting than going out there and being among the stars.”

— ELON MUSK, CEO AND LEAD DESIGNER, SPACEX

 

 

Bronnen

Alles over Musks’ Missie op een driedelige blog van Tim Urban: https://waitbutwhy.com/2016/09/spacexs-big-fking-rocket-the-full-story.html

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/feb/07/elon-musk-spacex-launch-utterly-depressing

Musks biografie: Elon Musk door Ashlee Vance

http://www.spacex.com/mars

Herbruikbaarheid van raketten: http://www.spacex.com/news/2013/03/31/reusability-key-making-human-life-multi-planetary

Ted Talk Elon Musk: https://www.youtube.com/watch?v=IgKWPdJWuBQ

Justine Amelung

Justine is na haar bachelor aan University College in Rotterdam begonnen aan de master Sustainable Development in Utrecht. In haar studie realiseerde ze zich dat alles op de wereld verbonden is, en we samen moeten werken om de wereld duurzaam te maken. Door actief te zijn bij NJR en te schrijven voor de DS.nl probeert ze jongeren te activeren
en inspireren. Hiernaast houdt ze van fotograferen, koken en reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top